Här berättar Amelie som läser Media TV-produktion om praktiken hon gör som bildproducent/sändningsproducent på SVT.

Måndag-tisdag

Hallihallå, Amelie i TV2 här!

Jag gör min praktik som bildproducent/sändningsproducent på SVT. Det är så lustigt egentligen med var man hamnar, när jag började Kaggeholm var min starka övertygelse att jag absolut INTE ville jobba med nyheter och INTE med något tekniskt. Nu är det precis det jag vill och får chansen att göra! Det var faktiskt under vår skolproduktion Musik Med Mera, där jag var bildmixer, som jag insåg att det här var något riktigt roligt.

Sändningsproducent kallas förkortat för säpo, och det är den termen alla snackar i, åtminstone där jag är på Riks på SVT. Jag har varit på plats i dryga tre veckor och trivs redan otroligt bra. Jag går tillsammans med min handledare John som varit i huset sen 1987, så han kan en del kan man säga. Vi har varit runt lite på olika produktioner och redaktioner och har hittills jobbat med Utrikesbyrån, Sportspegeln, Lilla Aktuellt och Kulturnyheterna. Jag älskar variationen och att ens veckor, eller till och med dagarna inte är den andra lik.

Den här veckan jobbar vi först med Utrikesbyrån. Då jobbar man en dag med planering och en dag med sändning och redigering. Så idag har vi sänt och redigerat ihop programmet “Skurken i Glasgow” som handlar om Indiens förhållningssätt till sina egna klimatutsläpp. Kan nämna snabbt programmen vi jobbar i: Avid, iNews, Mosart, Amadeus, Meta mfl. Det har varit snurrigt i huvudet de första veckorna med att lära sig hur allt hänger ihop men nu har polletten trillat ner och programmen känns logiska. Under sändningen sitter vi i kontrollrummet och John som är säpo säger vilka kameror som ska vara i bild och vilka inslag som spelas ut – och jag mixar. Det här var andra programmet som jag mixade och det är grymt kul att få det förtroendet redan. Sen, eftersom detta är live on tape går det mesta att rädda i redigeringen om något skulle hända 😉 Ser fram emot resten av veckan då vi ska jobba med bl.a. Lilla Aktuellt och Rapports helgsändningar.

Allt för mig idag!

Hajhaj

Fredag – lördag – söndag

Hallå där!

Jag har haft en grym vecka och har ganska nyss kommit hem från helgens rapportsändningar. Jag jobbade mån-tis den här veckan, var ledig ons-tors och jobbade sen fre, lör och söndag. Jag har haft en otroligt händelserik jobbhelg där jag lärt mig nya saker varje timme känns det som. Nu börjar programmen sitta, och jag kan jobba mer obehindrat i allt ifrån att skriva koder och programmering i INEWS till att klippa inslag i Avid.

Fredagen började vi vid 11 och satt då och kollade igenom körschemat med redaktionen, ett möte som redaktören håller i. I Rapport-teamet jobbar oftast två olika redaktörer (de som har hand om allt innehåll), en reporter (som är ute och gör jobb och redigerar inslag), en redigerare, en grafiker, programledare, sändningsproducent, en TOM (den som har hand om tekniken i kontrollrummet) och sen även ljudtekniker, fotografer mfl. Alla på SVT är verkligen fantastiskt trevliga och jag känner mig så välkommen. Känner mig redan väldigt hemma. Det är så fint!

Men det största av allt: JAG HAR SÄNT MIN FÖRSTA RAPPORT-SÄNDNING! Jag fick igår prova att sända helt själv, alltså ha kontakt med studion i headset, klippa mellan kameror och ha lite övergripande koll på att innehållet kom i rätt ordning, agera scripta och räkna ner, och att tekniken som är förprogrammerad stämmer. Sen fick jag också sända Rapport kl 18 samt 19:30 idag. Det var så jäkla kul och jag får som ett sändningslugn när vi drar igång, samtidigt som man får adrenalin. Sen var också väldigt speciellt och lite häftigt att få se sitt eget namn i eftertexterna. Grym känsla!

En annan häftig grej som jag får uppleva här på SVT är att verkligen ha koll på världsläget. Rapportsändningarna är ju riksnyheter och redaktören måste se till att hela tiden ha de färskaste nyheterna och vara uppdaterad på allt nytt som sker. För vår del den här helgen har det ju varit läget i Ukraina som vi följt slaviskt. Vi har haft med Bert Sundström i Kiev och Elin Jönsson i Moskva på länk i nästan alla sändningar. De har berättat om hur säkerhetsläget ser ut på sin plats, och rapporterar om hur lokalbefolkningen känner och tycker om det spända säkerhetsläget. Att säga i headsetet “K5 (kontrollrum/studio 5) Stockholm till Bert i Kiev, hör du oss?” och ha direktkontakt, är en speciell känsla. Att få ta del av allt när det verkligen händer.

Så. Fantastisk helg. Nu ledig i två dagar men längtar redan tillbaka till TV-huset.

Ciao och tack för mig!
/Amelie