brottscentralen

Aftonbladet måndag 20 april 2015. Aprilsol sticker i ögonen när jag närmar mig Aftonbladet. Det känns som att det var alldeles nyss det var januarimörker och jag för första gången irrade runt i dessa korridorer. Måndag och veckan kickas igång på allvar.  Idag blir det direkt mycket att ta tag i, det har varit helg och det innebär en hel del material till kvällens program.

Det är näst sista veckan på min praktik och jag ska inleda den med er innan min fina klasskamrat och tillika praktik-”partner in crime” Linn Warfvinge tar över.

Jag har helt kastats ut i blåljussirenernas och brottsbalkarnas vidunderliga och ibland underliga värld. Jag gör min praktik på Brottscentralen, ett webb TV-program på Aftonbladet TV. Tillsammans med 12 andra duktiga reportrar, redaktörer och redigerare gör vi ett direktsänt program måndag-torsdag mellan sju och åtta på kvällen.

bild_1

På posten har vi fått en film som polisen vill att vi går ut med, den visar en hur en bedragare hämtar ut en dator som inte är hans. Jag börjar med att förbereda underlag till programledarna, Jag kollar av med redigerarna hur vi ska klippa filmen och en intervju jag gjort förra veckan med polisen som utreder bedrägeriet.

Efter det blir det en ny jakt på övervakningsfilm. Vi vill få ut en spännande film som visar när två män lurar och stjäl 58 000 kronor från en stackars 87-årig dam. Ibland tar det ett samtal och man har en intervju, en dom, eller en övervakningsfilm. Ibland blir det ett galet trassel innan man hittar rätt i byråkratin bland åklagare, registratorer eller poliser. Det senare gäller för detta fallet.

Vi har morgonmöte och går igenom dagens ämnen, idéer till programmet, och vem som ska göra vad. Efter att ha sippat lite koffein är jag åter på banan och det är dags för mig att snacka med lite poliser. Först intervjuar polisen i Malmö över Skype om fenomenet ”shoulder surfing” – personer tjuvkikar till sig koden när du använder ditt bankkort.

Under dagarna intervjuar jag poliser med alla möjliga dialekter – tur att Skype finns! På så sätt kan vi få rörliga bilder från polis som direkt kan berätta vad som hänt vid ett rån, en misshandel eller en skottlossning där de befinner sig. Det funkar på samma sätt när vi ska intervjua vanliga personer som kanske sett eller varit utsatta för ett brott. Så är det i dagens nästa intervju, jag lyckas få tag i Mats som blivit bestulen på sin lastbil.  ”Först trodde jag det var ett practical joke” inleder han vårt samtal med på bred västkustska.

bild_3

Vi jobbar varje dag mot att fylla en timmes program samma kväll. Därför finns det alltid mycket att göra och många olika uppgifter. Ut och filma, intervjua, skriva underlag till programmet, logga, boka gäster och ibland skriver vi även artiklar till Aftonbladet. Ena stunden kan jag logga en intervju om en övergiven valp för att en halvtimme senare filma en intervju med inrikesminister Anders Ygeman.

Klockan är 17 och det är sista mötet innan sändning, nu går vi igenom körschemat, tittar på alla inslag och intervjuer vi gjort under dagen. Idag har vi åklagaren Johanna Björkman som gäst. Jag förbereder lite frågor till henne innan vi beger oss till studion.  En kvart innan sändning får vi reda på att det skett en skottlossning i Stockholm. Då blir det mitt jobb att få tag polisens presstalesman.

Klockan slår nitton, polisen är med i live över telefon för att berätta senaste nytt från brottsplatsen. När programmets credit rullar infinner sig en skön känsla. När man sett allt man gjort under dagen stråla samman och bli ett färdigt program som sänds ut.

bild_2

Innan allt börjar om i morgon.

Klara Askerup, J2

Aftonbladet måndag 20 april 2015. Idag var det tänkt att jag skulle ut och cykla. Jag skulle göra ett inslag om polisens cykelkontroller men det blev tyvärr inställt. Trist start på dagen, jag som såg fram emot lite vårvindar i håret och tips på vad man ska tänka på när man cyklar i trafiken (jag har inte cyklat i stan på flera år så kanske var tur att jag fick stanna inne.)

Istället jobbar jag med en knivmisshandel som vi ska ta upp i kvällens program. Sedan blir det en intervju med vår favorit-polis Paul Juhlin (även känd från tv-serien ”Malmöpolisen”) om ett rån efter Hammarby-Malmö FF-matchen. En rullstolsbunden kvinna blev hotad och rånad på vägen hem – Paul rasade om händelsen och kallade rånarna för ”syltryggar”.

bild_4

Med lite bättre humör inleder jag eftermiddagen med att gå loss på telefonen i min jakt på en jurist som visar sig vara svårtillgänglig. Suck, det värsta är när man inte får tag i en person och hela ens ämne står och stampar på grund av det. Man kan inte hjälpa att känna sig sämst även om det inte mitt fel. På Brottscentralen har vi inte så mycket tid att stå och stampa, går det inte igenom idag blir det snabbt oaktuellt.

Snart är det dock dags för Brottscentralens sista avsnitt den 30:e april. Jag har hunnit göra så mycket intressanta och roliga grejer här och gänget på redaktionen har varit helt fantastiska.

Det kommer kännas underligt och vidunderligt sorgset att lämna den här ”brottsbubblan”.

Kram /Klara Askerup, j2