28/2 – tisdag – den som väntar på något gott…

Två morgnar i rad har vi vaknat till spöregn. Vi till och med fryser lite. De enorma vattenpölarna gör det svårare att ta sig fram och det tillsammans med trafikstockning är anledningarna till att vi ofta kommer lite sent, men vi kom fram till barnhemmet även idag. Vi hjälpte till med diverse sysslor, lekte med barnen och matade dem. För min del var det en lite extra kladdig dag, men det får jag väl se som mammaträning antar jag…

När barnen gick och la sig för att sova gick vi ut och väntade på Oscar som tog med oss på lunchbuffé i stan. Efter maten skulle vi åka tillbaka till det muslimska barnhemmet vi hälsade på under outreachveckan, men det blev inte riktigt som vi tänkt. Vi kom tillbaka till bilen och upptäckte att några kontrollanter låst fast ett av hjulen och sa att det inte var tillåtet att parkera där. Först förstod vi inte riktigt vad som var problemet när Oscar diskuterade med dem, men snart insåg vi att det handlade om att de ville bli mutade. Oscar, som inte hade gjort något fel, sa att han ville ha ett kvitto så att han kunde bevisa sin oskuld och få tillbaka pengarna. Han fick veta att ”killen med kvittona” befann sig väldigt långt bort och det skulle vara lättare att bara betala en mindre summa direkt till dem, utan kvitto. Oscar var orubblig: han tänkte inte bidra till korruption. Det hela slutade med att vi stod där i en timme och väntade på kvittot. För mig kändes det som en beskrivning av Tanzania som land, det finns definitivt korruption men även många goda krafter som kämpar för en rättvisare framtid.

sängar 1På barnhemmet fick vi äntligen överlämna sängarna som en del av vår välgörenhetskassa gått till. Vi skulle lämnat över dem för ungefär två veckor sedan men då var de inte färdiga. Det har blivit många förseningar. Nu när delarna till de fyra dubbelsängarna äntligen fanns där var det en lättnad för alla, tror jag. För att se att alla delar passade samt visa barnen hur sängarna såg ut byggde vi ihop en. Trots att vi alla skruvat ihop några Ikea-möbler i våra liv var det förvånansvärt svårt. Mestadels berodde det nog på att alla delar inte var helt kompatibla. En säng fick vi i alla fall ihop och barnen började leka i den redan innan Oscar kom med madrasserna. Med madrasserna i samlades nästan alla barnen i och runt sängen. Det var fantastiskt att få se vilken skillnad de här sängarna gör i basängar 2rnens liv. Barnhemmet var det minsta vi varit på och det finns stora behov. Nya sängar är ett steg på vägen och det kunde vi bidra med. Det är stort.

Efter att dagens uppgifter blivit avklarade lyckades jag och Esther med ännu en bussresa och promenad hem till vår familj. Barnen sprang runt utanför huset när vi kom och vi spenderade eftermiddagen och kvällen med dem. De visade sånger och danser de kunde och vi lärde dem ”Små grodorna”. Det visade sig vara oerhört uppskattat när vi hoppade jämfota med händerna bakom ryggen. Vi sprang, lyfte och skrattade tills vi inte orkade längre. Det var en underbar avslutning på dagen. Jag är så tacksam att jag får vara här.

Emma
sängar 4