Under hela vårterminen så praktiserar medialinjens årskurs 2. Här får du följa med Mariam som läser Media TV-produktion på praktik på Utbildningsradion.

Hej hej, Mariam från TV tvåan här! Jag gör min praktik på UR (Utbildningsradion) som journalist.

UR producerar främst material till sin hemsida UR play, SVT, SoMe och Kunskapskanalen (jag vet att det är lite lillgammalt men Kunskapskanalen är en riktig favorit för mig hehe).

Jag sitter på en redaktion som heter Vetenskapsstudion där vi just nu är i förproduktionen av ett helt nytt vetenskapsprogram där vår målgrupp är allmänintresserade personer som vill få bättre koll och allmänbildning. Detta program kommer vara mer roligt och sexigt som, min chef och producent Martin brukar säga. Programmet kommer sändas HT 2024. Stay tuned!!

Nu, till det jag har fått göra under mina två veckor. Främst har jag fått vara researcher och reserarchat fram ämnen inom vetenskapen som kan vara roliga och intressanta för tittarna, jagat forskare på telefon för intervju (inte en lätt uppgift ska ni veta) men jag kämpar på. Har också fått vara med i kontrollrummet på en av UR:s andra redaktioner för att se hur de jobbar när dem kör live on tape. Senare i produktionen kommer jag ansvara för alla arkivbilder i programmet och få en utbildning i hur man jobbar i SVT:s arkiv och det är jag jättetaggad på.

Mariam på UR med kollegor

Till sist har jag också fått åka ut med vår producent och redaktör till Vetenskapsrådet samt Sveriges Unga Akademi på möten av olika slag, och än så länge har det varit superlärorikt att se och prata med människor inom forskarvärlden, deras syn, idéer och forskning samt hur ett studioprogram byggs från grunden.

Det är mycket som komma skall i produktionen under min praktikperiod, så jag kan tyvärr inte säga så mycket mer än att jag stormtrivs på UR och ser fram emot en underbar vår här!

Det jag gillar mest med min praktikplats är nog att UR är en mediaplattform för pedagogik och journalistik där man både får kunskap och allmänbildning.

Så, om du är taggad på att praktisera som journalist och är intresserad av pedagogik, vetenskap, barn och unga och gillar när kunskapen går fram, så tveka inte att söka hit!
Ps. De har jättegott kaffe här i huset.

Korridor i UR-huset.