Hallå på er! Jag heter Sara, går Media TV-produktion och gör min praktik på SVT Barn. Jag har valt att dela upp min praktik och var första delen på 10-12-redaktion (alltså där innehållet riktar sig till barn i typ åldern 10-12+) och nu andra delen på Lilla Sportspegeln. Tänker att ni främst får följa med mig den här veckan på Lilla-redaktionen men kanske ägnar någon av dagarna åt en flashback till hur det var en trappa upp (ja 10-12 redaktionen sitter supernära så var ingen långflytt). 

Lilla S kan man säga är en egen redaktion men måndagar och torsdagar har vi en slot i Lilla Aktuellt som visas på Barnkanalen. Vi är också en väldigt liten redaktion. Vi har Louise och Kamil som är programledare/reportrar och sen Pequenina som är projektledare. Vi fyra börjar varje dag med ett morgonmöte och sen hakar vi på Lilla Aktuellts möte efter det och snackar ihop oss om dagen. Redan från början har jag känt mig SÅ välkommen. Man blir verkligen lyssnad på och jag känner mig inte bara som praktikanten utan verkligen som en del i ett team. När jag började här på Lilla S för ett par veckor sedan så fick jag direkt kasta mig in i grejer på en gång vilket jag älskar!  Redan första dagen fick jag klippa ett kort inslag som sen sändes i broadcast 19.15 tillsammans med Lilla Aktuellt vilket var så kul att se! 

Just idag gick jag som dagsreporter vilket betyder att jag är inne på redaktionen och gör inslag till kvällens sändning. Ofta använder vi material från vuxennyheterna på SVT men klipper om, anpassar speak till vår målgrupp och lägger på lite skojig grafik. När man kommer in till redaktionen som dagsreporter börjar man kolla körschemat för att se om man redan har blivit tilldelad en nyhet eller om man behöver bolla fram en tillsammans med de andra. Under vårt morgonmöte idag kom vi fram till att jag skulle ta nyheten om att HV71 åkte ur SHL. Fick veta att inslaget skulle vara 30 s och sen får man i stort sett fria händer att lägga upp inslaget som man vill. Idag var dessutom målet att hinna klippa ihop ett inslag med tittarfilmer på när de gör en challenge som vi har gett dem. Men de är verkligen supergulliga här och lägger ingen press på mig som praktikant att jag måste hinna utan får alltid gott om tid. Men satsade på att försöka hinna båda och idag blev det faktiskt lite stressigt. När klippet väl är klart ska det postas till massa olika ställen på olika sätt och man ska göra startbild till Play-sidan. Allt sånt tar ju alltid längre tid än vad man tror plus att jag inte har lärt mig det helt än hehe. Men med god handledning från Louise och Kamil hann jag i mål! 😊 

Så såg alltså min dag som dagsreporter ut. Tack för idag! 

 Utanför redaktionen på  SVT 
Förra veckans cricketinspelning i Alby 

Tisdag

Jag har haft tur och kunnat vara på jobbet i stort sett varje dag trots coronarestriktioner sedan jag började på SVT i januari. Några enstaka dagar har jag jobbat hemifrån och idag var en sån dag. Hela förmiddagen ägnades åt möten och på eftermiddagen planerade jag för ett jobb senare i veckan. Så tänkte att det kunde passa bra idag att berätta om vad jag gjorde på 10-12 redaktionen (har ju alltså delat upp min praktik). Den redaktionen tillhör också SVT Barn och ligger bara en trappa upp från där jag sitter nu. 

Filmen i inlägget gjorde jag till vår halvtidssamling för praktikanter här på SVT så sorry för att den börjar med en presentation igen. Men i alla fall. Jag började min praktik på en produktion som heter Strula. Det är en nystartad dramaserie för barn/ungdomar i högstadieåldern. Där var jag med på hela resan från förproduktion, under inspelning och sedan efterbearbetning. Rollen jag hade var inte så specifik utan har fått vara med i lite allt möjligt. Innan inspelning blev det mycket jobb med rekvisitan, under inspelning var jag typ inspelningsassistent och efter blev det loggning och grovklippning. Väldigt roligt att vara på en så liten produktion så man får inblick i alla delar. Hela teamet bestod bara av en regissör, en fotograf, en ljudtekniker, producent, projektledare och så var vi två assar. Plus alla skådisar då😊 

När den produktionen var slut (vi hade premiär nu 4e april så spana in på SVT Barn Play) hoppade jag över till en annan dramaserie som heter Jobbigt och i filmen kan ni få en liten inblick i en typisk vecka där. Men jag fick bland annat klippa, ta ljud, fixa med fika, sitta i manusmöten och skaffa rekvisita. Har trivts otroligt bra även här och är så imponerad över hur alla byter mellan olika roller hela tiden. En person som är fotograf ena dagen kan nästa dag vara redaktör och sen ljudtekniker. Så man behöver verkligen vara en allätare och tycka om många roller. Passar perfekt för mig som inte kan bestämma vad jag helst vill göra😊 

Vi spelade in en vecka utomhus och lyckades pricka in när det var som allra kallast i februari 
En vecka lånade vi ett hus i Enskede och spelade in i 
Sista veckan var vi på Nacka gymnasium och här är nog sista tagningen vi gjorde 

Den här dagen har jag varit inne på redaktionen och redigerat ett inslag med ett fotbollslag från Karlskrona. Kamil var där och filmade igår och sen tog jag över materialet och redigerar ihop de. Så blev en heldag framför datorn. Vi redigerar ju i Avid här och inte Premiere som på Kagge så tar lite längre tid med allt. Men fick börja praktiken på Lilla Sportspegeln med att gå en tvådagars internkurs i Avid så hjälpte en hel del. Känns väldigt tryggt med praktik på SVT. De är ju så vana vid praktikanter så får otroligt bra handledning och allt är väldigt bra uppstyrt. Man börjar med en veckas introduktionskurs där alla praktikanter möts (i år över Teams) och får lyssna på föreläsningar med representanter från flera olika avdelningar. Veckan avslutades med frågestund men VD:n Hanna Stjärne. Superintressant att höra! Nu nyligen hade vi även en halvtidsträff där vi visade varandra filmer från praktiken och utvärderade hur det gått hittills. 

Lunchen idag spenderades i solen med det lilla gänget som var inne på redaktionen. Så härligt! 

Torsdag 22 april 

Puh, den här dagen blev lite svettig igen. Varför tar saker alltid ås mycket längre än man tror? Men det kan gärna få va lite press ibland. Bara skönt att det inte är så varje dag utan oftast har man gott om tid till sina inslag. På måndagar och torsdagar har vi sändning 19.15 på SVT Barn tillsammans med Lilla Aktuellt vilket betyder att deadline för det som ska vara med är 16:30. Mitt blev klart 17, hehe…Men det var lugnt och fick med det i sändning ändå. Gjorde ett inslag om vändan kring den här nya Supeligan som skulle ha bildats med de 12 största fotbollslagen i Europa. Men blev ju tillslut inget med det. För att göra inslaget började jag med att plocka ner material som nyheterna gjort om ämnet. Vi har vår egna databas eller ett arkiv där man kan söka på typ allt som någonsin visats på SVT. Lite kul att kolla tillbaka på gamla program som försvunnit om man har tid över. 😊 Sen skrev jag en speak och bollade den med ett par andra på redaktionen. Jättebra att alltid kunna stämma av med någon annan. Blir så mycket bättre när man diskuterat den ett par varav. Sen var de bara att spela in speaken, klippa ihop, göra en startbild och publicera.  

Fredag 23 april 

Då var det redan dags för sista rapporteringen här ifrån TV-huset. Varje fredag är det Lilla Aktuellt skola vilket är ett livesänt program som de flesta mellanstadieklasser i hela Sverige ser vilket betyder att det kan vara uppåt miljonen som kollar. Idag hade sporten en representant (vi är inte med varje fredag) i form av Louise som snackade om den nya europeiska superligan. Vi som var inne på redaktionen och inte gjorde skolan satt i stället och kollade på programmet. Efter sändning hade vi Teamsmöte där programmet utvärderades. 

Efter det fortsatte klippandet som påbörjades i tisdags. Fick också tillfälle idag att spela in i vår ministudio, eller den så kallade skrubben. Där brukar man hålla till om man ska göra typ en explainer. Så fick först en guidning av Louise och sen var det bara att kasta sig in och testa. Märkte dock när jag tankade in allt att ljudet blivit otroligt burkigt på några tagningar när jag stod för lång ifrån micken så fick springa tillbaka och ta om lite. Men tillslut kunde jag göra ett första utkast innan jag tog helg. Blir en till kik på det på måndag innan det sänds på kvällen som en del i det fotbollsinslag jag klipper. 

Tack för mig och för er som funderar på praktik på SVT säger jag bara kör! Vad som händer här näst för mig är att jag redan nu vet att jag kommer bli kvar på 10-12 redaktionen (alltså där jag hade min första praktik) ända till årsskiftet vilket känns fantastiskt roligt! Redan när jag började på Kagge för nästan två år sedan sa jag att drömmen var SVT Barn och nu är jag där!  

Har ni några frågor kring Kagge eller praktik så mail gärna till sara.bley@gmail.com 

Morgonmöte över Teams för att utvärdera Lilla Aktuellt Skola
Inspelning i skrubben till måndagens sändning
Redigering av inslag
Tittar på Lilla Aktuellt Skola från redaktionen