Under hela vårterminen så praktiserar medialinjens årskurs 2 – och du får följa med här på vår blogg. Först ut är Adam som läser Media TV-produktion och gör sin praktik på NEP Sweden.

Hallå där! Adam här, nuvarande praktikant som TOM på NEP Sweden!
Om ni undrar vad en “TOM” betyder, så är det förkortat för “Technical Operation Manager”, vilket innebär att man mer eller mindre är tekniskt ansvarig över olika sorts mediaproduktioner!


Men vad är NEP för några? Och vad får man göra som TOM hos dom, kanske ni undrar? Jo, NEP kommer ursprungligen från USA och är väldigt internationellt stora runt om hela världen inom tekniska lösningar för TV. 
Just i Sverige så är NEP Sweden främst inblandade i väldigt många TV-sändningar runt om hela landet som t.ex. sport, nöje och galor. Stor sändning på TV ikväll? Högst troligt att NEP som är där och fixar!

Men okej, vad exakt är det dom fixar då!? JO! Dom fixar uthyrning av all sorts broadcast-teknik, inspelning och leverans av video- och ljudinnehåll av alla dessa event.
Främst med hjälp av så kallade “Outside-broadcast”-bussar, även kallat för “OB-buss” (vilket mer eller mindre är ett kontrollrum på hjul), men även i deras egna byggda studiomiljöer.

Det är en rätt så komplicerad väg från kamera till TV, så jag tror som lättast att förstå hur en produktion går till hos NEP är genom att ge er ett exempel av en vanlig dag för mig!

Klockan är 11:00 och OB-bussen rullar upp bakom Hovet i Stockholm. Det är dags för hockey. Chauffören jobbar även som “riggare”, vilket betyder att man hjälper till att rigga upp teknik. Samtidigt dyker TOM:en upp och vi alla tre hälsar på varandra och går igenom vad som ska hända idag. Efter det så börjar vi bära in alla möjliga kablar, kameror och utrustning in i arenan.

Runt 14:00 så är riggandet för det mesta klart (beroende på produktion), och man kan se våran TOM ansluta signaler med alla möjliga BNC-, internet- och fiberkablar in i bussen. 


Alla dessa signaler som går in i bussen skickas sedan iväg till ett helt annat kontrollrum i Stockholm som kallas för MCR (Master Control Room), där det sitter några fler TOM:ar och produktionsansvariga som har koll så att det funkar som det ska, samt så att signalerna från OB-bussarna levereras korrekt till klienten som beställt arbetet av NEP (t.ex. sportkanaler, TV4, SVT etcetc).


Vid 16:00, ifall allting funkar som det ska, så är det paus fram till sändning.
Klockan 19:00 så är det dags för match!


Åh nej! ENG-kameran har förlorat signal till mikrofonen! Spring snabbt och fixa den!


När klockan är runt 22:00 så är det dags att riva ner utrustningen och förbereda bussen för avfärd. När det är klart så säger vi hejdå till varandra.

Samtidigt i Stockholm MCR så börjar dom också stänga ner efter att alla leveranser till klienterna är klara.

När jag hälsade på i MCR senast så hade dom koll på 7(!) hockeymatcher samtidigt, vilket var rätt intensivt när alla 7 OB-bussar håller på att koppla upp sig och felsöka alla möjliga saker samtidigt.

Värt att nämna är att jag inte har något värst stort intresse för hockey alls, men det spelar ingen roll för att det ända ja ska lära mig om är ju tekniken och att allt rullar på!

Alla jag jobbar med är verkligen så extremt proffsiga och trevliga. Som tekniknörd så känner man sig verkligen hemma då man konstant är omringad av alla dessa teknikstjärnor som man inspireras och lär sig så mycket av varje gång.

På ett sätt så är det nästan som ett serviceyrke att vara TOM, för man måste alltid kunna hjälpa andra i produktionen så att saker och ting funkar rent tekniskt. Vilket jag tycker är det roligaste i en produktion ärligt talat. Att se när andra runt omkring en kan fokusera på sitt jobb utan tekniska begränsningar känns grymt!

Så tycker ni om att vara den som löser problem, underlättar för andra, och att gräva ner sig i nördig mediateknik så kanske TOM-yrket även är något för dig med!