Sveriges kortfilmsfestival genomförs i år 9-11 april. I filmskoleklassen visas dokumentärfilmen Skärgårdsbagarna. Den är producerad av Sara Bley, andraårsstudent på Kaggeholmsutbildningen Media TV-produktion.

Sara, din dokumentär är med på Sveriges kortfilmsfestival 9-11 april. Hur gick det till att den kom med där?
Dokumentären gjorde jag som slutprojekt på Kaggeholm och efter kursens slut ville jag testa om det möjligtvis skulle gå att få med den på någon filmfestival. Jag började letade runt efter vad det fanns för olika festivaler i Sverige och hittade då Sveriges kortfilmsfestival där det fanns just en filmskoleklass. Jag skickad in redan i januari och i början på mars fick jag veta att den blivit uttagen.

Filmfestivalens tema är TID. Vad handlar din film om?
Filmen handlar om Lina och Victor som tröttnat på ekorrhjulet i storstan och längtar bort från all stress och press. När möjligheten att få ta över ett bageri på en ö, långt ut i Stockholms skärgård öppnar sig, bestämmer de sig för att lämna sin lägenhet i stan för att fullfölja sin dröm. Tillsammans med sina två söner flyttar de våren 2020 ut till Ingmarsö. Vi får följa dem under deras första sommar på Ingmarsö och gör sedan ett återbesök under hösten för att ta reda på hur det har gått för dem.

Filmen gjordes under en kurs på Kaggeholm. Hur var det att göra filmen?
Det var otroligt lärorikt att göra filmen! Jag kände att kurserna på Kaggeholm hade gett mig förutsättningarna och verktygen inför slutprojektet och ville därför testa att göra filmen själv som ett slutprov i vad jag faktiskt lärt mig. Lina och Victor var otroligt tillmötesgående och det var superhäftigt att få hänga med dem som en fluga på väggen. Men så klart stötte man på en del hinder som när jag glömde mygga på någon gång eller inte tänkte på att det var för hög musik i bakgrunden inne i bageriet. Men tar med mig allt det som en lärdom in i framtiden!

Du gör praktik nu, Vad gör du?
Nu har jag min praktik på SVT Barn. Jag har valt att dela upp den och har nu varit drygt två månader på 10-12 redaktionen där jag jobbat med två olika dramaserier som heter ”Strula” och ”Jobbigt”. Där fick jag bland annat planera och fixa med rekvisita, vara inspelningsassisten, klippa och ta ljud. Nu har jag precis gått över till Lilla Sportspegeln där jag ska vara fram tills sommaren. Redan nu tredje dagen hade jag ett klipp med i en linjär TV-sändning på SVT Barn vilket var roligt att se!

En höjdpunkt från Kaggeholmstiden?
Jag har så många höjdpunkter från Kaggeholmstiden men en av dem var vår första lite större flerkameraproduktion när vi gjorde en talkshow/tävlingsprogram. Då var jag bildproducent vilket var superhäftigt! Så kul att få tänkta ut snygga kameravinklar och vad som kan fungera bra att klippa mellan i en livesändning. Sen är känslan innan man går live oslagbar. Går att likna lite med att springa ett lopp med adrenalinkicken man får och pulsen som stiger när man vet att man har en chans att göra det bra. Men också redaktionsövningen när hela klassen jobbade som en redaktion var otroligt roligt. Jag älskade att klura på idéer och sedan åka ut och göra inslag som reporter eller fotograf.

Vad ger du för råd till den som funderar på att söka till Kagge just nu?
Funderar du på att söka till Kaggeholm så säger jag bara kör! Jag själv kom på ”sent” i livet att det var just TV jag ville jobba med det och känner nu med facit i hand att det är det bästa beslut jag tagit. Du kommer få två otroligt roliga år med massor av skratt, nya erfarenheter och nya vänner!