Den 24-26 mars är det dags för årets upplaga av Sveriges kortfilmsfestival. I filmskoleklassen visas mockumentären Peter Pan-syndromet. Den är producerad av Oliver Lindståhl, andraårsstudent på utbildningen Media TV-produktion. Stort grattis säger vi till Oliver!
Peter Pan-syndromet spelades in under hösten 2022 som ett projektarbete under andra året på utbildningen i Media TV-produktion på Kaggeholms folkhögskola.
Oliver, din film Peter Pan-syndromet är med på Sveriges kortfilmsfestival. Hur gick det till när den kom med där?Jag hade sedan tidigare fått information från mina lärare om kortfilmsfestivalen och jag var även med på visningen förra året, då några andra kursdeltagares projektarbeten var med. Från början var jag lite osäker om jag skulle skicka in filmen, då det var kort om tid kvar till deadline och jag kände att jag behövde fokusera på annat. Men då både klasskamrater, lärare och andra nära sörjande tyckte att jag MÅSTE skicka in den så föll jag till föga för grupptrycket. En dryg månad senare fick jag ett mail om att den blivit en av de 60 filmer från ursprungliga 180 som valts ut av juryn.
Din film är en så kallad ”mockumentär”. Vad handlar din film om?
Kortfattat så handlar filmen om en person som inte är så pigg på att växa upp och ta ansvar och därför finner en gemenskap i att försöka att legitimera sitt beteende. Det är en fejkad dokumentär, det vill säga mockumentär, och samtidssatir som delvis utgår från mig själv men främst från spaningar på min omgivning.
Filmen gjordes under en kurs på Kaggeholm. Hur var det att göra filmen?
Det var otroligt kul men väldigt tidspressat från start. Grundidén och skådespelarna var klara men huvudrollen var bara tillgänglig en dag i början av projektet, till råga på allt dagen efter att den förra kursen tog slut. Så jag fick sitta och hetsskriva klart ett första manusutkast kvällen innan och skicka det till skådespelarna. Som på mindre än 8 timmar(!) hade lärt sig de knasiga replikerna utantill. Därefter flöt projektet på bra men, med facit på hand, så borde jag ha tagit hjälp av andra med det tekniska under själva inspelningen. Men jag är trots allt väldigt nöjd med slutresultatet och passar på att slänga ut ett stort tack till alla medverkande samt ett extra stort tack till mina lärare som gav mig grönt ljus för detta galna projekt.
Du är klar med din utbildning i TV-produktion till sommaren. Vad hoppas du får jobba med i framtiden?
Drömmen just nu är att bli producent.
Spännande, vilken typ av projekt vill du producera i framtiden? Har du något drömprojekt?
Infotainment, dramaproduktioner, dokumentärer och satir är väl det som ligger närmast till hands för närvarande. Specifika ämnen, om jag själv producerade programmen skulle nog vara; historiska brott och populärkulturella företeelser, för att nämna några. Att få arbeta efter devisen ”the sky is the limit” helt enkelt haha.
Just nu pågår ansökningsperioden till mediautbildningen. Vad ger du för råd till den som funderar på att söka till Kagge just nu?
Ta chansen och sök in först och främst! Detta är en så fantastiskt rolig och givande utbildning som du, utan överdrifter, verkligen inte kommer att ångra ifall du kommer in. Var inte bara dig själv utan visa dig från din bästa sida under både ansökningen och antagningsdagarna. Tveka inte heller med att stoltsera med dina specialintressen.
Sveriges kortfilmsfestival arrangeras årligen av Sveriges filmförbund. Läs mer om festivalen och årets utvalda bidrag på sverigeskortfilmfestival.se
Senaste kommentarer