passerkort

Aftonbladet den 23 april 2015. Då var det torsdag igen, eller fake friday som en av redaktörerna kallar det. Dagarna är intensiva och veckorna går så snabbt här.

Klockan 10 drog jag mitt passerkort i kortläsaren och slussades in på Aftonbladet. Jag tänker ofta tillbaka på när vi var med klassen här på studiebesök. Då kändes den gigantiska redaktionen så långt bort. Det är så roligt och ibland overkligt att göra sin praktik här.

När man börjar klockan tio hänger mycket på att ha lite flyt eftersom att man inte har lika mycket tid att hinna ringa på allt.

I dag hade jag inte så mycket att göra till en början. Jag skulle ringa polisens Hundenhet i Stockholm. Det var en av deras hundar som hade hittat gömda inbrottstjuvar i en villa. Sedan skulle jag bara ringa och se vad man kunde göra på ödehuset i Falkenberg – som då inte hade hunnit växa till den stora nyhet den senare blev under dagen.

På morgonmötet gick vi igenom vad alla skulle göra och jag trodde att den här dagen kommer bli ovanligt lugn. Efter mötet försökte jag få tag på någon från polisen i Halland angående ödehuset. Jag bokade en skype med chefen för grova brott.

Medan redaktörerna och skriptan skrev körschema fick jag mail om att hunden inte kommer att få plats. Kort därefter fick jag ett tips från en person som samma morgon hade hindrat ett rån på Östermalm. Efter att ha pratat med redaktörerna om händelsen bokade vi in ett möte i stan där det nästan hade kunnat bli ett rån.

Två män, en i en bil och en i på en vespa, var halvmaskerade och tittade på Nordea vid Östermalm. ”Fredrik” som var på väg från ett möte tyckte männen såg skumma ut och ringde polisen. När polisen kom dit blev dem oroliga och personen på vespan plockade upp den andra mannen i bilen. Sedan körde de mot folkmassorna. ”Fredrik” var kvar på platsen och vittnade allting. Ända till vespan började köra mot ”Fredrik”. Då slog det honom, han kan ju använda sina gamla hockeytacklingar. Han tacklade alltså ner mopeden när den nådde hans högra sida. Männen ramlade av och polisen kunde gripa dem. ”Fredrik” ville vara anonym.

Jag och Stefan, som är fotograf och redigerare, mötte upp ”Fredrik” på stället där det bara några timmar innan hade ägt rum och han fick berätta hela storyn, anonymt.

Efter att vi sagt hejdå till hjälten ”Fredrik” åkte vi tillbaka till Aftonbladet. Vi loggade materialet och sedan klippte Stefan ihop allting innan sändningen. Det var en rolig sändning med massa spännande ämen. Efteråt kom cheferna på Brand New Contant och några till som är delaktiga i Brottscentralen. Sedan gick vi på restaurang för att fira att Brottscentralen också kommer att sändas på Discovery ID i höst. Så himla roligt och spännande.

kaffe

Nu är det bara en vecka kvar och det känns fruktansvärt tråkigt. Det har varit en rolig, intensiv och otroligt lärorik praktik. Jag har lärt mig så mycket och blivit tryggare i rollen som journalist. En bättre praktikplats kunde jag inte drömma om. Det har också varit härligt att ha Klara vid min sida. Det har känts tryggt sedan dag ett att kunna bolla med henne och bara ha henne där.

IMG_8892

En fantastisk praktik som gick alldeles för fort. Nästa månad ska vi få vara researchers på Vardagspuls. Det känns spännande att få testa på något helt annat.

Nu ska jag njuta av den sista veckan i krimsverige.

Ha det så fint!

Linn Warfvinge, J2

 

Bild3

Aftonbladet den 22 april 2015. Då var det dags för mig att ta över stafettpinnen från min vapendragare Klara. Vi är som sagt båda här på Brottscentralen och som Klara redan har berättat får vi göra så många olika och roliga saker. Vi skypar, intervjuar, researchar och filmar. Eftersom att Klara redan har redogjort för er vad den här praktikplatsen går ut på tänkte jag att jag kunde berätta om min onsdag.

Den började klockan åtta med att skrolla flödet och se om det händer något aktuellt och speciellt i krimsverige. Från redaktören fick jag några kollar:

  • Rån i Lund.
  • Inbrott på Lunds Universitet.
  • Inbrott på Pressbyrån i Götene.
  • Få tag på en polis som kunde uttala sig om en våldtäkt på Lidingö.
  • Meddela gästen om när han skulle anlända.
  • Klippa en skypeintervju jag gjorde igår.

Jag började ringa men det gick segt. De flesta kollarna gick inte in. I början av min praktik tyckte jag det var så jobbigt när poliser inte kunde svara eller när någonting inte gick in helt enkelt. Jag kände mig värdelös och sämst. Men som med allt annat så lär man sig att det är så det fungerar och att det är okej.

Så länge man kämpar löser det sig alltid på något sätt.

Idag gick varken rånet i Lund eller inbrottet på Universitet in. Däremot fick jag tag på ägaren till Pressbyrånbutiken i Götene. Hon hade inte tid att skypa så vi tog intervjun på telefon. Inbrottstjuvarna hade tagit sig in via en vägg mellan ett soprum och pressbyrån. Hon tog bilder på skadorna och skickade dem till mig – på så vis kunde vi göra telefonaren lite roligare.

Jag kom också i kontakt med polisen Towe Hägg som kunde uttala sig om en våldtäkt på Lidingö där gärningsmannen ännu inte är gripen. Eftersom att det var i Stockholm traskade jag upp till polishuset med kameran i högsta hugg för att göra en synk.

Så här såg det ut:

Bild4

Klockan fem var det dags för det sista mötet innan sändning.

Då drar vi igenom programmet och tittar på inslagen. När klockan slog 18.00 gick jag hem.

Linn Warfvinge, J2