Torsdag 30 maj. Näst sista dagen av praktiken och det känns väldigt vemodigt. Samtidigt känner jag att det där jobbet som jag skulle göra inte blev så bra som jag hade tänkt mig innan, men jag ger inte upp för det. Under dagen har jag suttit i klippning med repet samtidigt som vi pratat en hel del om de repen som ska med i helgens program. Det mesta är redan klart så det känns väldigt bra för alla på redaktionen.

Efter en hel dag med redigering tar vi så beslutet. Mitt inslag ska inte vara med, vi väljer att ställa det vilket händer ibland. Men jag går inte ner mig för det eftersom att jag är här för att lära mig och imorgon är min sista dag. Väldigt tråkigt.

Under min tid på Tredje Statsmakten har jag insett hur kul det är att jobba med radio. I helgens program av Medierna i P1 kan ni höra rep om…..

Nej, det kan jag inte avslöja utan ni får lyssna på programmet klockan 11.03 i P1. Det kommer vara riktigt bra kan jag lova er.

Jag tackar för mig, kul att ni läst och nu har ni fått lite inblick i hur det är att jobba på produktionsbolag.

Marcus Åberg, J2

Onsdag 29 maj. Planeringen för veckans program är fortfarande öppna, även om stora delar av de dryga 40 minuter som vi har i programmet är fylld ska ytterligare ett rep in frågan är bara vad. Under tiden som redaktionen pratar om vilket rep som ska in i programmet fortsätter jag med min research inför sommarens intervjuserie. Precis som jag skrivit tidigare är det väldigt intressant att få lära sig nya saker om de medieprofilerna som ska vara med i serien, men ibland blir det också lite segt att läsa artikel efter artikel. Men hela tiden har jag med mig att detta jobb som jag gör är otroligt viktigt om vi ska göra ett bra program.

Under dagen har jag också gått igenom det sista inför mitt stora uppdrag under veckan. Jag ska iväg på en debatt om utrikesjournalistik under kvällen vilket förhoppningsvis ska resultera i ett inslag. Innan jag ger mig ut ska vinklar jobbas igenom, frågorna ska finjusteras och jag ska vara redo för allt som kan inträffa. Till min hjälp har jag Lars Truedsson, som är producent för programmet. Han ska också göra Johan och Martins sommar i P1, känns stort att få jobba med honom. Lärorikt på många sätt.

På kvällen gav jag mig iväg på debatten som inte blev riktigt som jag hade tänkt mig. Svåra förutsättningar i en miljö med hög ljudnivå och några av de personer jag skulle intervju hann smita iväg innan jag hann prata med dem, tyvärr.

Marcus Åberg, J2

Tisdag 28 maj. Att det är min sista vecka på redaktionen känns väldigt vemodigt. Idag fortsätter jag mitt jobb med att sätta ihop mitt research arbete kring de medieprofilerna som vi ska ha med i sommarserien. Samtidigt jobbar jag lite smått med mitt rep som förhoppningsvis kommer få plats i helgens program, men det är långt ifrån säkert eftersom denna veckas program är nästintill fullt. Då är det bara jobba på med rep som går att ha i framtiden. Även där jobbar jag med en annan sak, så det är många bollar i luften just nu för min del.

En av de sakerna som jag har lärt mig här är att hela tiden vara flexibel för att kunna rätta sig efter händelser i medievärlden. Just denna vecka ser det ut att vara relativt lugnt så då kan jag lägga allt mitt fokus på att jobba på längre saker, som går att köra i kommande program. En annan sak som varit väldigt kul med att vara på Tredje Statsmakten, och få vara reporter i Medierna, är att det är ett program som jag lyssnat på väldigt länge.

Här får jag ta steget ut från den där ”bubblan” som man så ofta pratar om kring medievärlden och granska hur de faktiskt jobbar. Något som behövs i ett samhälle för vem håller annars koll på att medier jobbar på rätt sätt? Ingen.

En tredje sak är att mötas av alla priser redaktionen har fått. Man skulle kunna säga att vi har lite av en Wall of fame här på redaktionen där vi sitter. För det första man får se när man kliver in är en vägg med priser. Stort och mäktigt. En dag kanske jag också får något pris, vem vet…

Marcus Åberg, J2
Måndag 27 maj. Sista veckan på praktiken och precis som varje måndag här på Tredje Statsmakten börjar vi med en utvärdering. Nu har jag varit här under nästan sex veckor och oj vad fort tiden har gått, för varje vecka som gått har vi levererat kanonavsnitt och jag har fått vara del av det vilket känns stort. För er som inte känner till Medierna i P1 som vi gör är det ett program där vi granskar medierna. Under mina veckor har vi gjort bland annat granskning av TV4:s Kalla Fakta, där fick jag göra min första intervju med chefsläkaren på Stockholms läns landsting, som ett exempel. I senaste programmet tog vi grepp om det som alla medier har rapporterat om den senaste veckan – Husby.

Vår bevakning handlade självklart om hur medierna har rapporterat kring händelserna i förorten och vad det ger för konsekvenser när journalister åker ut med egna vakter. Bland annat, för det var väldigt mycket kring de olika vinklarna som kommit ut i media.

Måndagar är också speciella på flera sätt här på redaktionen. Man är lite trött efter helgen och vi har nästan en vecka till nästa sändning, gått om tid som man brukar säga ändå sitter man där och stressar torsdag och fredag. Efter att vi gjort utvärdering av senaste programmet går vi på nästa uppgift. Planera för kommande program och nu ska många frågor få svar. Vad har vi fått in för reaktioner på programmet som gick i helgen? Vilka tips har kommit in från lyssnarna? Vilka rep ska vi jobba med i veckan Och hur lägger vi upp arbetet mellan oss reportrar?

Som ni märker är den en hel del att gå igenom varje måndag ändå går det inte spika någonting till hundra procent, för det kan ju faktiskt hända saker under veckan också. Att vara här, mitt i hetluften, har varit väldigt kul på många olika sätt. Hela tiden har vi pratat i termer ”rep”, ”illar”, ”vinklar”. Ja, allt det där som vi också pratar om hela tiden på Kaggeholm men nu är det på riktigt vilket känns annorlunda och att vi sänder i P1 gör allting större också.

Jag har under min praktik fått göra ett inslag, och gjort mängder med intervjuer till andra inslag. Kanske är det dags även denna vecka att ge mig ut med mikrofonen för att göra ett rep. Men det är ingenting som jag vet efter måndagen utan allt är bara löst. Men jag startar veckan med att göra research för ett rep som jag eventuellt ska göra samt för en sommarserie som Medierna ska ha i sommar.

Måndagar är minst sagt en uppstart för veckan.

Marcus Åberg, J2