Jag heter Maria Ekström, jag är 23 år gammal och jag vill en dag bli redigerare, så jag tänkte att en bra början på den resan kunde vara att praktisera som klippassistent på Zodiac Post där vi sköter efterbearbetning av inspelningsmaterial för olika TV-serier till olika kanaler.

Som klipp-assar så gör vi en massa saker och det kan skilja lite från projekt till projekt, men några saker som man alltid gör är:
– tanka in material från inspelning till en databas.
– sortera materialet så att det kan loggas och klippas.
– om någon i ett klipp har exempelvis ett klädesplagg med ett synbart märke på som inte har betalats för att få visas i kanalen så är det vi som blurrar dem i after effects. Vi täcker över saker som inte ska synas för att få det att verka som att det aldrig fanns där, som exempelvis en boom-mic som dyker in i bild.
– vi skickar färdigredigerat material till ljud och grade.
– vi consoliderar* färdiga avsnitt.
– i TV används en hel del musik och för varenda sekund där icke-royalty-free musik hörs så kostar det en viss summa beroende på vilken musik det är (och det kan handla om många tusenlappar) så därför kollar vi igenom varje avsnitt, kollar upp gällande rättigheter för all musik som hörs och rapporterar det i så kallade musikrapporter.

(OBS! Man måste inte kunna after effects för att kunna vara klipp-ass här, men det är en riktigt bra merit!)

Jag trivs jättebra här på Zodiac, människorna är jättetrevliga och hjälpsamma, man får gratis frukost, man kan äta mackor och frukter när man vill och de flesta av uppgifterna finns det lathundar på.

Det jag har gjort hittills den här veckan (förutom lite hemliga saker på Robinson) är att jag hjälper till på Paradise Hotel. Vi får in en massa SATA-diskar (från inspelningen i Mexiko) hela tiden som ska tankas in allteftersom. Vi sorterar synkar från reality i både Avid och i databasen. Sen gör vi subklipp** av synkarna och lägger dem i loggarnas Avidprojekt eftersom det ska loggas*** först.

*Consolidera = Man lägger specifika delar av ett avsnitt i samma sekvens i Avid så att det ska kunna användas till exempelvis tillbakablickar och trailers i framtiden utan att behöva ta så mycket plats som det gör när man jobbar med projektet. Sedan trycker man på consolidate och lägger den där den ska vara.

**Subklipp = kopia av det riktiga klippet i Avid

***Logga = skriva vad som händer i ett klipp och när i klippet det händer så att klipparna kan hitta det material de ska ha lättare.

Maria Ekström, TV2