Fredag 17 maj. ”Jag jobbar hemifrån i morgon så det kan ni också göra om ni vill”, sa chefredaktören igår till mig och Camilla, praktikant 2. Men så länge jag har ett kontor att gå till så tänker jag banne mig utnyttja det, så jag tog mitt pick och pack och gick hit i morse ändå (med vetskapen om hur dålig jag är på att få något gjort om jag sitter hemma).

Fredagar på jobbet är härliga för då får vi frukost, vilket tillhör en av mina favoritsysselsättningar. En annan favorit är att stå i solen och dela ut tidningar och prata med trevliga människor. Det fick jag och Camilla göra igår utanför Sidas lokaler där eventet ”Skolan möter världen” anordnades, med lärare från hela landet. I två timmar hann vi fika, dela ut massa tidningar, bli solbrända och prata med lärare som hade massa intressanta saker att säga. Mycket inspirerande!

Jag drog lite av gårdagen eftersom i dag inte är färdig än och jag egentligen bara hunnit börja på en ny artikel om Guatemalas förre diktator som nu blivit dömd i en nationell domstol, samt blivit glad över att den snälla it-personen lyckades återuppliva min dator igår och listan med viktig research var kvar!

Två veckor kvar och jag ska inte börja dra upp allt jag tänkt och känt under tre månader. Men jag kan i alla fall konstatera att:

– Biståndsfrågan är komplicerad. Jag har ännu inte bestämt mig vilket som är det bästa sättet att rädda världen på.

– Det finns fler grammatiska språkpoliser därute. Min redaktionschef är en av dem.

– Jag inte behöver bli nedstämd för att jag inte kan lika mycket som mina kolleger som har jobbat i 20 år typ (även om jag är lite otålig och helst skulle kunna allt viktigt nu med en gång…)

– Det underlättar att ha läst på en del om ämnet som man ska intervjua en person om, även om det handlar om krångliga saker som Kosovokriget. Lättare att förstå varför de säger vissa saker då.

I kväll ska jag sammanstråla med Fria tidningens superskribent, Ålands bästa radioreporter, väderexperten på Radio1 och Kulturnyheternas nya stjärna.

Som sagt, jag gillar fredagar!

Trevlig helg!

Frida Svensson, J2

Onsdag 15 maj. Jag slog upp min almanacka för att kolla vilket datum det är i dag (ja, vi skriver faktiskt ”i dag” här, helt enligt tt-språket). Då insåg jag att det är två och en halv vecka kvar på praktiken och fick lätt panik. Min att-göra-lista har under dagen blivit ganska lång, antagligen på grund av allt jag ska hinna skriva och göra research på innan jag slutar.

Jag praktiserar alltså på OmVärlden – Sveriges ledande magasin om globala frågor. Sedan dag ett har jag sprungit på seminarier, läst rapporter, lyssnat på utländska författare, jagat Carl Bildts pressekreterare, försökt hänga med i biståndsdebatten och intervjuat en serbisk människorättsaktivist. Och mycket mera. Jag har haft fullt upp med andra ord – och det har varit enormt lärorikt.

För min del blir det många texter till vårt elektroniska nyhetsbrev som kommer ut en gång i veckan, medan tidningen kommer ut åtta gånger per år och består snarare av längre reportage och mycket frilansmaterial från utlandet. Så jag får med mig både snabba nyheter och texter som jag kan jobba lite längre med helt enkelt.

Precis när jag började kom det ut en tidning, och efter det har ytterligare en hunnit tryckas där jag har byline på flera ställen. Jättekonstigt men kul att se sitt namn i ett magasin! Förra veckan gick senaste numret i tryck och vi väntar spänt på att lådorna med nytryckta tidningar ska komma till redaktionen, förhoppningsvis någon gång den här veckan.

Så igår började arbetet med nästa nummer som ska ha sporttema. Det blir också det sista innan sommaren och jag ska eventuellt få göra en intervju med en person som inte befinner sig i Sverige, och som jag försökt få tag i ett tag. Jakten fortsätter i eftermiddag och det är lättare sagt än gjort. Dagen har även ägnats åt att sammanställa en lista med information om en sak som jag har gjort research på en vecka, och som försvann efter lunch när min dator kraschade…så nu sitter jag vid chefredaktörens dator och får börja om.

Hej sena kväll!

Frida Svensson, J2