I mitt tidigare inlägg nämnde jag min dröm om att få vara med och ändå sätta avtryck i världen. Om att göra skillnad för samhället genom en yrkesroll inom film och tv. Jag tänkte berätta om vad jag menar när jag skrev att jag fått chansen att få känna hur det är att arbeta med just det.

Jag gör praktik på ett produktionsbolag som arbetar med faktabaserad tv för olika tv-kanaler, företag och organisationer. Under min tid som praktikant har det varit flera produktioner i rullning och jag har hoppat in på det som behövts. Men främst har jag lagt min tid och kraft i en beställning från SVT. En dokumentär som består av två heltimmar uppdelad i två delar som kommer att sändas under allhelgonahelgen nu i höst. En väldigt passande sändningstid, då dokumentärens tema är sorg och sorgbearbetning. Förhoppningsvis kommer den här dokumentären fungera som en handbok i att drabbas av sorg, uppleva den och att leva med den. Såväl för den drabbade som människor runt omkring den drabbade. Jag tror och hoppas att dokumentären kommer att göra skillnad för människor. Att den bidrar till en ökad kunskap och förståelse inom ämnet samt att den kan öppna upp för diskussion. Det pratas generellt för lite om känslor och psykisk ohälsa i samhället. Men ju mer vi normaliserar och diskuterar, desto snabbare kan vi bli av med tabun kring det.

Jag som har arbetat i produktionen upplever iallafall att jag lärt mig otroligt mycket. Jag känner mig rustad på ett helt annat sätt inför den dagen sorgen drabbar mig eller när den drabbar människor runt omkring mig. Men det har inte alltid varit helt lätt att jobba med ett så tungt och viktigt ämne. Särskilt inte som praktikant. Mer om det tänkte jag skriva om i kommande inlägg.

Klara Sandberg, Media TV-produktion 2