Kaggeholms Folkhögskola har haft ett spännande år av flytt och precis efter att vi fått in flyttkartongerna drabbades världen av en pandemi. Vi passade på att ställa några snabba frågor till Clas Newman, rektor för skolan om hur det ser ut med skolans verksamhet, ekonomi och hur man driver folkhögskola i dessa tider.

På bilden står han i det utrymme som innan pandemin användes som fikarum för hela skolan, just idag är det några musikdeltagare som riggar inför sitt kommande projekt.

Hur är det att driva folkhögskola i Corona-tider?
Det är en utmaning! Mycket av det som annars är självklarheter på en folkhögskola måste vi undvika nu – skolsamlingar, spännande projekt, studieresor, gemensam fika, och aktiviteter som involverar deltagare från alla kurser mm. Det är förstås tråkigt, men samtidigt är alla medvetna om att det är viktigt att undvika smittspridning, så alla hjälps åt på ett jättebra sätt för att det ska funka.

Man kan läsa i bl a Dagen att det är svårt ekonomiskt för vissa skolor, hur går det för Kaggeholm?
Vi har klarat oss relativt bra. Vi har full beläggning på alla våra kurser och all verksamhet är igång, så vi har inga stora inkomstbortfall. För att klara alla anpassningar har vi fått förstärka verksamheten en del och köpt in en del ny utrustning. Det blir förstås lite dyrare, men det räknar vi med att klara av.

Hur gör ni för att ha så många olika deltagare på plats?
Vi har delat in skolan i olika zoner så att vi kan hålla isär de olika kurserna och hålla avstånd. Vi har anpassat schemat en del för att undvika trängsel i kollektivtrafik och på skolan. Vi gör även en del moment på distans och självklart uppmanar vi alla att tvätta händerna och stanna hemma om de är sjuka.

Vad drömmer du om för skolan under 2021?
Just nu är drömmen förstås att komma ut på andra sidan den här pandemin och göra skola så som vi helst vill. Jag längtar också efter att vi ska få landa i våra nya lokaler och en ny vardag här i Vasastan. Byggprojektet Rörstrand/Filadelfia går i mål i början av nästa år och då blir också de sista delarna av våra nya lokaler klara.

Sedan drömmer vi förstås, som alltid, om att få se människor växa och utvecklas på alla sätt! Vi vill vara en skola som sprakar av energi, nyfikenhet och skaparglädje!