Onsdag 27/2

Hej!

Igår vid lunch landade jag tillsammans med en inslagsproducent och två fotografer i Paris. Vi fick transfer till ett av Paris finaste hotell där resterande Barracudateam+ H&M team bor. Superfint och härligt! Paris är verkligen en vacker stad och jag förstår varför den är känd för att vara en av våra mest romantiska städer här i Europa! Hotellet ligger i samma kvarter som Chanel. Louis Vuitton, och Dior, vilket säger mycket om platsen vi är på. Idag har vi förberett och genomfört den stora modevisningen för H&M AW13. H&M har alltså sin stora höstvisning på Paris modevecka! Och i år har de gjort visningen på ett helt nytt sätt. Genom att bygga upp ett stort tält som de byggt en herrans massa rum av olika stilar och typer. Gästerna sitter i rummen på stolar, kring bord eller på byggda publiksatser. Och modellerna går genom rummen som om det vore ett stort hus med olika rum.

I samband med Paris modevecka gör vi också andra jobb, så som inslag till SVT:s program Fashion, (som är ett av flera program Barracuda TV&FILM gör åt SVT samt åt State of Style som sänds i över 166 länder världen över) Idag fick jag vara reporter på Damir Domas visning. Så vid frukost förberedde jag intervjun och tillsammans med min fotograf åkte vi till visningen som hölls av Damir Doma. Det var verkligen roligt att få se hur det går till på riktigt! Vi hade fått ackredetering för att både filma backstage, filma visningen, intervjua på catwalk samt intervjua designern, vilket är det man helst vill få till för att få ett så bra reportage som möjligt! Så när vi kom dit pratade vi med deras Pressansvarige (som jag också haft kontakt med vid tidigare ackredeteringsförfrågningar) och fick våra ackredeteringar. Det kändes såklart lite pirrigt att vara bland alla kända modemänniskor och dessutom få folk att ställa upp på intervju. (Modefolk ”som är något” tackar helst nej till intervjuer…) Vi fick många bra säg från gästerna vid catwalken och Damir Doma var väldigt gullig så intervjun med honom blev bra! Vilket kändes kul med tanke på att det var min första gång med denna typ av reportage. Efter visningen och inspelningen åkte vi till hotellet och hämtade upp resterande kamerautrustning för att sen sluta upp med resten av gänget vid H&M’s visningslokal. Där följde eftermiddagen med riggande, kameravinkelplanering och en massa fixande och backstage och preshow- filmande. Det var enomt kul att få röra sig fritt backstage och runt om i visningslokalen. När kl slog 21.00 strömmade modefolket in och ca kl. 22 började showen. Det var kul att få röra sig fritt i denna glammiga miljö bland massa kändisar. Dock lite surrealistiskt eftersom det inte hör till vanligheterna att vara på samma show som t.ex. systrarna Olsen, för att nämna några:)

Hur kvällen och visningen såg ut ser du här: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u6CICDLbVfo#!

Efter visningen åkte jag tillsammans med en av fotograferna tillbaka till hotellet och vår svit för att möta upp redigerare och tanka in allt material som kom in samt redigera visningsfilmer åt H&M, bland annat den ovan. Första titt av H&M var kl 02.30 och en andra titt kl 03.30 Kl 05.00 på morgonen gick jag och la mig för att några timmar senare käka frukost och sen tillsammans med ett gäng från Barracuda bege oss till flygplatsen och hem till Sverige! En del stannade kvar och fortsatte helgen med reportageinspelning m.m.

Jag har verkligen insett att tv många gånger är slitigt att jobba med men att det alltid kompenseras med att vara extremt kul! Man hamnar ju på platser man annars inte hade haft chansen att vara på om det inte vore för sitt yrke. Hur som helst har jag verkligen fått försmak för yrket som reporter/inslagsproducent och detta är bara början!

/Johanna

 

Tisdag 26/2

Jag har alltid sett det lite som en sport att prova nya saker på menyn. Jag är den där galne personen som älskar att beställa det jag har minst aning om vad det är. När jag var tolv beställde jag sjöhavs-tunga för första gången och föreställde mig att jag skulle få en bit från tungan på en val.

Samuel Paris 4

Paris är ju känt för exklusiv, god och konstig? mat. Så för att verkligen omfamna den sanne fransmannen inom mig så har jag hitintills provat olika saker från menyn. I söndags åt jag råbiff, något som kanske inte är jätte exklusivt för den världsvane. För mig som aldrig tidigare hade hört talas om det, var det en upplevelse! För er som inte vet vad det är så är det alltså precis som det låter. Rått kött (o tillagat). Man tar de finaste bitarna kött och gör en biff som man sedan INTE steker eller tillagar på något sätt förutom kryddor.  I måndags provade jag, för första gången, grisfot, vilket var suuuuuper mört! Jag behövde knappt kniven! Det smakade otroligt gott men innehöll väldigt många småben. Hitintills har vi ätit tre-rätters middag på olika restauranger varje dag. Eftersom jag dessutom inte behöver betala för något så kan ni gissa hur jag känner mig som praktikant? (N-Ö-J-D!!!). Om denna trend håller i sig så garanterar jag bloggen att jag kommer prova något nytt vid varje tillfälle jag får!

Samuel Paris 5

För er som börjar tröttna på att läsa om min överexalterade lycka så tänkte jag även berätta lite kort om vad jag faktiskt jobbar med. Som jag nämnt tidigare så ansvarar jag för att filma uppriggningen av eventet. Detta gör jag genom att köra en time-lapse med tre stycken GoPro-kameror samt genom att filma arbetarna och miljön med en F3-kamera. Tekniskt sett är det inga svårigheter som inte går att lösa med gaffa-tejp. Det jag har fått brottas med hela dagen, var att hålla strömmen igång till GoPro-kamerorna. Med timelapse funktionen igång så håller kamerorna i ungefär en timme på bara batteri, för att därför kunna täcka 72 timmar så har jag kopplat in nätsladdar till dem.

Under en stor del av måndagen spenderade jag min tid med att bli kompis med eventets elektriker, Pascal. (han heter så). Eftersom att deras el-generatorer drivs på gas så krävs det lite extra arbete för att vi alltid ska kunna ha ström. Men efter många samtal så har vi lyckats lösa detta! (all heder åt honom!). Trots detta stordåd så har GoPros:en fortsatt att dö idag. När jag strax efter lunch ber honom sätta på strömmen för femte gången idag så ser han chockad ut. Han tar ett djupt andetag och går sedan ett varv runt hela eventet och samlar ihop alla som jobbar under honom. När alla tillslut är samlade så ger han dem en utskällning/undervisning på ett sång där sätt som bara en fransman kan göra. Efter det hade jag inga som helst problem under hela dagen och jag kunde äntligen koncentrera mig på det övriga fotot.

Samuel Paris 6

Jag avrundar detta hysteriskt långa blogginlägg med två korta punkter.

1. Jag proklamerar min officiella respekt och glädje för raka fransmän.

2. På mitt album ( http://jalbum.net/a/1314933 ) kan ni se fler bilder på mitt äventyr idag. (Teaser: Jag övertalade en icke-engelsk talande fransman att åka upp med mig i en skylift!) Kom ihåg att visa bildtexten!

/Samuel

 

Måndag 25/2

DSC_0243
Just nu sitter jag på mitt hotel-rum och suger in den sista kvällskänslan av att jag faktiskt är här, innan jag låter drömmarna ta över. Jag kan inte låta bli att njuta av den franska känslan med det där härliga bullret utanför fönstret. På mitt väldigt välstädade hotellrum hänger det på de fem meter höga väggarna, tavlor på skulpturer som bryter den där kliniska-känslan så bra.

Min arbetsplats ligger i samma trädgård som skulpturen ”tänkaren” finns i. (Bild kommer!). Där håller HM på bygga upp ett fantastiskt projekt. I söndags började de bygga det säkert 150 meter långa hus med 11 unika väl-designade rum som ska bli en unik version på en catwalk. På onsdag äger den stora showen rum. Då kommer ca 25 modeller representera varsin ”look” ifrån HM och gå igenom alla dessa rum, medan särskilt inbjudna gäster sitter i de olika rummen och ser på. Då kommer jag ansvara för vad som i planeringen heter Kamera A. Jag kommer inför live-sändningen filma när gästerna anländer, samt ha en fast position och skjuta mot modellerna när showen börjat.

Samuel_Paris2
Just nu fram till att showen börjar jobbar jag med behind-the-scenes projektet och är i byggnaden med massa härliga franska bygg-arbetare. Idag har arbetet bestått av att välja ut positioner, ställa in och montera upp GoPros. Jag ansvarar för att ta fram ett par riktigt snygga time-lapse filmer på när hela stället byggs upp. Medan de står och fotar (1 bild i minuten) så passar jag på att filma kortare sektioner när de jobbar. För er som bara brinner för teknik så får ni lite kort info här: Jag filmar med en F3-kamera just nu, men kommer i framtiden även ha möjlighet att använda mig av C300:an samt P700:an (dock bara F3:an här i Paris.)

Här kan ni se de lite olika bilder jag har tagit ifrån Paris hitintills!
http://jalbum.net/a/1314933

/Samuel

Söndag 24/2

Jag inleder min premiär här på ”praktikbloggen” med extra bloggdagar från Paris. I framtiden kommer ni höra från mig igen den sista av bloggveckorna (vecka 22).

Samuel_Paris1
Eftersom att du med största sannolikhet redan har hunnit både memorera varenda ord och diskutera olika filosofiska innebörder ur min beskrivning om mig och min praktik, så vet du självklart att jag spenderar hela min praktikperiod på produktionsbolaget Barracuda Film & TV. För ”er andra”, så kommer här kort recap på vad jag har fått göra på min praktik.

Första veckan var det lite osäkert sådär, många va borta på kontoret och spelade in  samtidigt som de på kontoret var laddade inför en visning för HM. Då började jag med att städa och inventera teknik och hårddisk förråd. Mot slutet av veckan fick jag lite på prov testa klippa ett inslag utifrån material som högsta hönset här på firman hade filmat. Efter det har jag varit med om en hel del spännande saker! Jag får mestadels redigera och fota. I början var det mycket att ta ut bra material, (klipp-ass.)  Men eftersom tiden går så har jag fått mer förtroende och får nu klippa helt egna inslag. Fotomässigt fick jag först stocka några bilder och sedan gjorde jag och Johanna (från klassen) ett par Vox-pops (korta stående intervjuer) med olika personer på Fashion week i Stockholm. Förra veckan fick jag äran att följa med till speedweek i Orsa och filma ett gäng otroligt passionerade människor! Där handlade det om att ta fart rekord, de körde mellan 100-400 km/h på 4km rak is. (Ja tävlingen hölls på vatten). Tursamt nog kunde jag få kliva ur ett åk sista dagen, både adrenalinpumpad och lycklig, med skakiga bilder från ett fordon på fartrekordsbanan. I tisdags var jag i Västerås och filmade ”dödstunnan”. Där åker två män runt och runt på väggarna i en slags tunna medan ett punkband spelar i mitten. Det var också självklart en fantastisk känsla att få filma! (Yes, jag provade att stå i mitten). Nu är jag påväg till Paris och kommer få vara fotograf under HMs visning på Fashion week.

Några dagar den här veckan så kommer ni kunna läsa om mina upplevelser från Paris. Jag kommer ladda upp mina suddiga-mobil bilder på albumsajten jalbum.net

De kan ni kika på här:
http://jalbum.net/a/1314933

/Samuel