Här får du följa med Axel som läser andra året på Media TV-produktion på praktiken.

Kapitel 1 – Start of something new

Mitt namn är Axel och jag gör min praktik som klippassistent på Post-produktionsavdelningen hos ITV Studios. Dom gör mycket reality som till exempel Wahlgrens värld och Halv 8 hos mig.

En klippassistents uppgifter innefattar bland annat att:

  • Importera, transkodera, synka, gruppa och logga material från inspelning.
  • Producera simpel grafik som till exempel textskyltar.
  • Exportera och skicka tittar till producent och kund. (kanalen)
  • Arkivera gamla projekt.

Jag förstår er avundsjuka.

Jag har framförallt varit klippassistent för ”Kärleken flyttar in”. Ett program där två främlingar flyttar in i ett hus tillsammans och dejtar varandra i upp till 4 dagar.

Det var kul till en början men efter ett tag insåg jag att jag gjorde samma sak dag in och dag ut. Mina arbetsuppgifter hade mindre utrymme för kreativitet än ett vanligt besök på toaletten.

Som tur är så har jag tagit mig ur det träsket nu. Efter att en producent upptäckt mina after effects skills så har jag fått chansen att jobba med grafik och producera roliga inslag till ett nytt projekt.

Kapitel 2 – Breaking Free

Projektet är en hyllningsshow för gamla kändisar och spelas in på Oscarsteatern. Jag har i uppgift att producera grafik som ska spelas upp på en stor led-skärm bakom scenen under olika musiknummer.

Så senaste veckorna har jag jobbat tätt intill en av producenterna för programmet och fått skapa, vara kreativ och ta på mig ansvar. Kan ni fatta ? Jag lär mig mer om after effects men också hur det är att jobba långt in i natten pga crunch och tajta deadlines.

Man kan på ett sätt säga att jag inte har ett liv längre. Men det är kul att få visa att jag kan mer än att bara logga material och brygga kaffe.

Kapitel 3 – Stick to the status quo

Efter att stirrat in i skärm i 2 månader och hamnat i mitt livs sämsta form, både fysiskt och psykiskt så kände jag att jag ville ut i det vilda. Jag ville få lite skit under naglarna och bli behandlad som en riktig slav; nej, jag menar praktikant.

Jag bad om att få åka på inspelning och blev därefter skickad till fronten. Pensionärsprogrammet som ingen hört talas om; Drömpyramiden!

Här är jag en rekvisitaassistent och som rekvisitaass har man en uppgift.

Man lyssnar på vad rekvisitörerna säger åt en att göra. Sen gör man det.

För det mesta (typ 90% av gångerna) innebär det att moppa bort konfettin som skjuts ut när någon vinner pengar. Vilket är inprincip hela tiden.

Om ni någonsin haft en fest där det förekommit konfetti så förstår ni kanske hur hemskt det är att få bort.

Bara att det nu är en stor kanon som skiter ur sig så mycket konfetti och haglar ner på Rickard Sjöberg och de tävlande tills dom drunknar i ett det.

Men jag älskar det.

Dom två tjejerna som jag jobbar med är världens mysigaste och runt om mig finns extremt skickliga människor. Det finns en kille som är en så kallad ”kransvingare”, han är en jävel på att svinga runt kranen, bäst i branschen säger dom i fikarummet.

Jag lär mig massor av att bara se dom jobba.

Det var allt för mig. Vi ses!

PS. Om nån vill att jag ska gå in mer på djupet om tekniken bakom hur man får bort konfetti snabbt och effektivt så är det bara att höra av sig. Det är fascinerande. Jag lovar.

Tack o hej!