Hej på er!

Denna vecka får ni följa med mig och mina äventyr på det lilla produktionsbolaget Programmakeriet. Det är ett produktionsbolag som startades av den före detta Kagge-eleven Tobias Ehrnvall. I och med att det utöver Tobias bara sitter två personer till här på heltid, så har jag fått möjlighet att få sitta med i de flesta delarna av produktionsarbetet, från idé till postproduktion. Det mesta som produceras här är dokumentärt och/eller har kultur som inriktning.

Just denna vecka sitter vi i postproduktionen av en serie med Niklas Källner (som en kanske känner igen fr ”Skavlan”) som skall gå på SvtPlay. Mitt ansvar i den produktionen är den grafiska profilen. Öppningstitlar, namnskyltar och sluttexter ska formas enligt önskemål från chefen här och sedan godkännas hos SVT. Det kan tyckas vara en liten detalj, men de riktlinjer för program som sänds i SVT är stenhårda. Även på denna nivå. Namnet på serien är det fortfarande ett himla dividerande om men i början på Maj dyker den upp på SvtPlay. Skulle bli förvånad om den inte nomineras till Kristallen (ja, så bra är den). 

Simultant med detta sitter jag och klipper en trailer för en dokumentärfilm. Trailern skall användas för att sälja in filmen hos de nordiska public service-kanalerna så pressen är stor, tempot är högt och tillvaron på min praktikplats är hittills långt över förväntan.

 

Halloj!
Tisdagen och onsdagen har spenderats framför 3+2 skärmar i postproduktion. Vad är då postproduktion kanske du undrar? Jo, när tv-program, reklamfilm och film spelats in och redigerats klart är det dags att förbereda filmen för sändning/visning. Detta innebär, i stort, balansering av bild och ljud. Bild, ljus, form och ljud ska se och låta enhetligt. Detta görs vanligtvis i mjukvara avsedd för just detta.
Det vi jobbar med när vi jobbar med bilden heter DaVinci Resolve och är lite av en branschstandard. Rörlig grafik gjorda i After Effects läggs också in här. Ljudet pusslas också in efter att ha varit på bearbetning externt, innan vi slutligen levererar till beställare. Även om det kan vara slitigt så är det också väldigt skönt många gånger. Innehållet är ju redan klart så då kan man lyssna på musik och småprata under tiden man arbetar. Nu är klockan 22:15 och det är dags att avsluta efter 14+13 timmar konstant postproduktion. Som tur är finns det gott om gott kaffe och croissanter att tillgå.
Hej på er så länge.