Tisdag den 7 maj. Jag blir glad när vädret är lite ostadigt. Det finns inget bättre än snöblandat regn, kraftiga vindar, strålande sol och double rainbow all the way across the sky – i ett. Den här förmiddagen har jag skrivit massor av vädermanus.

Till att börja med kan jag säga att sommaren ÄR kort, för den sommarvärme som vi upplever i dag kommer att skakas till lite i morgon i form av moln och eventuellt regn senare under eftermiddagen.

Och till att fortsätta med kan jag säga att det har varit en rätt så lugn dag i övrigt. Förutom vädret har jag spelat in nyhetsuppdateringar som går under kvällen, och innan dess screenat (svarat och intervjuat inringare) åt Cissi Wallin, vars program hade temat MOD i dag. Det är något som jag verkligen behöver i nuläget, för jag tillsammans med en programledare på Bandit Rock har ett gemensamt intresse för krigsfilmer. Nu har jag fått tips om en, men den verkar vara otroligt magstark och sorglig, så jag ska samla mig och trycka på play.

Bland det bästa med att vara här är just kontakten med alla medarbetare. Sällan har jag upplevt en så trevlig arbetsplats, och det är otroligt lärorikt att redaktionerna för Radio1, Rix FM, Bandit Rock och Lugna favoriter sitter blandade i kontorslandskapet. Jag har därför också fått sitta med under andra kanalers sändningar, och kan utan tvekan säga att Bandit Rock har den bästa studion. Där finns nämligen ett elektriskt trumset, perfekt att spela på när vädret inte blir som jag vill.

Klara Stefansson, J2

Måndag 6 maj. “MAKE LOVE TO THE CAMERA BABY”, säger de åt skiljaktiga gånger i Top Model. ”MAKE LOVE TO THE MICROPHONE” är däremot ett uttryck som jag sällan hört. Kanske skulle jag ha sett det som en varningssignal, men nej. Det gjorde jag inte. Vi tar det från början.

I hela nio veckor har jag huserat i MTG-huset och därmed botat min hisskräck. För på våning nummer åtta finns alla radiostationer: Lugna favoriter, Bandit Rock, Rix FM, nätbaserade Power Hit Radio och slutligen Radio1, Sveriges första kommersiella pratkanal. Och det är just där jag gör min praktik. Vi kan kalla det P1 för en yngre målgrupp, med massor av åsikter. I varje program, oavsett om det är relationsprogram med Eva Rusz eller samhällsjournalistik med Robert Aschberg, får lyssnarna ringa in och tycka till.

Jag har svarat så otroligt mycket i telefon att jag nästan gör det i sömnen. Det här kallas screening, jag intervjuar inringarna lite kort så att programledarna kan se vad de vill säga i sändning – allt för att få ett bättre program och undvika busringare som skriker diverse könsord och/eller ”HEEEEJ!”.

Men jag får och har fått göra annat också. Inslag, allt ifrån anekdoter om påskhelgen till en intervju med Prinsessan Lilians före detta läkare. Leda program, när stationen fyllde två år fick jag tillsammans med andra praktikanter här sända en timme radio/vara med om den roligaste stunden i år. Vara side-kick, i morgonprogrammet Gerts Värld som en extra programledare. Läsa in väder, klämkäckt för Rix FM och fräsigt för rockstationen Bandit Rock. Redigera program, lägga in repriser, fixa tekniska grejer, och så vidare. Just nu jobbar jag på nyhetsredaktionen med att skriva väderprognoser, göra telefonintervjuer och läsa nyheter. Vilken variation, va!

Varför har jag då älskat med en mikrofon? Rättare sagt är det puffskyddet som jag blev lite för intim med, det som sitter framför själva micken. För när jag för en timme sedan skulle banda nyhetssändningen tyckte jag att ljudet blev för svagt, och min lösning på det hela var att gå närmare. Alltså mun mot mun-nära. Det skulle jag inte ha gjort. Stanken var ofattbar. Den bakteriemassa av nyhetsuppläsare och programledare, känt spott och okänt saliv, har satt sina spår i puffskyddet, och nu har jag bidragit till samlingen. Klara Stefanssons saliv är nu officiellt en del av studions mikrofon tillika puffskydd, det finns ingen återvändo.

Men var så säker på att det kommer att hända igen. Jag blir nämligen så glad av att sända radio att jag gärna går lite för nära, lite för länge. Mitt saliv ska fortsätta att flöda in i mikrofonen, jag ska gå så nära, så nära, och jag är så nöjd med tillvaron nu att jag vill kasta mig in i studion på en gång.

Efter lite desinfektion.

Klara Stefansson, J2