Följ med till SVT och få en inblick i praktikvardagen för Jasmin som läser andra året på Media Content-produktion.

Hej hej bloggen!

Här kommer ett inlägg från mig, Jasmin, som går content 2:an och gör praktik på SVT Kortfilm. Jag vill presentera mig som en riktig färsking, en nervös jävel! För det är så jag känner mig när jag knappt vågar klicka på publiceringsknappen för praktikplatsens stora instagramkonto. Men det ska det nog bli ändring på, för det är ändå en av mina återkommande arbetsuppgifter: att tänka på copy och klippa små teasers till instagram.

Vi på SVT kortfilm består av en liten men stabil och klok redaktion. Jag har två kollegor på heltid som jag bollar det mesta med! Men vi har äran att sitta i ett hav av en hel SVT dokumentärfilmsredaktion. Det är cirka 40 personer totalt på hela redaktionen så kanske har jag hunnit hälsa på alla IRL lagom till att jag är klar med praktiken? Vi sitter med dem eftersom vi delvis samproducerar och köper in dokumentära kortfilmer. Men vi får in och kollar på ALL kortfilm – spelfilm också. Att varva mellan fiktionsfilm och dokumentärt känns lyxigt även om jag vurmar lite extra för dokumentärer – både de konstnärliga och grävande docs!

Läser manus och kollar på film

Så praktikplatsen passar mig bra, uppdraget är brett och roligt. Men vad är det jag faktiskt gör? Har jag ens satt ord på det..? Knappt! Det enkla svaret är nog: det varierar. Den lyxigaste arbetsuppgiften är nog att jag läser manus och kollar på filmer som kommer in och tycker något om dem.

Varje månad ska vi gå igenom vad som kommit in och argumentera kring den filmen – vad tänker vi om filmens framåtrörelse, manus, regi, helhet, formspråk eller vad man nu ser i filmen som är värt att nämna. Väldigt väldigt kul: att få ta del av konst och prata om möjligheter till publicering.

Om jag haft teknikstrul? Joråsåatteh, tekniksupporten och jag är basically family nu. På gott och ont.

Analys av vad som gett engagemang

Utöver det blir det mycket administrativt jobb, vilket kan handla om allt möjligt. Kanske dyker det upp något på ett möte som vi behöver ordna – en boll att springa på, då är jag där och försöker visa mina vassa framfötter.. haha.

Idag hade vi en liten mini-kickoff för ansvarig utgivare (chef) för dokumentär och andra kollegor och jag presenterade vad för press/media som kortfilm genererat under året. Visuellt fick de se på rubriker och ingresser samtidigt som jag berättade om vad som gett engagemang. Så jag stödjer helt enkelt redaktionen i högt och lågt.


Ärofyllt uppdrag

För det som komma skall har vi snackat om att åka ut till en gymnasieskola för att eventuellt berätta om kortfilm och se vad ungdomarna tänker eller saknar i utbudet. Om de ens har hittat dit.. Och vad skulle behövas för att de ska göra det? Superintressant eftersom public service bär på ett ärofyllt uppdrag där uppdraget att spegla hela Sverige ingår. Så det och mycket mer, arbetsuppgifter jag säkert inte ens vet om än är jag enormt taggad på framöver!

Det var allt från mig, en lång liten update från en som saknat arbetslivet och att få se massa konstnärliga verk @ work. 🙂