Hej Kaggebloggen!

Jag heter Karin och går andra året på Media Content-produktion. Jag gör nu min praktik hos produktionsbolaget Tredje Statsmakten, vilka inriktar sig mot samhällsjournalistik och storytelling. Min praktikplats är på redaktionen P3 Musikdokumentär, vilket är som en dröm för mig! Jag älskar berättelser, människoöden och musik och här får jag en kombination av allt det. Sen jag började har jag fått hjälpa till med att göra research för program, varit med och gjort en sista lyssning på några program innan dom är helt klara och suttit med och sett hur klippningen går till. Jag har även fått en tvådagars kurs och en uppgift för att lära mig redigeringsprogrammet.

Sen blev det dags för att börja jobba med ett eget program! Jag kan inte avslöja artisten än, men för mig blev det en 10-poängare! Jag började göra research – läsa böcker och plöja Youtube för att få så mycket information som möjligt. Sen fick jag göra en tidslinje om vad som hänt i personens liv. Därefter gick jag och min handledare Hanna Frelin igenom det och gjorde ett “skelett” av en möjlig story. Utifrån det började jag sen skriva ett manus.

Samtidigt gjorde jag tre intervjuer – en med en musiker, en med ett fan till artisten och en journalist/kunnig om artisten. Det var verkligen jätteroligt och intressant att få prata med andra som också är så kunniga och intresserade av den här personen. Och så fick jag åka till Göteborg också!

Sen dess består mina arbetsdagar av att jobba med manus, parallellt med att ibland lyssna och vara med andra på redaktionen när de gör sina program. Senast satt jag med i det avslutande arbetet med Avicii-dokumentären.

Inför min bloggvecka hade jag fått hjälp av Joanna Korbutiak med att gå igenom mitt manus. Manuset innehåller flera olika delar – inläst text, intervjuer, klipp från internet och musik.

Måndag 25/4

Genomgång av manus med min handledare Hanna (se bilden ovan). Vi lyssnar samtidigt på alla klipp jag lagt in i redigeringsprogrammet. Det blev en hel del ändringar, så det är bara att sätta igång och jobba med det. Tyvärr avslutades arbetet lite tidigare, då jag drabbades av en migränattack…

Tisdag 26/4

Fortsatt arbete med manuset. Var även med och lyssnade lite på ett kommande program tillsammans med Hanna och Joanna i den lilla studion. Jag kontaktade också en av mina tidigare intervjupersoner, om han kunde ställa upp för att fylla i lite luckor i min berättelse. Det kunde han och jag kommer intervjua honom igen om ca två veckor.

Onsdag 27/4

Arbete på hemmaplan idag. Manusarbete, men också lyssnande av intervjuer på Youtube för att leta efter vissa saker som kan förstärka storyn.


Torsdag 28/5

Genomgång av manus med både Hanna och Joanna. Mycket arbete med formuleringar för att få flyt. Även en del strykningar (det blir många “kill your darlings”!) och omflyttningar. Nu börjar det bli så pass klart att Hanna imorgon kanske kan börja läsa in berättelsen – jippie! Sen fortsatt arbete på hemmaplan med ändringarna vi gjort (även en del telefontid med IT-tekniker Johan, som är en klippa när det strular!). Plus att göra iordning alla klipp och intervjuer i rätt ordning i redigeringsprogrammet. Kontaktade även artisten som jag redan intervjuat, för att komplettera vissa saker. Så jag kommer att träffa honom igen om en vecka.

Fredag 29/4

Sista genomgången av manus innan Hanna nu har börjat läsa in berättartexten. Sen satt jag och Joanna och la ljudet till start scenen i programmet. Jag fick börja själv, men sen hjälptes vi åt. Jättekul att liksom väcka berättelsen till liv! Sen gick vi ut och åt lunch tillsammans då det är Joannas sista dag innan föräldraledighet. Det var mycket trevligt! Har sen suttit och arbetat med att lägga in Hannas inläsning där det hör hemma i redigeringsprogrammet. Även musiken finns nu nedladdad. Väldigt roligt! Nu börjar det liksom låta som ett program!

Det var allt för mig och min vecka här på P3 Musikdokumentär. Håll utkik i juni då jag hoppas att programmet kommer att finnas att lyssna på i Sveriges Radio. Det kommer bli grymt bra! Allt gott!