Allmän kurs: Körkortsprofil i Akalla

Utbildningen är för dig som klarat SFI kurs D eller motsvarande.

Ansökan öppen

 

Välkommen till Akalla

Välkommen att läsa Allmän Kurs i Husby/Akalla på grundnivå, med inriktningen svenska som andraspråk. Utbildningen är för dig som har klarat SFI kurs D eller motsvarande. Efter avslutad kurs får du behörighet som motsvarar grundskolans nionde år i ämnena svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik och samhällskunskap.

Profil: Körkort

Som deltagare i Allmän kurs profil körkort får du ett startpaket för B-körkort innehållande 5 körlektioner. Dessutom kan du få möjlighet att få ett rabatterat pris på körlektioner. Det kommer ingå körkortsteori i svenska undervisningen. För de som vill och behöver finns det möjlighet att genom skolan få en handledare som kan övningsköra med dig några gånger i månaden. För att få börja ta körkort måste du själv ansöka och betala körkortstillståndet på 150 kr. Tillståndet ansöker du själv på Transportstyrelsen. Alla andra kostnader kring körkortet och uppkörning står du för själv.  
Profil: Körkort
Körkortsprofil
Vi erbjuder 5 körkortslektioner (kostnad: 5 000 kr), inkl. Teori-Appen ”Körkort nu” och bokpaket. Vi erbjuder genom volontärer handledare för att övningsköra (ca 2-4 ggr/månad). Körkortsteori ligger i schemat som en del av svenska undervisningen (ca 3 tim/veckan) Andra kostnader som du själv står för (ungefärligt räknat):
Körlektioner (om mer än 5 behövs)    500 kr/ 40 min
Körkortstillstånd 150 kr
Synundersökning    120 kr
Riskettan      890 kr
Risktvåan (halkbanan)      2100 kr
Lån bil vid körprov 800 kr
Teoriprov + foto    400 kr
Uppkörning      800 kr
Tillverkning av körkortet      150 kr

Information

  • Kursen är på heltid. Du går i skolan måndag till fredag, minst 20 timmar lärarledda lektioner i veckan, resten hemstudier.
  • Du går minst ett år på kursen för att få ett kursintyg och för att få behörighet.
  • För att gå kursen måste du vara 18 år eller äldre.
  • När du slutar kursen får du ett intyg.
  • Kursen ger rätt till studiemedel från CSN.
  • Undervisningen på kursen är gratis, men du betalar för böcker, kopiering, internet, studiebesök, fika och obligatorisk försäkring. För dig som väljer körkortsprofil tillkommer extra kostnader. Se rubrik ”Profil: Körkort”.

Adress

Vi träffas på Villmanstrandsgatan 8, 164 73 Kista

Grundskolenivå

På allmän kurs grundskolenivå studerar du 1-2 år beroende på dina förkunskaper. Du studerar: – svenska eller svenska som andraspråk – matematik – engelska – samhällskunskap Under veckan har du även körkortsprofil eller studietid. För att söka till allmän kurs på grundnivå behöver du: – vara minst 18 år – vara klar med SFI D-nivå. Du kan även bli antagen om dina kunskaper motsvarar D-nivå oavsett utbildningsbakgrund. När du är klar med dina studier på allmän kurs grundskolenivå får du ett intyg som beskriver innehållet i studierna. Om du har nått upp till en nivå motsvarande årskurs 9 (och läst svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och samhällskunskap motsvarande årskurs 9) intygar skolan att du har förutsättning för studier på gymnasienivå.

Kurser under året

Kurser under året:
Svenska som andraspråk
Vi behöver språket! För att kunna leva, bo och arbeta i Sverige behöver du kunna svenska. Därför använder vi mycket tid till att träna på svenska, använda svenskan och lära oss mer svenska. I det svenska samhället finns det mycket information, till exempel i förskolan och skolan, i vården, när vi söker arbete, när vi arbetar och i huset där vi bor. För att förstå informationen och veta vad och hur vi ska göra behöver vi kunna svenska. Allt handlar om språket! Vi vill hjälpa dig att lära dig mer!
Samhällskunskap
Språket är viktigt, men det är också viktigt att veta hur samhället fungerar. När många människor lever tillsammans behöver vi förstå varandra. Därför får du lära dig hur olika saker fungerar i Sverige. Vi pratar om demokrati och politik, men också om vad som uppfattas som rätt beteende i Sverige och i andra länder. Vi vill hjälpa dig att förstå hur samhället fungerar så att du själv kan ta ansvar för ditt och din familjs liv.
Engelska
I Sverige är det viktigt att kunna svenska, men det är också viktigt att kunna engelska. Därför får du studera engelska hos oss. Om du inte har läst engelska tidigare hjälper vi dig att lära dig från början.
Matematik
Matematik är också språk! Det är alltid bra att kunna räkna, men matematik handlar också om att lära sig svenska och att förstå olika saker i samhället (till exempel nyheter). Vi tränar på att räkna och på att lära oss språket som hör ihop med matematiken. Om du inte har läst matematik tidigare hjälper vi dig så att du lär dig.

Lärare på utbildningen

Charlotte Pettersson

Charlotte Pettersson

Lärare

Stefan Storrank

Stefan Storrank

Lärare

Elisabet Bylund

Elisabet Bylund

Biträdande rektor, kursföreståndare & SYV

Nathalie Robertsson

Nathalie Robertsson

Lärare

DELTAGARAVGIFTER

Skolavgifter

Teknik    150 kr/termin
Försäkring 50 kr/termin

Kursavgifter: Allmän kurs Husby/Akalla

Material    200 kr/termin
Studiebesök och aktiviteter 150 kr/termin
Extra kostnader för körkortsprofil* * För mer information se ”Profil: Körkort” ovan    Från  5400 kr/termin
 

Total kostnad

Totalt per termin utan körkortsprofilen    550 kr/termin

Sista ansökningsdatum: 30 november