Jag är nu inne på min åttonde vecka som sändningsproducent (SÄPO) på SVT Nyheter och det är verkligen sant det man brukar säga: Tiden går fort när man har kul! Detta är min första vecka på Morgonstudion så jag kommer återkomma till vad som händer där längre fram i veckan men kan kort konstatera att jag aldrig i hela mitt liv gått upp så tidigt som jag göra för tillfället.

Men vi börjar med en tillbakablick på vad jag gjort hittills på praktiken. Min praktikplats är på SVT Nyheter som har olika så kallade ”deskar”. Det finns Online, Aktuellt, Rapport, Morgonstudion, Kulturnyheterna och Direktdesken (och säkert någon mer som jag glömt). Denna första period har jag spenderat på Direktdesken. Direktdesken sysslar med ”breaking news” vilket innebär att vi sitter i beredskap och sänder LIVE om sånt som bedöms vara av vikt som dyker upp under dagen. I vissa fall har vi fått förvarningar om någon presskonferens från Riksdagen men i andra fall kan det vara t.ex. en lavin i Turkiet som dödar 40 personer som kommer huxflux.


Direktens studio, som även används för Nyheterna i Morgonstudion.

Tempot på Direkten kan variera, i perioder kan man sitta hela dagen utan att något egentligen inträffar som är värt att sända på, andra dagar kan det vara olika sändningar mer eller mindre hela dagen med bara några minuter från att vi får nyheten till att vi går upp i sändning. Det är ett gäng som sänder 8-15 och ett annat som sänder 15-00. Kommer man in som sändningsproducent på morgonen inleds dagen med att ställa in alla kameror, kolla så all teknik fungerar och sen börja förbereda körscheman så alla grunder stämmer. Sen är det mer eller mindre bara att vänta på att få gå upp i sändning.

Är man på eftermiddagen så får man överlämning av morgonens SÄPO för att veta om allt fungerat bra, om något körschema är förbrukat, om det är något teknikstrul man behöver känna till. Sen är det egentligen samma rutin som på morgonen med att dubbelkolla så allt fungerar och ställa kameror. Kör man eftermiddagen så är man även SÄPO för sena Rapport vid 23-tiden. Man är med andra ord garanterad åtminstone en sändning, vilket är kul!

Man kan säga att min praktikperiod fram tills nu har följt Coronaspridningen i intensitet. I början hade vi inte så många sändningar och de få vi gjorde gick jag bredvid för att lära mig hur saker fungerar. Vi gjorde en del låtsassändningar för att testa vad jag klarade av och i takt med att jag blivit mer bekväm i de olika systemen och antalet sändningar överlag ökat (mycket tack vare Corona!) så har jag fått köra mer och mer.

Kontrollrum K11 där Nyheter Direkt, Morgonstudion och sena Rapport sänds ut ifrån.

Sen slutet på andra veckan är det jag som kör sändningarna som SÄPO med den ordinarie sändningsproducenten vid sidan som tittar på och sen ger mig feedback efter avklarad sändning. I princip varje sändning lär jag mig något nytt trix eller gör något litet misstag som jag får ta med mig till nästa gång. Jag har en lista på saker jag skrivit upp som jag ska tänka på som nu är över 40(!) punkter lång, men det mesta sätter sig ju mer man sänder.

Människorna på Direkten är superhärliga och jag stortrivs! Nästa gång tänker jag förklara lite mer ingående vad det är jag gör som sändningsproducent samt lite om vilka nyheter jag varit med och sänt. Spoiler alert! Det är mycket Corona.

Men nu tackar jag för mig för denna gång!

Simeon Hagström, Media TV-produktion 2