Måndag 27/1 – Förintelsens minnesdag. Jag har fått den stora förmånen att praktisera på tidningen Dagen: en kristen dagstidning med redaktion på Kungsholmen i Stockholm. Under praktiken så kommer jag att arbeta med olika typer av rörlig grafik. Jag ser fram emot att få utveckla mina tekniska och estetiska färdigheter under de kommande veckorna.

Idag är Förintelsens minnesdag. Inför denna dystra, men inte desto mindre högtidliga minnesstund har jag skapat en s.k. “explainer” (informationsvideo) om Förintelsen och varför det är så viktigt att komma ihåg den. Videon består av två visuella delar: bilder och berättartext. Bilderna har jag hämtat från TT:s hemsida, en synnerligen användbar källa när det kommer till bildmaterial. De är svartvita bilder från Andra Världskriget som illustrerar det som skedde under Förintelsen. Berättartexten har jag själv skrivit, utifrån den research jag genomförde när jag först fick uppdraget. Den beskriver i korta och enkla drag vad Förintelsen var, när det skedde och varför det är så viktigt att komma ihåg den. Med hjälp av Nathanael, Dagens bildredaktör, har jag dessutom lyckats hitta ett helt fantastiskt musikstycke att använda som bakgrundsmusik i explainern. Det är ett klassiskt, dystert fiolspel som kompletteras av en kvinna som sjunger på Yiddish – som gjort för just det här projektet.

Efter några timmars arbete i After Effects har jag slutligen lyckats väva ihop alltsammans – bilderna, texten och musiken – med några enkla övergångar och animationer. Personligen känner jag mig väldigt nöjd med helheten. Det känns som att videon bidrar med nyttig och relevant information, samtidigt som den fångar känslan och seriositeten i det hela. Under eftermiddagen uttrycker flera på redaktionen sitt gillande för explainern, vilket gör mig väldigt glad! Det känns som att jag verkligen har lyckats med mitt första uppdrag här på Dagen och jag hoppas innerligt att kan upprätthålla den trenden under de kommande veckorna.

https://www.dagen.se/nyheter/tv-darfor-far-vi-aldrig-glomma-forintelsen-1.1654043

Johannes Eriksson, Media content 2