Tisdag 28/1 – Arbetet fortskrider. Under de senaste dagarna har jag arbetat med ett koncept som jag har valt att kalla för “puffvideor”: korta små videoklipp på ca. 15 sekunder där man med hjälp av enkla och stilrena animationer visar upp bilder och citat från en artikel, i syfte att locka till läsning. Tanken är att man ska kunna publicera de här videorna på sociala medier för att “puffa ut” artiklar. Detta förekommer visserligen redan i stillbildsformat, men min förhoppning är att de rörliga elementen ska vara tillräckligt lockande och estetiskt tilltalande för att fler ska stanna till och kolla på de – speciellt i ett flöde där det mesta tenderar att vara statiskt (så vitt jag, i min högst begränsade erfarenhet av sociala medier, vet).

Jag har redan bestämt mig, sedan tidigare, att jag vill använda mig av ett väldigt minimalistiskt förhållningssätt till såväl färg som form. Enkelt, men tilltalade – det är vad jag ser framför mig.

Jag börjar med att plocka den röda färgen som finns återkommande på hemsidan. Den kommer att tjäna som bakgrund i puffvideorna. Sedan tar jag fram två mörkare nyanser av den röda färgen. Med dessa färger skapar jag sedan beståndsdelarna till de olika animationerna i Illustrator. När beståndsdelarna är klara drar jag in dem i After Effects och börjar animera. Jag har redan en tydlig bild av hur jag vill att animationerna ska se ut och det dröjer inte många timmar förrän jag lyckas uppnå det önskade resultatet.

Under de kommande dagarna fortsätter jag att slipa på puffvideorna. Jag justerar animationerna allteftersom feedback kommer in och jag upptäcker nya saker som kan förbättras. Vid det här laget känner jag mig så gott som klar med puffvideorna. Allt som är kvar nu är att färdigställa och exportera de.

Nathanael, Dagens bildredaktör, är en av de som har varit mest involverade i skapandeprocessen. Han har bland annat hjälpt mig att välja ut vilka typsnitt vi ska använda och försett mig med bilder. Han har även nämnt att det ska finnas en funktion i After Effects som gör att man kan spara rörlig grafik som “mallar”, som man sedan enkelt kan “klistra in” i Premiere Pro och i viss mån justera. Detta är en funktion som jag inte är bekant med, men det låter som ett väldigt användbart verktyg. Jag ser fram emot att lära mig mer om saken under morgondagen!

Johannes Eriksson, Media Content 2