Här får du följa med Sofie som går andra året på mediautbildningen i TV-produktion på hennes praktik på Viaplays radio.

Hej! Sofie Hodén heter jag och går TV2. Just nu befinner jag mig på Viaplay Groups radioenhet där jag gör första delen av min praktik. Jag har valt att dela upp praktiken på två olika platser och kommer att byta halvvägs.

Här (och på bilden ovan) övar jag på att sända nyheter.

Jag trivs otroligt bra på Viaplay, det är roliga arbetsuppgifter och störtsköna personer som jobbar här.

Så vad har jag för arbetsuppgifter kanske ni då? Ja, det har varit en otrolig blandning. De första två veckorna gick jag med olika programledare, redaktörer och producenter för att få en inblick i deras jobb.

Jag har fördjupat mig i de delarna jag tycker är roliga samt klivit in där jag kunnat hjälpa till. Nu börjar mina dagar ”sätta sig” där jag har mina egna arbetsuppgifter.

Här spenderas många timmar, där jag gör research och klipper ut olika ljudfiler

En dag kan se ut som följande:

-startar morgonen med att redigera Rix MorronZoo podden, det vill säga tar ut allt prat från morgonens sändning och laddar upp

-förbereder mig inför dagens stremingtips med Ola på Rix FM, där jag får ge tips på filmer eller serier som jag sett på Viaplay. Ibland pratar vi även om något annat spännande eller kul som ligger i hetluften.

-skapar morgondagens tävling ”tidsmaskinen” som sänds på Star FM. Gör research specifika händelser ett visst årtal, letar upp ljudklipp som kan kopplas till detta och sammanställer 3-4 olika ljudklipp. Detta sänds dagen efter, där de tävlande ska gissa vilket årtal det rör sig om.

Däremellan kan det vara alla möjliga mindre eller större uppgifter som dyker upp.
Under tre dagar fick jag tillexempel kliva in som redaktör när en blev sjuk, jag har redigerat andra poddar, dragit vinnare i tävlingar, tagit ut olika ljud som sänts i radion, svarat i telefon när folk ringer in, pratat trafik och väder. Mycket kul som ni kan se, men det jag tycker är allra roligast är trots allt att få prata i radion!

Nu ser jag fram emot mina sista veckor här på radion innan det är dags för mig att byta till ett litet produktionsbolag.
Tack för mig!