Hadi Amiri kom till Sverige som ensamkommande som 16-åring. Efter att ha pluggat in sina betyg på folkhögskola läser han nu tekniskt basår på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Målet är att därefter läsa vidare och börja plugga maskinteknik.

Hadi Amiri är 23 år och kommer ursprungligen från Iran. Hans resa här i Sverige började 2016 då han kom hit ensam. Mamma, pappa och sju syskon bor alla kvar i Iran. Hadi berättar att han brukar åka och hälsa på dem så ofta det bara går. Att han flyttade till Sverige beskriver han själv som ”för att få en ärlig chans till liv”.

Pluggar tekniskt basår

På fritiden brukar Hadi titta på massor av fotboll, träna och umgås med vänner. Något som Hadi också älskar att göra är att plugga, framför allt matematik och fysik. Hans dröm är att i framtiden jobba på Nasa (USA:s federala myndighet för rymdfart). Just nu läser Hadi tekniskt basår på KTH, för att sedan kunna komma in och plugga maskinteknik.

För att kunna börja plugga på KTH behövde Hadi behörighet från gymnasiet.

–Jag blev tipsad av en kompis om att folkhögskola skulle kunna vara något för mig, berättar Hadi.

Han sökte till allmän kurs på Kaggeholms folkhögskola och kom in.

–Jag är väldigt glad och tacksam för att jag fick plugga på Kaggeholm och plugga upp mina betyg. Jag fick träffa underbara människor och väldigt kunniga och roliga lärare.

Hadi älskar att plugga, framför allt matematik och fysik.

Mycket diskussioner i klassrummet

Det han uppskattade mest med att läsa på folkhögskola var diskussionerna i klassrummet. Att det inte bara handlade om att sitta och skriva hela dagarna.

–Jag tycker var väldigt roligt att man fick diskutera jättemycket. Jag märker också att det är väldigt relevant när det kommer till framtiden.

Hadi tipsar gärna andra om att plugga på folkhögskola.

–Om du funderar på att plugga upp dina betyg, så tycker jag verkligen att du ska göra det. Det är värt det. Det gav mig en chans att komma närmare de jag vill göra i framtiden och mina mål, säger Hadi.