Tisdag 15 april. Läktaren gungar och hejarklacken ger ett högljutt vrål, som ska likna sång, vilket pågår konstant under den 60 minuter långa matchen. Det är första SM-finalen och jag, Lina Lund, är på plats tillsammans med fyra andra medarbetare från P4 Västerbotten för att dokumentera händelsen.

Jag är inne på min femte praktikvecka här i Umeå. Skrev per automatik arbetsvecka först då det mer har känts som ett jobb än som en praktik. Inte på ett arbetsamt sätt, utan mer att jag har fått vara en del utav arbetsteamet och prövat på att göra det mesta. Första veckan var mest introduktion men sen har jag varit programledare, nyhetspresentatör och kulturreporter bland många andra uppgifter.

Denna vecka hänger jag med eftermiddagsprogrammet och programledarna Per-Gunnar och Gerhard, som för övrigt blir mina ”riktiga” kollegor till sommaren då jag har fått möjligheten att jobba som programledare och producent för just förmiddags- och eftermiddagsprogrammen. Känns otroligt kul!

Som många inte vet, inklusive jag själv innan jag fick del av vetskapen, är att allt man säger och gör i radio är helt och hållet manussatt. Ja, i stort sett allt i alla fall. Så inför eftermiddagsprogrammet som sänds live mellan 15-18 är det mest förberedelser med manusskriverier, telefonare (bandade intervjuer)  och frågeformuleringar inför intervjuer med dagens gäster.

Ofta finns det ett ”dagens ämne” som man följer under hela dagen. Dagens ämne var solklart – hockey! P4 Västerbotten bevakar hela Västerbotten även om kontoret finns i Umeå. Så idag när matchen spelades i Skellefteå fanns det inget bättre ställa att sända ifrån än just från Skellefteå.

Under dagen gjorde jag ett kortare inslag om hur Skellefteåborna hyllar sitt lag. Det fanns AIK Skellefteåbullar, svart-gula skyltfönster med hockeyprylar, svart-gula lyckstolpar och avancerat målade naglar i samma färger. Ja, det var svårt att missa vilket hockeylag som var aktuellt. De hade till och med i vissa butiker tagit bort kaffet Löfbergs lila från hyllorna då Färjestad som Skellefteå AIK skulle möta, är sponsrade av just Löfbergs lila. Måste säga att jag gillar´t, allt eller inget!

Under kvällen sände vi live från Arenan innan matchen. Otroligt roligt uppdrag måste jag säga. Det är det jag gillar bäst med radio, att köra live och låta allt möjligt gå ut i etern, man vet aldrig vad som kan hända.

Matchen slutade 3-0 till Skellefteå AIK. Tror det kan bli svårt för Färjestad att ta guldet från förra årets SM-mästare. Hemma igen vid halv 12 somnar jag med ett leende på läpparna. Tänker tillbaka på mitt hockeyquiz jag gjorde med tre killar under kvällen då jag prövade deras hockeykunskaper. De var duktiga må jag säga, hade svar på allt.

De visste till och med vad ”crowded-puck” var för begrepp. Var bara det att begreppet existerar inte (tack Jonathan för ordet). Hade nämligen blandat in ett hitt-på ord för att sätta dit dem och se om de hade svar på tal. Och de hade de! Oj vad vi skrattade alla tre, ja, inte fyra, för han som svarade såg mest chockad ut. Men det är ju som det är, vad gör man inte för lite bra radio!

Lina Lund, J2