Hej Mario heter jag och har otippat nog gjort min praktik på Svenska kyrkan i Arvika. I det här gigantiska pastoratet med hela 9 olika församlingar om jag inte missminner mig så har jag varit kommunikatör kan man säga. Med det har jag insett att i princip alla i en sån här organisation någon gång under dagen behöver ha tag på oss verkar det som.

Och i och med den höga efterfrågan på oss så har jag fått göra allt mellan himmel och jord, från att bemästra en frankeringsmaskin till att åka ut till norska gränsen och filma kyrkor. Och det är också det charmiga med den här praktikplatsen att man aldrig vet vad som händer just den dagen. Just i mitt fall så drog det igång en nationell strejk bland vaktmästare i hela organisationen. Och även fast jag inte var jättedelaktig i hanteringen av det så fick jag ändå vara med och uppleva utifrån hur det är ett vara kommunikatör i ”skarpt läge”.

Mitt huvudansvarsområde var dock att planera och genomföra digitala kvällsandakter som var något man hade börjat med under pandemin men som blev så väl mottaget att man valde att fortsätta med det. Jag upptäckte även den otroliga praktikaliteten med att ha en fysisk almanacka, något som jag ofta höll nära till hands eftersom att man precis som jag nämnde tidigare aldrig riktigt vet vart dagen ska ta en och vad man kan få inbokat när man går i korridorerna.

Förutom kvällsandakterna så fick jag även planera ”lanseringen” av både vår nya digitala kyrkogårdsvandring men även ett nytt projekt som kallas för ”Noaks Ark” som går ut på att man ska utbilda om hur mycket biologisk mångfald som faktiskt finns bland annat i våra kyrkogårdar ute i landet. Och mellan dessa stora projekt så åtog jag mig även lite mindre projekt som att jag fick göra affischer och broschyrer som skulle användas. En av de mest minnesvärda skulle jag påstå var en folder om kyrkans pilgrimsvandring som man kunde gå översatt till tyska. Som tur var så behövde jag inte översätta den själv utan det var redan färdig men jag fick äran att utforma layout med design, text och liknande.

Jag fick konstant göra grejer som jag upplevde inte var min starkaste sida som att exempelvis fotografera, illustrera loggor och liknande men det var skönt att känna att jag hade möjligheten att misslyckas utan att det gjorde så mycket vilket ledde till att jag vågade mer.

Sammanfattningsvis så är jag supernöjd med med min praktikplats och den överträffade alla mina förväntningar.

Mvh. Mario