Sofie Berlin går andra året på Kaggeholms TV-produktionslinje och gör nu praktik på produktionsbolaget Titan och programmet Vem tror du att du är?

Lördag 26/4
-Ehum, var är jag? Just det, Götlabörrg var det ja…. Klockan ringde 06.00 och jag hade inte en aning om vart jag var. Några sömniga blinkningar senare var jag uppe och redo för en ny dag. Den maffiga. Jag fixade i ordning mig och tog hissen ner till frukosten. Direkt därefter checkade vi ut. Jag betalade hela hotellnotan, det brukar jag göra för det är jag som har handkassan. Det är alltid lika kul att säga den där meningen -Det här tar jag! Klockan 08.45 begav vi oss till Göteborgs arkiv för dagens första inspelning. När vi hade riggat klart anlände vår huvudperson med taxi och vi kunde börja banda vid 10.00. Vi klarade av inspelningen med snabba ryck, det var vi tvungna till för två timmar senare hade vi ett tåg som tre av oss skulle hinna med. Samtidigt skulle jag möta upp nästa expert som skulle anlända samtidigt som det andra tåget skulle gå. Sen åkte vi alla till Vänersborg, tre med tåg och två i bil, och vi möttes upp på inspelningsplats nummer två. På den här inspelningen hade vi också en skarp deadline. Vår expert hade ett visst tåg tillbaka hem som han inte fick missa. Vi jobbade effektivt och var faktiskt klara innan deadline. Det är nog första gången vi håller tiden. Inte riktigt, men det blir ofta förseningar. Nu sitter vi bänkade i bilen igen och kör mot Stockholm. Vi bör vara framme vid nio. Det visade sig att den maffiga dagen gick väldigt bra! Vi är lediga på söndag och kör igång igen på måndag. Då filmar vi med samma huvudperson i Stockholm. Jag kommer passa på att skriva rent avlämningarna när vi är på hemmaplan och jag har tillgång till dator.

Då tackar jag för mig och lämnar över bloggandet till Jakob.

/Sofie

 

Fredag 25 april
I natt blev det alltså övernattning i medeltida anda på Vadstena Klosterhotell. Rummen var inredda med robusta ekmöbler med snidade rytande lejonkäftar på. På väggarna hängde riddarsköldar. Lite som att göra en tidsresa. Vi åt frukost i kungasalen och efter den var det dags att börja jobba.  Vi körde iväg mot inspelningsplatsen på den adress som stod angiven i manus. När vi kom fram förstod vi att vi fått fel adress. För där fanns bara en gammal lokal som mest liknade en övergiven bensinmack. Efter att jag ringt och snackat några gånger med dagens expert och fått guidning från hennes kollega så hittade vi fram. Det visade sig bli en obehaglig inspelning så det var skönt att åka därifrån när vi var klara. Som vanligt såg jag till att alla dokument som skulle filmas fanns på plats och jag gick igenom dem och manuset med den medverkande experten. Jag förde också anteckningar under inspelningen om vad som hände framför kameran. När jag får en stund över så jobbar jag med planering inför nästkommande dag. Imorgon kommer bli en fullspäckad dag, eller som det står i manus ”maffig dag”. Då är det extra viktigt att ha full koll på allt i förväg. Efter inspelningen åt vi lunch. Nu är klockan 15:49 och vi har precis lämnat Vadstena och rullar tillbaka till Göteborg. Vi bör vara framme runt klockan 19. Som sagt, det blir mycket tid i bil.

/Sofie

Torsdag 24 april
Idag startade jag dagen med att titta genom manus en extra gång under frukosten på hotellet. Sen bokade jag en taxi till vår släktforskande huvudperson som skulle anlända till Landvetter med flyg på morgonen. När taxin kom fram till vårt hotell packade vi bilen med all kamerautrustning och begav oss till dagens inspelningsplats. Det var dryga två timmar att köra och inte helt lätt att hitta för det var långt ut på landet. När vi kom fram fixade jag lunch till teamet sen var det bara att börja spela in. Under inspelningarna för jag anteckningar och hänger med i manus och checkar av alla punkter allt eftersom och ser till att inget glöms bort. Och jag förbereder inför att skriva avlämningar. Idag har vi spelat in ett möte mellan vår släktforskande kändis och en expert som vet massa och har spännande överraskningar att berätta om hans släkt. Efter det filmade vi ingångar. Alltså bilder där de medverkande tar sig till spelplatsen. Just nu bandar vi promenadbilder och Jojje som är fotograf sitter på biltaket med fötterna dinglandes utanför vindrutan och filmar. Det sista vi gör idag är att ta klippbilder på huset som vi har varit och filmat i. Och klippbilder på området. Huset ligger väldigt vacker vid vattnet. När vi är klara här ska vi åka vidare till Vadstena. Där ska vi sova ikväll, på Klosterhotellet. Det tar runt tre timmar att åka dit så vi kommer vara framme vid 22-tiden.

/Sofie

Onsdag 23/4
Idag står det resdag på schemat. Vi ska ta oss från Stockholm till Göteborg. Jag startade dagen med en timme på redaktionen för att fixa det sista och hämta upp de viktiga dokumenten. När teamet var samlat kunde vi dra iväg. Nu är klockan 10.53 och vi har kört en timme ungefär. Mycket softare än sist vi skulle iväg och klockan ringde 04.45. Vi har ingen inspelning idag förutom att vi ska ta lite vyer och stockar i Göteborg.
Nu är det dags för en liten hyllning till mitt team! Jag har fått den stora äran att jobba med, enligt min mening, Sveriges bästa inslagsproducent och fotograf. Jojje och Flinken. Flinken är en fantastiskt kreativ och konstnärlig IP med massa erfarenhet från tv-branschen! Jojje har blick för snygga bilder och bär runt på blytung kamera och stativ utan att knota det minsta.
För en smått rastlös själ som jag själv som gillar omväxling så passar det här projektet väldigt bra eftersom vi reser så mycket. Det finns något jag gillar i att göra nedslag nånstans i Sverige/ världen och sen direkt dra vidare ut på nya jaktmarker.
Nu är klockan 16.00 och vi är framme i Göteborg. Jag har precis ringt runt till alla berörda som vi ska träffa imorgon och sett till att allt är ok med dom. Thats it for today. Åter imorgon.

/Sofie

 

Tisdag 22/4
Den här dagen har jag spenderat på redaktionen. Imorgon ska vi ut och resa och då finns det lite förberedelser som jag måste göra. Vid varje inspelning har vi med oss en lunta med dokument. Det kan vara utdrag ur en dödbok från 1800-talet, foton, släktträd och annat som kan förgylla programmet. De här dokumenten har jag idag samlat ihop och sorterat i stora kuvert efter inspelningsdag. Det gäller också att se till att dokumenten ser ut som de ska. Jag har fått lära mig ett nytt ord, eller uttryck kanske man kan kalla det. Jag förstod först ingenting när min kollega sa -Skulle du kunna tea den här födelsenotisen? Jag såg frågande ut och hon förklarade att de brukar blöta en tepåse och liksom måla dokumentet med den för att det ska få rätt färg, se gammalt och lite lagom skrynkligt ut. Det funkar faktiskt förvånansvärt bra. Jag packade även med några kopior av manus, adresser till alla inspelningsplatser, kontaktuppgifter till alla medverkande och lite andra småsaker.
När jag började min praktik i februari så satt jag mycket med research för ett program som ska spelas in i slutet av maj/början på juni. Eftersom jag reser mycket nu så hade vi idag ett överlämningsmöte. Så att jag kan lämna ifrån mig det jag jobbat med och de andra kan ta vid. Med på mötet var vår producent, båda redaktörerna, en av researcharna, vår projektledare och jag.
I kväll ska jag läsa in mig på manus ordentligt och om jag hinner leta efter snygga locations där vi kan filma vyer och stockar.

Over and out. Vi hörs imorgon!

/Sofie

Måndag 21/4
Idag är det annandag påsk, jag och resten av mitt team och min redaktion är lediga. Det blir alltså inte så mycket jobb gjort idag. Men då passar jag på att berätta om hur jag har haft det på min praktikplats hitintills.
Allra först ska jag kort berätta vad programmet som vi jobbar med går ut på. Det är ett släktforskningsprogram där man i varje avsnitt får följa en välkänd person som söker efter sina rötter och sin familjs historia. Glädje varvas med tårar och ofta stöter man på både spännande och roliga historier längst vägen.
Jag valde att lägga hela min praktikperiod på samma redaktion. Jag ville ha det så därför att jag ville vara med från början till slut och följa hela produktionsprocessen. Första halvan av min praktik arbetade jag redaktionellt. Andra halvan är jag mitt uppe i nu och det kommer jag berätta mer om under veckan.
På redaktionen jobbade jag mycket med research i början. I det här fallet har det inneburit en hel rad olika uppgifter. Allt ifrån att samla in basinformation om kändisarna som vi ska följa, reka inspelningsplatser, hitta och boka på experter som ska vara med i programmet. Till att besöka olika arkiv och leta fram historiska dokument. En stor del av tiden har gått till att släktforska, och det är inget man gör i en handvändning har jag märkt. Det är en komplicerad och tidskrävande procedur. Man får leka detektiv och följa små ledtrådar som så småningom ger en helhetsbild.
Nästa steg var något som jag tycker är väldigt roligt. Nämligen att vaska fram de intressanta historierna ur researchen, börja skriva manus och skissa på timelines över programmen. Jag har regelbundet suttit i arbetsmöten med en av redaktörerna och vår producent där vi har jobbat genom manusen steg för steg. Vad är bra? Vad ska bort? Vad behöver läggas till? Osv.
Inspelningsperioden drog igång för ungefär tre veckor sen. Vi är ett team på tre personer som reser runt i Sverige och spelar in programmen. Teamet består av en fotograf, en inslagsproducent och jag som har fått rollen som inspelningsledare. Jag har ansvar för all logistik och ser till att hela tiden ligga steget före ute på inspelning. Jag jobbar nära inslagsproducenten och är med i den kreativa processen. Jag skriver avlämningar från inspelningarna och jag har hitintills gjort en startsynk. Det är en bandad djupintervju med huvudpersonen.
Nu har vi precis avslutat inspelningarna av säsongens första program. På åtta dagar hann vi med att spela in på sju olika orter, både i Skåne och Norrland. Det blir mycket tid i bil. Nu inleder vi inspelningen av det andra programmet och vi får se vart på kartan vi hamnar då.

/Sofie