Tisdag 29 april.  Telefonfobi is no more! Idag är det full rulle på RIX morgonzoo. Eftersom det är långhelg är en del inspelat i förväg och det har varit massor med gäster som ska hämtas, klipp som ska klippas och nyheter som ska göras.

Så här en bit in i praktiken har jag funderat över hur jag utvecklats på min praktikplats. Jag har lärt mig tekniken kring att sända radio och blivit bra på att klippa snabbt och snyggt. Men jag tror också att man utvecklas på sätt som man först inte tänker på.

Jag har nämligen haft en svår telefonfobi. Jag har liksom tänkt att de ska hoppa ur telefonluren, peka med ett krokigt finger mot mig och säga; du är inte smart du, eller något annat elakt. Eller, jag vet ju att det inte kan hända så klart, men jag har hatat att ringa främmande människor vilket man ju behöver ganska ofta om man ska jobba som journalist.

Men, under min tid på RIX fm har jag ringt massor av människor varje dag för att boka experter till programpungten ”Våga fråga”. Då ställer programledarna en lyssnarfråga till en expert varje dag. Jag har pratat med forskare, dietister och trafikpoliser och ingen har hopppat ut ur luren eller ens sagt något elakt. Jag har även fått ringa gäster för att hjälpa dom med taxi och liknande. Och jag gör bort mig ibland, för det gör man, men för det mesta är det bara jag själv som märker det. Och för det mesta går det hur bra som helst.

Eftermiddagarna spenderar jag på min andra praktikplats Meter television och hjälper till att casta på Lyxfällan. Då sitter man också och ringer villt främmande människor och gör djupa och personliga intervjuer om deras ekonomi. Även dessa samtal har gjort mig lite modigare och varmare i kläderna.

Telefonfobin är botad. Så ny vågar jag fråga. Och kan ringa utan en klump i magen. Det är faktiskt som att en sten fallit från hjärtat. Nu dansar jag fram till telefonen.

Vi kanske hörs på telefon.

Evelina Maltesson, J2

 

Onsdag 23 april. Mina dagar börjar klockan 07.00 på RIX Morgonzoo (på vägen dit innan automatkaffe är jag knappt vid medvetande).  Morgonzoot är morgonprogramet på RIX fm och programledarna och producenten är ett härligt gäng att jobba. Alla dagar har olika överraskningar att bjuda på som att filma radiobilsrally i redaktionens korridorer, assistera när Christian Hellberg från Kockarnas kamp grillar på taket eller fota när programledaren Marko påminner om sommartid i radio med brassestol och shorts i minusgrader vid Hornstull. Förutom det får jobba med lite olika redaktionella sysslor; jag klipper fasta programinslag och lägger upp på webben, bokar experter till programpunkten Våga fråga, gör research, hjälper producenten med planering och ta fram kontaktuppgifter, välkomna gäster och får dem att känna sig som hemma och läsa in väder och trafik. Under praktiken har jag fått hänga med olika personer som har olika roller på redaktionen vilket gör att jag fått en bred inblick i hur man gör radio och så klart lärt känna trevliga människor.

Att jobba nära producenten och få inblick i hennes roll har varit kul och lärorikt och har gjort mig sugen på att jobba som producent i framtiden. Man lär sig också mycket av att se hur programledarna jobbar med att väva in aktuella ämnen och prata om det i en lättsam ton som tilltalar många.

En av de roligaste sakerna har varit att spela in nyheter och blir coachad av Morgonzoos eget nyhetsankare Fredrik Birging. Jag har utvecklats från att ”läsa-fint-från-pappret” till att ”låta-som-att-jag-har-nått-viktigt-att-säga” enligt min hårda men rättvisa domare. Morgonzoos nyheter läser man in på en så kallad ljudmatta vilket känns ovant till en början men när man vant sig är det ett skönt stöd. Dess utom snackar vi mycket om nyhetsvärdering, betoning och hur man skriver telegram.

Ha de gott så hörs vi!

Evelina Maltesson, J2