Tjoo, David här. 

Jag har spenderat den största delen av min praktik på Splay One, där jag har hjälpt till att klippa material till diverse produktioner, och animerat grafik. De senaste veckorna har jag även fått kräla ut ur mitt lilla kontor för att snickra ihop en studio, och för att vara med på inspelning. Jag har alltså bytt ut klippning mot sågning för en stund. När jag har tid över sitter jag och jobbar på ett eget projekt i form av promo-material, samt skivomslag och animationer, till ett framtida musikprojekt som jag filar på. 

Utöver Splay har jag också varit med på Zara Larssons livestreamade konsert i samarbete med IKEA, och på P3 guld, båda gångerna som assistent. Jag fick även fixa några effekt-bilder som användes mellan live-bitarna i P3 Guld, och fick också hjälpa till när det på sändningsdagen upptäcktes att det behövdes tas bort några företagsloggor i ett klipp. Det var inte världens enklaste uppgift att ta bort loggor från en rörlig, genomskinlig glasdörr i en handhållen bild, men det blev väl typ hel okej till slut. Anton och Sickan från ettan var också med som assistenter, så det var ju också kul att träffa några från skolan igen. 

Jag ska fixa en hyfsad bild på mig själv när jag faktiskt är på Splay också, jag lovar! Till dess får ni njuta av denna magnifika bild tagen av ingen mindre än Felix från content-tvåan (möjligtvis och troligtvis Täbys bästa fotograf). Tror han håller till i Göteborg nu, så gå o läs hans blogg också. Och missa då inte heller Saga, som också skriver blogg denna vecka. 

Måndag: 

Idag har jag verkligen inte gjort någonting praktik-relaterat alls. Annandag påsk är det ju idag, så jag har varit hemma. Du ska dock inte tro att detta (eller det oönskade snöfallet) har stoppat mig från att väldigt o-ergonomiskt sitta vid en dator och redigera. Idag har jag jobbat på en liten film som antagligen kommer hamna på min instagram när den är klar, samt gjort lite musik och kollat på Harry Potter med min tjej. Ganska produktiv dag ändå. 

Tisdag: 

Idag har jag loggat material från inspelningen av det här årets “Mmm… Mästarna” och fått en plastpinne uppkörd i näsan. Jag har även tagit ett coronatest inför inspelningen av programmet “Inkopplat”, som börjar imorgon, och pågår genom nästa vecka. 

Att logga är väl kanske inte världens mest komplicerade uppgift, men för er som inte vet vad det är så innebär det i stort sett att sortera och synka upp material, och på alla möjliga sätt göra redigerarens jobb så lätt som möjligt när det väl är dags att klippa programmet. Man sitter också och skriver ner vad som händer vid olika tidpunkter i klippen, så att man inte behöver sitta och leta igenom en hel dags material i efterhand. Väldigt simpelt, men väldigt viktigt. 

Imorgon börjar som sagt inspelningen av Inkopplat, där jag ska försöka greja att både vara assistent och ljudtekniker på samma gång. Det är denna inspelning jag har varit med och byggt studio för, så under tidens gång har jag även varit lamp-tekniker och hammar-tekniker. Nu tänker jag att jag sätter spiken i kistan på denna dag, så att jag kanske hinner få en hyfsad mängd sömn i natt 🙂 

Instrument Zara Larsson
Jag på Zara Larsson-inspelning
Mmmm.. Mästarna
P3 Guld Akt
P3 Guld lobby
Klipp-måndag
Jag loggar

Onsdag!: 

Första inspelningsdagen för Inkopplat! Fick p.g.a. coronavirusförsiktighetsåtgärdsrelaterade anledningar åka taxi till jobbet idag, och så kommer det fortsätta under hela inspelningen. Det första jag gjorde när jag var framme i studion var att se till att all ljudutrustning funkade som den skulle, och när alla var på plats kunde vi sätta igång med att filma. 

Utan att spoila för mycket (jag vet hur mycket ni alla gillar program som handlar om att koppla ihop rör) så kan jag väl säga att dagens avsnitt involverade en treudd ihopsatt med en vattenslang, och en Aquaman-dräkt. Inspelningen flöt på rätt bra. Det blev inga slagsmål, och kaffet i fikarummet var ganska gott. Något som också var skönt var att alltihop bara tog åtta timmar (ganska kort för en hel inspelningsdag), så jag hann sätta mig i en taxi hemåt medan solen fortfarande sken. 

Jag måste erkänna att det var lite nervigt att sköta ljudet helt själv. Att en produktion liksom ger mig sin fulla tillit, att jag ska se till att deras program låter bra. Då får man fokusera, kolla så att alla nivåer sitter, och att man inte glömmer trycka rec. Man måste ha lite pondus också. Våga säga till om något låter dåligt, och tvinga programledaren att ta den där scenen igen, fast kan du tänka på att inte slå så mycket i bordet? Det låter liksom ganska illa. 

Tror dock allt ljudrelaterat gick ganska bra till slut, men det återstår väl att se. Tänk om han som klipper programmet (Joel, min handledare) ringer mig mitt i natten och ber mig att dubba över allting. Jobbigt läge. 

Juste, idag tog jag faktiskt en bild på mig själv PÅ självaste Splay. Det blev en väldigt stel selfie. Försökte ta den lite snabbt och smidigt så att ingen skulle märka att jag stod och tog bilder på mig själv under inspelning (skämmigt beteende), men i all hast lyckades jag väl glömma att jag själv faktiskt skulle vara med i bild, så jag ser väldigt neutral ut. Ser verkligen inte glad ut alls, även om jag var det. Jaja… 

Torsdag

Ja, idag var väl typ som igår, fast inte lika mycket onsdagskänsla. Mer torsdagskänsla idag. Under dagens inspelning konstruerades någon sorts inverterad dusch. En dusch där vattnet kommer underifrån liksom. Jag insåg också att min hållning måste se katastrofal ut när jag går runt med en zoom (som används för att spela in ljud) runt halsen hela tiden, så jag byggde ihop en liten ljud-station med hjälp av ett ljusstativ och lite tejp. Bild på detta mästerverk finns bifogad. 

Måste nog också fixa ett par hörlurar som inte sitter så hårt. Detta enorma tryck på skallen, kombinerad med det faktum att jag bara drack ett glas vatten under hela inspelningen, resulterade i en ganska påtaglig huvudvärk vid slutet av dagen. Så kom ihåg att dricka när ni är på inspelning! Vatten då alltså. 

Hörs imorrn hörni! Tjabba, tjena, shalom. 

Fredag: 

Ännu en inspelningsdag klar! Idag blev vi klara riktigt snabbt. Vid typ 15 var jag på väg hem, helt utan huvudvärk. Dagens bygge inkluderade en ryggmonterad gasoltub och en massa korv.  

Känner att jag börjar få koll på det här med att spela in ljud nu. När det här kommer ut på youtube hoppas jag att ni tar fram era bästa högtalare och verkligen uppskattar det hårda arbete jag har lagt ner för att allas röster ska låta så bra som möjligt. Vill inte säga hej än, men det snackas om en och annan nominering här och där, och programmet har inte ens släppts. 

Nu har jag väl egentligen inte så mycket mer att säga, så då tänker jag säga “Tack för den här veckan. Ha det bra!”. 

Tack för den här veckan. Ha det bra! 

Så. Där kom det. Puss och kram! Och kanske en liten klapp på axeln. Tjoo…….