Nu har jag lämnat Jarowskij och UNICEF-galan och hoppat över till Nordisk Film TV och tv-programmet Sofias änglar. Från ett viktigt program till ett annat. Sofias änglar hjälper familjer i nöd med diverse bygg- och renoveringsprojekt och har sänts på kanal 5 i snart 10 år. En stabil långkörare som fortsätter beröra svenska folket år efter år. Och som gör skillnad på riktigt! Med stor hänsyn och viss anpassning till rådande coronakris kör produktionen på och jag har haft turen att få slutföra alla mina praktikveckor trots denna omtumlande virusvår.

Så vad har jag gjort sedan 30 mars förutom handtvätt och många Zoom-möten initialt? Under mina nio veckor på Sofias änglar är jag främst med ute på inspelning och assisterar. Jag hjälper till där det behövs och får chans att gå bredvid de roller jag är mest nyfiken på. För just den här praktiken var inslagsproducent och inspelningsledare de roller jag ville lära mig mer om så jag har lagt mest tid på det. Jag får bland annat inblick i hur programmets innehåll tas fram, hur manus skrivs och hur inspelningsschema planeras. Mitt huvudansvar på inspelning har med tiden blivit att sköta sociala medier och utveckla deras Instagramsida. Så många insta stories har det blivit. Lärorikt, inspirerande och roligt.

Att jobba med bygg-reality är bland det värsta man kan göra sägs det, men jag vill ändå hävda att jag är positivt överraskad. Det är förvisso ett ordnat (och emellanåt) oordnat kaos men alla fina människor i teamet och alla hantverkare på plats som gör sitt absolut yttersta gör kaoset mer uthärdligt. Med god stämning, mycket ”vi-gör-det-tillsammans”-anda och lösningsorienterade hjärnor så löser sig det mesta. Jag är jättetacksam för de veckor jag haft här och kommer inom kort ta examen med betydligt mycket mer kunskap, kontakter och corona-smartness.

Jessica Ekman, Media TV-produktion 2