God eftermiddag braiga människor,  

 
Mitt namn är Saga och är inne på sista terminen på Kaggeholms Folkis. Aka – jag är ute och praktiserar för glatta livet! 

Jag har valt att dela upp praktikdelen i två. Nu, fram till mitten av april, är jag på World Animal Protection. World Animal Protection (WAP) är en internationell djurskyddsorganisation som hjälper djur på alla nivåer. Från direkta insatser till långsiktig politisk påverkan.  

I ärlighetens namn kunde jag inte drömma om en bättre praktikplats. Den simpla anledningen är att jag älskar djur, I suppose? Allt arbete kommer liksom naturligt.  

Förstå mig rätt. Skrivkramp och tvivel finns starkt närvarande ibland ofc. Men prokrastineringen? – Den är som bortblåst, i princip. Det jag menar är väl att det blir mycket lättare att utföra arbetet om en brinner för det en gör? 

 
Huuur som helst. Jag jobbar mestadels hemifrån. Jag kommer när jag vill, pausar när jag vill och kommer tillbaka i workflowet när jag vill (eller, inte alltid exakt när jag vill, men ish. Som sagt, prokrastineringen är bara nästan borta).  Två dagar i veckan är jag på kontoret, när min handledare är där. Lise-Lott. Bästa Lise-Lott. Haha jag skulle kunna skriva en kärleksförklaring till henne och resten av teamet här. Men det slipper ni.  

Så, min roll? Jag vet inte riktigt om det finns någon titel. “Praktikant på World Animal Protection”? Oavsett titel – mina arbetsuppgifter so far har varit att göra intervjuer, skriva texter till hemsidan och tidningen. Bolla kampanjideer, vara med på alla typer av möten och bidra med det jag kan. Översatt och textat filmer. Givit feedback och korrat hemsidan. Och förberett en föreläsning/workshop om influencers. Okej, har inte riktigt kommit igång med det sistnämnda, men det kommer.   

 
Kämpar med att få till en bild nu, går si så där.  

Update; det blev en lagom överexponerad bild där jag, min dator och mina smutsiga haremsbyxor syns.  

Tisdag

Hejhejhej och jättemkt hej! 

 
Om det inte hade varit för syftet med den här bloggen (att vi ska ge en bild av hur en praktik kan se ut?), hade jag gärna berättat om den goda pastasåsen jag gjorde idag. Eller att jag ritade ett fin gubbe i snön när jag var ute och gick. Eller om hur länge jag hängde på Tiktok-kontot “TheHungerDiaries” (ojojoj, check it out). Namnamnam.   

Men det var ju inte syftet. Därför går jag direkt till kontentan; Idag har jag prokrastinerat hela dagen. Lagom till när mörkret föll kom jag igång. Men så intensivt jag jobbat sedan dess. Skrivit klart och skickat in Lejontexten (som ska publiceras i samband med vår lejonkampanj som pågår nu). Där har jag skrivit lite om lejon vars hela liv utnyttjas för ekonomisk vinst. Om du är en av de få studenter som känner att du har en slant över, skänk den gärna här: https://www.worldanimalprotection.se?utm_medium=social&utm_source=email&utm_campaign=share&utm_content=Du%20kan%20stoppa%20djurpl%C3%A5geriet%20 
Känns enklare att säga förlåt efteråt än att fråga om lov  – därför frågar jag i nu; var ovan okej att skriva? 

Jag har också färdigställt förslag på upplägg kring föreläsningen/workshopen som jag kommer hålla om influencers. Det ska jag presentera imorgon på verksamhetsmötet. Anledningen till workshopen är att teamet vill få en inblick i hur influencers jobbar samt hur och med vem WAP skulle kunna göra samarbeten med. – Vilket jag ska hjälpa dem med. Berätta för mig, hur ska det gå till?  

Utöver det har jag fortsatt med researchen inför artikeln om illegal djurhandel och canned hunt. Drömartikel. Inte alltid mysig fakta dock.  
+Korrat och rättat till det sista i tre texter till tidningen som snart ska till tryck.  

Nu är kl 01 och jag tänker se ett (bara ett) serieavsnitt och sedan lägga mig. Imorgon blir det kontoret. 
 

Bilden? Det blev en intetsägande nödlösning. 

Goood afton. 

Onsdag.
Under hela förmiddagen idag hade vi verksamhetsmöte. Tacksamt med två pauser..! Dock! Jag tycker om verksamhetsmötena, såå intressant varje gång! Roger (the boss) modererar och tar upp olika scenarion/dilemman, som vi sedan i helgrupp eller i mindre grupper diskuterar. Ett exempel på scenario kan vara “en svensk affärsman köper 12 asiatiska elefanter från Thailand. I Sverige kommer det få ett skonsammare liv, men samtidigt kommer de användas för elefantridning samt att klimatet inte är vad de är vana vid. Hur ställer vi, WAP, oss till det?”. Vi pratar om hur vi skulle vilja agera och varför, vem som kan göra vad och om olika tillvägagångssätt. Sedan sammanfattar vi vad vi lärt oss under sessionen. Mycket givande.  
 

Efter mötet stannade jag, Maria och Lise-Lott kvar i samtalet (Teams) och pratade om influencerworkshopen (läs tisdag). De var nöjda (lättnaden? Jag kände den). Så nu har jag börjat jobba på ett InDesign-projekt, som ska visas under workshopen, den 26:e mars. Efter ca fem min med programmet insåg jag att jag var lite ringrostig (eller, jag kan väl rättare sagt inte vara ringrostig eftersom jag inte riktigt har kunnat programmet tidigare). Menmen, trots det har jag ändå åstadkommit något (med betoning på “något”, se onsdagsbild). Eheh inget jag är så enormt stolt över än, men det är ju bara ett utkast. Det slutliga resultatet kommer bli ett mästerverk, tummis.  

Även fortsatt lite med texterna. Tänker att jag berättar mer om det imorgon!  

Torsdag
Det går i vågor det här, om det är att föredra att jobba hemifrån eller inte. Idag tyckte jag det var rätt skönt. Tre timmar där, två timmar där.  

Idag har jag jobbat ihop en powerpoint (sorry, det där mästerverket till InDesignprojekt får vänta, läs onsdag). Och så har jag skrivit hela dagen. Oooch mycket mer info än så tänkte jag först inte att jag kan klämma fram. Så, för att ta upp mer av er tid kan jag ju berätta lite om det jag skriver;   

Just nu har jag tre texter igång. Var och en av texterna finns i en längre och en kortare version. Den kortare ska till nästa nummer av tidningen (i höst). Den längre ska till webben. 

Den första texten handlar om att alla volontärresor inte gör gott (exempel nedan). Det är min berättelse om hur det var att volontära i ett viltreservat i Sydafrika.  
 

Text nr 2 handlar om vad du som volontär ska tänka på innan du väljer resa/program. Exempelvis är det många som åker för att ”hjälpa och nappa föräldralösa lejonungar”. De verksamheterna är tyvärr endast vinstdrivande – och farliga. Såhär fungerar det:  

Lejonungarna föds och tas från mamman (som används som en avelko och är snart redo för en ny kull). -Volontärer betalar stora pengar för att åka dit och nappa, leka och kela med ungarna.  

När lejonen inte behöver nappas längre säljs de vidare till turistattraktioner. I pettingsyfte – dvs för att turister ska kunna ta selfies med dem, se de göra konster eller mata dem.  

3. När lejonen blir könsmogna går de inte längre att vara nära. Precis som kattungar i den åldern förstår inte lejonen sin egen styrka (aka – människor dör/skadas när de leker med lejonen). Därför säljs de vidare som till jaktindustrin.  

4. Jägaren betalar dyrt i utbyte mot att välja ut lejonet hen vill ha (japp, precis som att välja mat från en meny på en restaurang). Åker ner till landet och kommer till en inhägnad där lejonet är. Eftersom lejonet är tamt och van vid människor springer det inte iväg när jägaren närmar sig.  

5. Jägaren behåller det hen vill av lejonet. Benen krossas och säljs vidare som alternativmedicin till Asien.  

Den tredje texten ska handla om handel med djur och trofejakt (note; det finns trofejakt som är legal. Exemplet som beskrivs ovan är illegal). Än så länge har jag som bekant bara researchat för glatta livet och samlat fakta. Jag har intervjuat Tom Svensson, erfaren artbevarare och världsberömd bevarandefotograf (fun fact; begreppet ”bevarandefotograf” myntade Tom själv eftersom han endast fotograferar ur bevarandesynpunkt). Jag ska leta minst upp minst en till intervjuperson till hade jag tänkt.  

I vanlig ordning så blev det här lite mer text än tänkt. Skönt att ej behöver korta. Men det blir väl så när en jobbar för/med djur, det är hemskt men viktigt. – och lätt att skriva för mycket. 

Ha d fint, haejjjj!  

Goood eftermiddag, 

Fredag. = Kontoretdag = produktiv dag! Brand-workshopen som var planerad imorse blev uppskjuten pga halva styrkan av teamet var upptagna på annat håll. Istället översatte jag och korrekturläste texter. – Om jag skulle läst det här för ett år sedan skulle jag ha suckat.. MEN det är roligare än vad det låter! Texten som handlade om antibiotikaresistenta bakterier var lättare sagt än gjort att översätta. Ska bli spännande att se om den blir läsbar när jag är klar med den(!).  

Kl 13 var det kampanjmöte. Då pratade vi om kommande kampanjer, vad som ska prioriteras och vem som ska göra vad. The crush (elefanter som lider i turistindustrin), budget och samarbete med internationella kontoret togs också upp. 

Utöver det har jag fått i uppgift att läsa och göra en recension på “Världens vanligaste fågel” (se bild), som ska publiceras i nästa nummer av Animal News (i höst). Samt skriva en artikel om om djurvänliga volontärföretag (ja, jag vet, mkt volontärtexter nu). Har också läst en rapport om vetenskapligt stöd för att avsluta cage farming i EU (vilken jag lämnade synpunkter på), samt lämnat förslag på content i SM närmaste tiden.  

I ärlighetens namn var jag rätt omotiverad till det här med att blogga från början. Men nu känns det faktiskt bra. Det känns kul att dela med mig, och kanske framför allt för att jag förstått hur mycket jag uppskattar den här praktikplatsen. 

Recommend! – Om du älskar djur, eller bara gillar att arbeta med snälla människor på en plats där det är högt i tak – praktisera på WAP.  
 

Nu är det helg vilket jag ska fira genom att lyssna på Purple Hat och dansa i mitt kök! 

Adiooossss! 

-Du har rätt! Texten tar aldrig slut! Men nu lovar jag, att här slutar den, tummis! 

rpt