Tjollahopp!  

Emilia Ståhl här! 

DAG 1

Jag gör min praktik på B-Reel films som är ett produktionsbolag som producerar reklamfilmer. 

På bilden ovan ser ni mig göra en statistinsatts för Unibet när vi va i Malmö filmade. Statist i all ära men djurgårdsfan kommer jag nog aldrig att bli… Fake it til you make it hehe. 

Under hela min praktik har jag hittills fått vara med på totalt 9 reklamproduktioner och då har jag haft ha roller så som produktionsassistent, craftansvarig, koordinator, produktionsledare och castingansvarig.  

Skillnaden på reklam och tv och skulle jag säga är tempot. En tv-produktion pågår oftast i flera månader medan reklam har intensiva 2 veckor med förproduktion, inspelning och efterarbete. Sen direkt på nästa uppdrag.  
Det positiva med det är att man får prova allt flera gånger och att man då utvecklas för varje projekt. Men också att man ständigt får jobba med nya kollegor, kunder, byråer och manusarbeten. Det blir ju aldrig tråkigt lixom!  
För att beskriva reklambranschen mer så skulle det nog vara att det är intensivt och snabba puckar, ett tight team som jobbar nära varandra med förproduktionen och sen tillkommer resten av teamet under själva inspelningsdagarna.  

Denna veckan va till för att dagligen uppdatera om var jag hittar på. Men i och med högt tempo under lång tid så är jag en lugnare vecka i Jönköping nu. Så jag tänkte istället ta en dag i taget för att berätta om en speciell dag/händelse under praktiken! Stay tuned  

DAG 2

I början av min praktik hoppade jag in för B-reel films drama-avdelning för att hjälpa deras rekvisitör. Det jag då inte visste va att jag skulle köra den största skåpbilen för B-körkort under två av vinterns kallaste och snöigaste dagar. Hehe. Jag fastnade i snön några gånger och körde längst Bauhaus tighta gångar! Man lär sig sannerligen som mest när man provar nya grejer! Jag kände mig OÖVERVINNERLIG!  

Efter den biluthyrningen fortsatte inspelningarna och därmed mina stammisbesök på biluthyrningsbutikerna. Från att inte ha kört bil i Stockholm till att gasa runt i 9-manna bilar och skåpbilar! TUTTUT. Det jag har lärt mig av detta är att gps ej funkar i tunnlar och att Sthlm kryllar av tunnlar: kolla rutten innan du åker! Tips tips. 

Största skåpbilen!

Dag 3

Under en vecka av praktiken fick jag möjligheten att följa med ett litet team på roadtrip genom Sverige för att spela in en reklamfilm för Unibet. Vi va en producent, en produktionsledare, 3 regissörer, A-foto och B-foto. 

Tanken med filmen var att peppa svenskafolket inför att Allsvenskan skulle starta. Så vi åkte till Degerfors, Göteborg, Landskrona, Malmö och Norrköping för att möta de olika lagen och spela in lite klipp på varje ställe.  

Min roll va koordinator och statistansvarig. Hela denna inspelningen fick mig att sakna fotbollsträningar så när jag kom hem signade jag faktiskt upp mig till ett damlag i Stockholm. Se hur de kan bli… 

Veckan på resande fot va fantastik. Att jobba i litet team innebar att man fick hjälpa till lite inom alla roller. Allt från att förbereda rekvisita till att agera statist eller boka hotellen. 
Helt klart en toppen vecka! 

Dag 4

För några veckor sen spelade vi in en reklamfilm för Tre och Masked singer.  

I förproduktionen tillbringade jag en del tid till hitta en gammal bil som de medverkande kunde sitta i och efter några timmars letande hittade jag en gammal bil på blocket. 
Så dagen innan inspelning tog jag bussen ut till Ekerö och när ägaren skulle skriva på avtalet insåg han att bilen verken va försäkrad eller påskriven. Så jag fick ta bussen tillbaka… 

Man lär sig nya saker för varje gång och att just dubbelkolla så att allt är grönt är det jag kommer ta med mig inför nästa uthyrning av privatbil. Men det löste sig i alla fall med att ägaren körde dit och hem bilen. Och tur var väl de för bromsarna funkade inte och bilen var gammal = jag skulle antagligen inte kunnat hantera den… hehe 

Men tillbaka till inspelningen så var det en fantastiskt rolig inspelning med grymma dräkter och skådespelare. De berättade för mig i pausen att de behövde byta underkläder en gång i timmen för de va blöta av svett. Men det va det värt för filmerna blev succe!