Fredag 31 januari. Första veckan på Sveriges Radio är nu avslutad, vilket betyder att ni får ta del av en ny praktikant-värld
nästa vecka.

Igår torsdag var nog den mest lärorika dagen under hela veckan och även den tveklöst mest stressiga.
Vet inte om ni möttes av nyheten att It’s Raining Men har seglat upp på en 21:a plats på den brittiska Itunes-listan.
Det tyckte ju vi på PP3 var lite spännande, eftersom den släpptes för 32 år sen! Men, vi vill ju prata kring fenomenet
att sociala medier används för kampanjer att lyfta låtar på listorna. Ni kommer kanske ihåg Sugarplum Fairys – Sweet Jackie
under Kristian Gidlunds sjukdom, eller när Papaya Coconut sköts upp i raketfart på listorna när folk tyckte synd om Kicki D.

Alexander Björk

Men nu ville vi ha ett brittiskt perspektiv på det hela. Vilket ledde till att jag i samband med manusskrivande och gästbokande försökte få tag på en brittisk musikskribent som kunde prata lite kring det här i programmet. Men jag visste ju inte att det typ inte går att få tag på personer i England och att dom inte är så pepp på att snacka när de blir tillfrågade. Efter att ha ringt runt till varenda nyhetsmedie som finns på det brittiska öarna är det tio minuter kvar innan inslaget ska börja (det här är under sändningstid). Då beslutar jag mig för att ge The Telegraph ännu en chans och BOM! James Lachner, jag tycker så mycket om dig, går med på att köra en telefonintervju. Fruktansvärt förlösande känsla när det blev klart och att jag via det slapp säga till producenten i princip ”you’re on your own”.

Den här stressen som är relaterad till att allt kommer skita sig är väl kanske inte den sundaste. Men! Jag lärde mig ju att aldrig ge upp, det är bara att inte sluta ringa, för det måste ju ändå finnas någon på de brittiska öarna som kan säga
ett par väl valda under en svensk radio sändning.

Hoppas ni har fått ut något av min första praktik-vecka.
Det har i alla fall jag fått.

Alexander, journalist 1

Onsdag 29 januari. Tredje dagen är nu avverkad på praktiken, den så otroligt svåra tredje dagen. Den kan ju typ jämföras med det så otroligt svåra andra albumet som band släpper efter ett succéartat debutalbum (Lex Stone Roses). För det blir ju rätt lätt att bli bekväm i sin kontorsstol med bra snurr. Eller så sitter ni och undrar vad jag svamlar om just nu. Hur som helst, jag har inte blivit bekväm och tror aldrig att jag kommer att bli det inom det här yrket. För det finns ju alltid något nytt att göra, något nytt att upptäcka, någon ny att intervju. Det är ju hur kul som helst! Det är lite som när Mange Schmidt rappade att det går liksom inte att sitta still.

Alexander Björk

Men vänta lite nu, vet ni ens vad jag gör på PP3? Ehh.. Nej för du har inte skrivit det, pucko. Idag har jag till exempel gjort research på en artist som ska vara med i Melodifestivalen på lördag. Efter det gjorde jag en förhandsintervju med hen, som jag hade bokat igår. Det här blir då underlaget för det manus som jag sen skriver till programledarna. Manuset innehåller då en påa, frågorna som bör ställas under intervjun i radio och lite bakgrundsfakta om artisten. Det är typ sånt jag håller på med. Det här kan ni lyssna på imorgon (torsdag) någon gång mellan 15-16.

Måste bara berätta att jag såg en sjukt rolig grej igår på YouTube. Har ni sett när Jesper Rönndahl ger dagens tips? Gå in och kolla nu! annars kan ni nöja er med mitt ”dagens tips”. När du börjar citera Mange Schmidt i en praktikblogg är det dags att gå och lägga sig.

Alexander Björk, journalistik 1

 

Måndag 27 januari. Första dagen Sveriges Radio kändes riktigt maxad. Ungefär så spännande att jag sov tre timmar i natt och var helt övertygad om att det skulle komma in någon skum typ i mitt rum med avsikten att larma av min väckarklocka. Paranoid? Absolut! Dessutom känns det ju viktigt att komma in första dagen med löjligt många idéer, vilket ledde till att jag inte riktigt kunde hålla mig ifrån nattens Grammy Awards. Jag praktiserar ju ändå på PP3, radioprogrammet som diskuterar populärkultur.

Trots sömnbristen och en natt kantad av oklart beteende kom jag i tid. Tröttheten existerade inte heller, då min kropp och knopp hade lilla julafton med nikotin, koffein och en sinnesjukt hög nivå av adrenalin. Producenten kom och mötte mig i reception och sen var det egentligen bara att köra igång.

Produktivitet-monumentale var ledorden. Jag slapp sitta bredvid och stirra in i någons skärm för att lära mig nya program. Istället var det kvick genomgång på fem minuter, för att sedan producera. Otroligt lärorikt och samtidigt stimulerande att känna att jag kunde greppa allting på en gång.

Det verkar som att journalistutbildningen på Kaggeholm levererar i år igen. Mitt första jobb till dagens program gick ut på att kontakta Lovisa Siren, som vann priset startsladden på Göteborgs filmfestival och blev typ en halv miljon rikare på kuppen. Hon skulle bokas in i programmet samtidigt som jag skulle skriva manus till programledarna. Ni anglofiler på Kagge känner kanske igen namnet. För Lovisa gick ju faktiskt på tv-produktion på Kaggeholm.

Inte nog med det, typ två armlängder ifrån mig sitter Cassandra som läste journalistik på Kagge. Riktigt kul att veta att många av de människor som har slitit ute på Ekerö har kommit vidare och fått jobb.

Det tar jag med mig från min första dag. Plus typ 25 andra grejer som ni nog inte orkar läsa om nu.

På återseende,

Alexander Björk, journalistik 1