I helgen gick Sveriges kortfilmfestival 2022 av stapeln. Två dokumentärer från kursdeltagare på Kaggeholms medialinje blev utvalda och tävlade i filmskoleklassen. Stort grattis säger vi till Amelie Reuterskiöld, Selma Ingemarson och Rebecka Falk!

Sveriges kortfilmsfestival genomfördes i år den 1-3 april. I filmskoleklassen tävlade dokumentären Rena Mälaren av Rebecka Falk samt dokumentären Björk av Amelie Reuterskiöld och Selma Ingemarson. Samtliga går andra året på Kaggeholms utbildning i Media TV-produktion.

I Björk får vi följa Björk Sigurdsdottir som bor på Färöarna. På denna isolerade ögrupp mitt ute i Atlanten har hennes familj bott i många generationer. På ön bor ungefär 50 000 personer och är man ung som Björk så ställs man inför valet att bo kvar eller att flytta.

I dokumentären får vi följa Björk under några dagar i hennes liv och möta hennes familj och vänner. Hon är politiskt aktiv och väldigt engagerad i det lokala samhället där hon driver ungdomsrörelsen om ett självständigt Färöarna.

Från visningen av Björk av Amelie Reuterskiöld och Selma Ingemarson.
Amelie Reuterskiöld och Selma Ingemarson (båda längst till vänster i bild) under panelsamtalet efter visningen av dokumentären Björk.

Dokumentären Rena Mälaren handlar om arbetet med att rena Sveriges tredje största sjö. Mälaren är källan till dricksvatten för cirka två miljoner människor i Mälardalen, men på Mälarens botten ligger mängder av gamla bildäck, cyklar, bilbatterier och kemikalier. När fritidsdykaren Fredrik Johansson insåg detta beslöt han sig för att ta saken i egna händer och startade den ideella föreningen Rena Mälaren. Idag har föreningen över 300 volontärer som ideellt jobbar med att plocka upp så mycket avfall som möjligt ur Mälaren och även med att upplysa allmänheten om problemet.

Dokumentären följer Fredrik Johansson och de andra eldsjälarna som deltar i det mödosamma arbetet med att rensa Mälaren.

Rebecka Falk (th) i panelsamtal tillsammans med forskare från Stockholms universitet efter visningen av dokumentären Rena Mälaren.

Båda dokumentärerna har genomförts som projektarbeten under det andra året på utbildningen i Media TV-produktion och spelades in under hösten 2021.

Sveriges kortfilmsfestival arrangeras årligen av Sveriges filmförbund. Läs mer om festivalen och årets utvalda bidrag på sverigeskortfilmfestival.se