Den här terminen gör våra kursdeltagare som läser andra året på medialinjen praktik i mediebranschen. Under våren kan du följa deras äventyr i mediebranschen här i bloggen. Här berättar Alva som läser Media Content-produktion om sin praktik på TV4.

Hej på er!

Alva heter jag och jag går i tvåan på Kagges media- contentproduktionsutbildning. Men nu för tiden om någon frågar säger jag bara att jag pluggar journalistik. Dels för att det är så mycket lättare att säga, folk förstår vad man menar och kanske framför allt för att det är mer gångbart på min praktikplats som är på TV4. I snart tre veckor har jag varit där på Nyhetsmorgon-webben. Under den 20 veckor långa praktikperioden kommer jag alternera mellan Nyhetsmorgon och Efter fem och några veckor kommer jag också få testa på att vara researcher på Nyhetsmorgon.

Vad innebär det då att vara på ”webben” kanske ni undrar? Det gjorde nämligen jag med fram tills för några veckor sedan. På Nyhetsmorgon (eller Nymo som man säger huset) finns det tre olika roller på webben och de rollerna är: Webbredaktör, social dagredaktör och klippreporter. Som webbredaktör är man framför allt ansvarig för sajten, alltså TV4.se och för Facebook. Den sociala dagredaktören ansvarar för övriga sociala medier. Jag har hittills endast varit klippreporter och, som ni kanske hör på namnet, innebär det att man klipper. Från morgon till kväll. Eller i mitt fall från morgon till tidig eftermiddag eftersom jag börjar klockan 05.30 på morgonen. Eftersom jag börjar så tidigt på morgonen har jag lyxen att åka taxi till praktiken så klockan 05.05 glider jag in i den för att komma fram i tid att hinna ta morgonens första kaffe innan det är dags att kolla igenom dagens program.

För mig ser en dag som klippreporter-praktikant ut ungefär så här: Precis innan Nyhetsmorgon drar igång fotar jag dagens programledare och lägger upp ett inlägg på Instagram. Efter det sitter jag och tittar på programmet och klipper ut alla så kallade ”slottar”, alltså sekvenser. När en slot är utklippt ska man hitta en bra ”klickvänlig” vinkel, sätta rubrik (rubbe) och skriva en liten förklarande text. Detta gör man sedan till 14.30 när man går hem (man äter också lunch där emellan, givetvis).

Det bästa med praktiken har helt klart varit kollegorna! De är världens härligaste. Någon sa här om dagen till mig ”varje gång man går förbi er på webben sitter ni med stolarna vända mot varandra och pratar högt och skrattar” och det stämmer verkligen. Trots att det är ett högt tempo och kan bitvis kännas stressigt och pressigt att hela tiden komma på vinklar är alla generösa med bollning, sidospårssnack och inte minst skratt. Jag tror inte jag någonsin skrattat lika mycket som jag gjort de senaste veckorna och trots att det förmodligen delvis beror på min brist på sömn är jag säker på att den härliga stämningen kollegor emellan bidragit.

Jag lär mig så mycket varje dag. Blir snabbare, förstår tänket och försöker ta egna initiativ. Ibland plingar det till i telefonen och jag får en push-notis från TV4.se med ett klipp och en rubrik som jag har skrivit. Det känns galet och lite häftigt. Lite ”hur hamnade jag här”. På lunchen snackar vi mest om LAS och alla tusen anställningar mina kollegor haft. Och jag får ibland påminna mig själv om att jag faktiskt aldrig gjort detta innan, när jag känner mig långsam eller dålig på att hitta vinklar.

Den här veckan ska jag gå över till att vara Webbredaktör och det ser jag fram emot! Sömnbristen till trots är jag så otroligt glad och tacksam att jag får ha praktik på en arbetsplats där jag trivs så bra. Hoppas jag slipper bli ut-lasad i november!


Puss och kram
Alvis