Den 22-24 mars är det dags för årets upplaga av Sveriges kortfilmsfestival. I filmskoleklassen visas kortfilmen Säg Det Bara som producerats av kursdeltagare på utbildningen i Media TV-produktion på Kaggeholm. Stort grattis säger vi till nomineringen!

Säg Det Bara spelades in hösten 2023 under en kurs i dramaproduktion på utbildningen i Media TV-produktion. Bakom filmen står Alva Jansson (fotograf), Ines Hakers (regissör, manusförfattare), Mariam Storozjik (producent, projektledare, DIT), Adam Ellertam (ljud, ljus), Henrik Westerlind (ass. regissör, manusförfattare) och Sara Lantz (AD, ljuddesign). I filmen medverkar även skådespelarna Ida Stegeby, Molly Larsson Andrén och Ida Wåhlberg.

Berätta kort om filmen, vad handlar den om?
– Filmen handlar om tre tjejer som har väldigt olika personligheter. De hamnar i ett grupparbete och sedan så går det inte så bra. De hamnar i klinch med varandra och stämningen blir allt mer obekväm, berättar Alva.

Filmen medverkar vid Sveriges kortfilmsfestival, hur känner ni inför det?
– Vi känner en enorm stolthet och glädje att få vara en del av en så stor och internationell satsning inom filmbranschen. Hela vårt team har jobbat så hårt för att få till en så fantastisk rolig och eftertänksam kortfilm. Det kommer bli en ära att få se just vår film på bioduken den 22 mars, säger Mariam.  

– Det är känns väldigt kul! Jag vill säga att jag är förvånad, men samtidigt inte för jag tycker vår film är väldigt bra. Så det var en glad överraskning att vi kom med, instämmer Adam.  

Filmen gjordes under en kurs i dramaproduktion här på Kaggeholm. Hur var det att göra filmen?
– Vi pratade igenom projektet innan och vi gick in med inställningen att vi alla ville ha kul och inte ta det här för seriöst. Det var vårt sista arbete på skolan innan praktiken och vi bestämde oss att njuta av det. Och sen så pratade vi mycket om det här med vikten av att respektera varandras roller och att verkligen låta alla få blomma ut i sina egna roller och ansvarsområden och lita på varandra. Så jag tyckte vi la en väldigt bra grund för ett väldigt bra lagarbete, berättar Sara.

– Allt flöt på från start till mål och jag tror att vi alla blev nöjda, så det var över förväntan, konstaterar Alva.

Gänget framför och bakom kameran vid filmens premiär på Kaggeholms folkhögskola.

Du/ni är snart klara med er utbildning på Kaggeholm. Vad hoppas du/ni får jobba med i framtiden?

– Ja, det är så otroligt tråkigt att sluta på Kagge, för det har varit en lärorik, intensiv och rolig tid. Men å andra sidan känner jag mig redo att börja jobba på riktigt. I framtiden ser jag mig själv jobba som journalist/producent eller projektledare på ett mediebolag eller tidning. På sidan av hålla på lite med fotografering såklart, säger Mariam.   

– Jag kommer att fortsätta hålla på inom området med tekniska lösningar kan man väl säga. Att hjälpa till med tekniska lösningar så det blir bra för andra, säger vi, säger Adam.

– Jag vet inte riktigt, men jag fotade ju i det här projektet och det är väl det jag fortfarande tycker är roligast så förhoppningsvis så fortsätter jag väl med det. Men vi får se, säger Alva.

– Jag jobbade ju med visuella saker i det här projektet och det tycker jag är jättekul och kommer säkert att hålla på med det i andra projekt, men kanske inte inom film. Men jag vet inte riktigt vad det blir framöver så vi får se, säger Sara.

Just nu pågår ansökningsperioden till mediautbildningen på Kaggeholm. Vad kan ni ge för råd till de där ute som vill söka utbildningen?
– Jag tänker att våga leka lite vid ansökningsdagarna. Var lite kreativ och försök tänka lite utanför vuxen kanske, men också bara ha ha kul på antagningsdagen för det är faktiskt en väldigt kul dag, säger Alva.

– Var dig själv, våga stå på dig i vissa situationer men framförallt, NJUT av tiden och allt du får uppleva på den finaste mediaskolan Sverige har! avslutar Mariam.

Sveriges kortfilmsfestival arrangeras årligen av Sveriges filmförbund. Läs mer om festivalen och årets utvalda bidrag på sverigeskortfilmfestival.se