Berätta om den nya talkshowen?
– Jag är programledare för Min Röst, Mun Ääni på SVT som hade premiär på tisdagen den 6 oktober. Programmet sänds på tisdagar i SVT2 kl 23.05 och avsnitten finns även uppe på SVT Play. Programmet har gjorts på fyra minoritetsspråk – finska, samiska, romska och meiänkieli. Jag leder de finska avsnitten och är glad över att vara med och skapa ny innehåll för den sverigefinska minoritetsgruppen. Det är viktigt att värna om mångfalden i samhället.

Vilka är målgruppen?
– Målgruppen för programmet är unga vuxna och det är sammanlagt 9 avsnitt som sänds på finska fram till mitten av december. Gästerna är allt från Mark Levengood, Nicholas Bryant och Beatrice Reiman till Angela Ahola och Stina Wollter.

På vilket sätt påverkar du innehållet?
– Jag har lett ett tvåspråkigt nöjesprogram som heter Popula och sändes på Sveriges Radio Finska/ P4 Riks. Under tiden på radion har jag ökat mitt kontaktnät och träffat en hel del sverigefinnar som jag sedan kunde tipsa om som gäster till Mun Ääni. Jag har även tillsammans med producenterna format innehållet och översatt manus till finska i alla avsnitten. Ämnena i avsnitten varierar och vi pratar bland annat om kroppsaktivism, onlinedejting, utbrändhet, ekonomi, mode samt hur man uppnår sina drömmar.

Varför är detta viktigt för dig?
– Det är viktigt att få vara med och skapa ny innehåll för den sverigefinska minoritetsgruppen. Jag är stolt över att kunna fler språk och tacksam att mina språkkunskaper får komma till användning. Sen gillar jag att påverka omgivningen och i det här fallet får jag göra det genom andras berättelser. Det känns meningsfullt.

Vad har varit svårt?
 – Det finns alltid en utmaning att diskutera ämnen som man själv inte har erfarenhet av. Till exempel avsnittet om kroppsaktivism med Stina Wollter och Anni Emilia Alentola. Innan sändningen brottades jag med tankar om hur jag som ”smal” person på bästa sätt kan ställa de rätta frågorna för att få fram gästernas budskap, utan att själv bli “dömd”. Att helhjärtat sätta mig in i gästernas situation och fundera över deras budskap till tittarna. Jag läste böcker och grottade ner i mig i historia om kroppsaktivism. Det blev ett fint avsnitt och stämningen var känslofylld. Det kändes som att vi alla var på gränsen till tårar under inspelningen. Kommer man någonsin att sluta döma sin egen eller andras kroppar?

Hur gick premiären?
–  Åh, väldigt bra. Programmet hade premiär kvällen innan min födelsedag. Jag firade det tillsammans med mina närmsta vänner. Vi skålade hos mig och kollade på första avsnittet ihop. Den feedback jag fått hittills har varit fin. Jag hoppas att så många som möjligt ser programmet.

Vad har Kaggeholm betytt för dig idag?
 – Mycket. Jag är tacksam över att jag valde att gå på Kaggeholm. Utbildningen var mångsidig, praktisk och ögonöppnande. Det gav mig många bra verktyg som jag haft stor nytta av i mediebranschen. Just nu arbetar jag på kvällstidning där jag dagligen får använda mig av redigerings kunskaper som Kaggeholm satte grunden för.

Råd till den som går i programledardrömmar?
– Våga, våga och våga. Jag fick mitt första programledarjobb efter 2 veckors praktik på Sveriges Radio Finska. Vi hade inte ens haft radiokursen i skolan då, men jag tror att det bästa man kan göra är att hoppa i det okända och lita på att vingarna bär en. Något också som varit till stor hjälp för mig är min tvåspråkighet. Ett tips är att söka praktik där man kan utnyttja sina språkkunskaper – där kan det finnas snabbare möjligheter att klättra som programledare. Annars kan man också starta en youtubekanal och förverkliga egna idéer för att bygga upp ett cv och få mer erfarenhet. Och såklart kommunikation på arbetsplatsen. Det är få som är tankeläsare och därför är det viktigt att vara tydlig med vad man vill. Om du gör praktik på till exempel Expressen eller Aftonbladet kan du förklara att du gärna vill testa sända nyheter också. Våga ta för dig och våga misslyckas, det är så man lär sig och utvecklas.

Länk till programmet: https://www.svtplay.se/min-rost-mun-aani

Intervju med SVT Uutiset: https://www.svt.se/nyheter/uutiset/nuoret-aikuiset-uuden-keskusteluohjelman-kohderyhma

min röst svt min röst svt

Foto: Privat.