Hej! Mitt namn är David och jag gör min praktik på TV4 Nyheterna som främst reporter. Senaste veckan har jag också testat vara på livedesken där man jobbar främst med livesändningar och inslag till webben. Jag trivs väldigt bra på min praktik och det har fått göra otroligt mycket skoj sedan jag kom hit för snart nästan tre månader sen.

När jag började visste jag inte ens om jag skulle ha ett inslag i sändning tills min praktik var över men ack så fel jag hade. Har flera inslag i veckan i olika sändningar. Antingen kan det vara inslag jag jobbat med några dagar eller så är det inslag för dagen.

Jag har intervjuat ministrar, gjort livesändningar och rapporterat samt gjort mycket researcharbete. Om du inte gillar att prata i telefon är detta nog ingen praktik för dig, blir en hel del sådant för att söka folk 🙂 Men däremot om du gillar högt tempo och där ingen dag är den andra lik så kommer du stortrivas!!

Måndag

03:00, klockan ringer. Dags för ett morgonpass. Taxin kommer om 40 minuter så dags att fixa till sig.
Det är rätt jobbigt att gå upp så tidigt men när man väl är på plats och fått en kaffe så är det lugnt.

Väl på plats snackar man med redaktören och kommer överens om vad som ska göras till första sändningen som är 06:00. Igår var det en ny dödsskjutning i Stockholm så fokus för mig låg på det och fixa ett inslag tillsammans med redigeraren. Under morgonen har man sedan dialog med redaktören och programledaren för att eventuella ändringar till kommande sändningar. Svårast på morgonen är att få tag på folk så tidigt som i detta fall polisen för en kommentar.

På bilden ovan: Jag och programledaren för dagen, Matilda Boza (som också gått på Kaggeholm).

Redigerare Gabriel har fullt upp med att fixa inslag.

Efter en rätt lugn morgon så gjorde jag också ett inslag till webben som handlade om filmstadens nya förbud mot medhavd snacks.

Nu dags att rulla hemåt och ut i solen och ladda upp. För imorgon börjar jag 04:00 igen.
Syns och hörs! 🙂

Se dagens inslag:

Biojättens snasksmocka – förbjuder medhavt godis

Man ihjälskjuten vid torg i södra Stockholm

Jag och min morgonkollega för dagen Noah.

Tisdag

Ny dag och nya möjligheter. På plats idag igen vid 04:00. Det är väldigt tomt och lugnt på redaktionen vilket är skönt när man är inne så tidigt. Mysig och familjär stämning när det är så få på plats. Alla jobbar mot samma mål: Nyhetsmorgon 😊

Vissa jobbar med själva programinnehållet medans andra som jag jobbar mot nyhetssändningarna.

Idag har det varit en morgon med högt tempo. Anklagelser om kemvapenattacker i Ukraina, Nyamko Sabuni i Nyhetsmorgon och en gripen för mordet på ett gym i Stockholm. Lite blandat helt enkelt. Det är mycket att hålla reda på i olika system och saker kan ändras väldigt snabbt fram till sändning men det är också det som är roligt, tiden går väldigt snabbt och nu är klockan helt plötsligt 11 och dags och gå hem.

Jag har skrivit texter till programledare, spelat in röst till inslag och försökt få tag på människor (vilket är svårt 04 på morgonen).

Imorgon blir det lite välförtjänst sovmorgon 🙂

Hörs!

Livestudion.
Programledare för livedesken – Alexandra.
Kontrollrummet för nyhetssändningarna.

Onsdag

Hallå bloggen!

Nu har klockan slagit 23 och dags att åka hem efter en lååång dag. Åkte på presskonferens med justitieminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets partiledare Märta Stenevi. De presenterade nya lagförslag och skärpta straff för sexualbrott. Efter pressträffen åkte vi hem och klippte ihop ett jobb till efter fem samt 22:an (nyheterna 22). Det blev ett så kallat ”upplägg”. Man skriver en text till programledaren samt bildsätter det och efter det kommer en synk med i detta fall Morgan Johansson.

Sen blev det rätt lugn kväll. Om man har kvällspass är man kvar till 23 för att bara där om det händer något, eventuellt göra förändringar i inslag till 22 nyheterna efter 19 sändningen. Jag och min kollega Åsa tog också emot en gäst som skulle vara med i sändning. Det var en politisk reporter från Finland som kommenterade Nato-frågan. Vi var i studion och följde sändningen för att sedan ha utvärderingsmöte med fotografer, redigerare, reportrar, redaktör, programledare osv.

Är ledig nu hela helgen vilket ska bli skönt, kul att ni läst om mina dagar.

Godnatt och glad påsk! 😊

Pressträff.
Ställer frågor till Märta Stenevi efter pressträffen.
Nyhetsstudion.
Nyhetsstudion.
Nyhetsstudion.