Torsdag 24 april. Dagen inleddes som vanligt med en check av internet. Ibland tar småsaker en himla massa tid. Det tog mig nästan hela förmiddagen att få tag på en bild till en liten ”Hallå där-artikel”. Jag fick ringa den stackars artikel-mannen minst tio gånger. Som tur är så är det en riktigt gedigen och rolig karl som gillar att prata (oavbrutet) i telefon. Vi har även haft ett mycket långt redaktionsmöte där det diskuterades pressetik, opartiskhet och nyhetsvärdering. Ibland kan det ta emot lite att delta aktivt och ta plats men jag tror att det uppskattas, en journalist ska ju vara framåt och på. Så jag försöker att vara så aktiv som möjligt.

Jag presenterade även några av mina artikelidéer och flera av dem verkar bli av. Det enda jobbiga är att det är få ryttare som bor här uppe så det får nog bli en liten tur runt om i landet. I de förslag jag la fram nu utgick jag från mig själv, det jag vill läsa. När det handlar om ridsport anser jag att det är viktigt att hålla det på en professionell nivå, att skilja på sporten och rent hästälskande. På andra redaktioner blir det lätt så att oinvigda automatiskt helst blandar in småflickor på ponnysar. Ridsport är tvärtemot gulligt och sött. (Titta på Ryttareliten på SVTplay om ni vill få en inblick i ridsportvärlden). På en renodlad ridsporttidning tycker jag att det är viktigt att få med ett samhällsperspektiv, annars håller sig ridsporten mest i sin lilla bubbla.

Nu ska jag försöka göra en del intressanta reportage som förhoppningsvis kan andas lite nytänk. Jag fick även ett tips om en superintressant ryttare. Jag har inte varit så exalterad sedan jag sålde kaffe till Ingmar Stenmark för några år sedan. Tyvärr är hen omöjlig att få tag på men en släkting har lovat att framföra min förfrågan till en intervju. Dock verkar chanserna vara ungefär lika med noll. I värsta fall kommer jag att skriva brev till den dagen hen svarar ja (ett tips från Stina Dabrowskis bok). Just nu känns det som att jag kommer ägna resten av mitt liv åt att få till den här intervjun. Håller tummarna för att hon säger ja!

Lotten Engbom, J2

 

Tisdag 22 april. Jag har valt att dela upp min praktik på två olika tidningar och har precis avslutat den första praktiken, på en lokaltidning, och bytt till Tidningen Ridsport. Många tror kanske att vi skriver lite söta saker om hästar men precis som det låter är det en tidning för sporten, inte hästar i allmänhet.

När jag började plugga journalistik hade jag inte en tanke på att det var ridsport jag skulle skriva om, det fanns så himla mycket annat som lockade. Men ju längre tid som går på min utbildning, och ju kortare tid som är kvar innan verkligheten tar sitt grepp över oss blivande journalister, desto mer inser jag vikten av att använda mig av den kunskap jag redan besitter. Och det är faktiskt en väldigt skön känsla att verkligen kunna ett ämne utan och innan. Jag tror att alla ska ta en stund och tänka efter vilka ämnesområden man kan använda som sina egna specialområden, vad kan du som inte alla andra kan?

Precis som på alla tidningar runt om i landet är det nya tider som råder. Papperstidningens guldår är förbi, även för hästtidningar. Fokus ligger just nu på att gå över mer och mer till webben. En utveckling som är spännande att vara en del av! Ett nytt betalsystem är på ingång och det gör att jag får mycket arbete och ett stort ansvar över den nuvarande webbplatsen. I början praktiserar jag som webbredaktör. Jag tror att det är väldigt bra att få lära sig att arbeta mot internet, när tiderna ändå är som de är. Något jag insett ännu mer när man är ute i den riktiga tidningsvärlden är att det är viktigt att kunna snegla lite åt alla möjliga håll och hoppa på de tåg som går. Hur som helst tror jag att det är väldigt bra att lära mig arbetet med en nättidning.

Just nu sitter jag tyvärr bara still inomhus då jag råkade ut för en mindre skidolycka under påsken som gjort mitt knä lite orörligt. Det är lite frustrerande att vara halvt invalid när man samtidigt vill vara en journalist på språng ute i världen. Men jag lider inte överdrivet mycket på mitt alldeles egna kontor. För vi har lyxen att få sitta i egna kontor med dörr och allt! Plötsligt blev det så mycket lättare att höra vad folk säger på telefon när man inte har ett tiotal andra journalister som låter i bakgrunden.

Nu ska jag strax sätta igång med den dagliga genomgången av mailtips, pressmeddelanden och sedan checka av sociala medier och de andra hästsidorna. Överlag så skriver de flesta hästtidningar om samma sak på internet så det handlar om att vara först ut istället. Just nu är det efterslängar från världscupfinalen som gick i helgen och Rolf-Göran Bengtssons tävlingscomeback inkommande helg som är rätt aktuella.

Jag har även börjat lite smått med att skriva ner förslag till större artiklar och reportage som ska användas till de betalande kunderna på webben. För mig är det ganska enkelt, jag skriver helt enkelt ner allt som jag själv har velat läsa genom åren. Det känns nästan som julafton. Att komma med nya, egna idéer har tagits emot väldigt tacksamt på vilken redaktion jag än varit på så det är bara att släppa lös sin kreativa sida och spåna på!

Lotten Engbom, J1