En har många val när det är dags att planera praktiken. En kan till exempel välja att vara på en eller flera platser under perioden. Jag tycker att en ska hålla sig till en, förutom om en märker att det inte känns rätt – då ska en givetvis byta! Det är viktigt att verkligen lägga tid och kraft på att hitta ett ställe som passar just en själv. Vet en inte riktigt vad en vill göra, då får en ställa sig själv den frågan och gräva fram ett svar. Så att en vet vart en ska skicka sina ansökningar och vad en ska leta efter under intervjuerna.

Då kan en hitta en plats som kan erbjuda det en faktiskt är intresserad av. Där en får utrymme och en chans att utvecklas inom det en vill. En plats där en kanske till och med får arbeta med det en drömmer om. Då har en större chans att hitta rätt praktik och då borde en nog stanna kvar där. Jag menar – det är trots allt bara några månader. Och det tar lång tid att etablera sig på en ny arbetsplats. Det tar sin tid att knyta kontakter, bygga tillit och vinna förtroende. Lyckas en med detta så får en nog ett ganska tryggt och trevligt avstamp in i yrkeslivet.

Så här gick iallafall mina tankar när det blev min tur att söka praktikplats. Jag unnade mig den tiden och kraften till att hitta det där som kändes rätt för mig och vågade vara lite picky. Det är jag tacksam för idag.  Jag har fått syssla med det jag drömmer om. Att få skrika högt och faktiskt nå ut till människor med mina bilder som språk. Att genom min yrkesroll inom TV och film få chansen att bidra till ett bättre samhälle.

Jag heter Klara Sandberg, är filmfotograf och hoppas att mina inlägg kan vara till en hjälp. Dels för er studenter som ska ha praktik, men även för er eventuella sökande. Jag hoppas att ni blir inspirerade, avskräckta, bekräftade eller något annat så att ni sen kan landa i era val.

Klara Sandberg, Media TV-produktion 2