2/3 Praktik på engelsk förskola

Dagen börjar med en skumpig bussresa längre söderut, bort från Dar es Salaams centrum. Vid avstigning drabbas jag av en regnskur och blir stående under ett plåttak. Ett kort tag har jag svårt att orientera mig i byn, men hittar tillslut vägen fram till förskolan och praktiken. I lokalen sitter barn på en plastmatta samt vid bord av plast. Lokalen är liten och kommer under dagen att fyllas utav 30 barnk i åldrarna 2-5 år, samt två lärare. Kvinnan som har startat förskolan heter Furahina och är helt ny med sin verksamhet; hon startade upp förskolan, vilket är i anslutning till hennes hem för två månader sedan.

Julia 23aBarnen hälsar fint på engelska när jag kommer; ställer sig upp och talar i kör. Undervisningen sker på engelska, både i helgrupp och i halvgrupp; för att anpassa efter ålder och kunskapsnivå. Dagen börjar med matematikövningar; de lär sig att räkna och övar på att formge siffrorna. Jag sitter i mitten av en samling barn på mattan och håller i deras händer när de lär sig vilken väg pennan skall ta för att skapa rätt form. Endel behöver mer hjälp än andra och alla är de glada när jag uppmuntrar dem och förklarar att de har lyckats. De får en stjärna i skrivhäftet och en bekräftelse på att läraren har sätt och godkänt deras insats.

Runt tiotiden får barnen gröt, som serveras i färggranna plastmuggar. Före maten ber vi en kort bön; flätar händerna och tackar. Barnen får sedan göra rörelselekar i par och i helgrupp på gården. Vi leker ta fatt och dans två och två. Väl tillbaka i klassrummet sjunger vi sånger; Julia 23bjag leder dem i sånger med rörelser, vilka de allra flesta har förmåga att genomföra. Det är dags för mer undervisning, stundvis är rummet fyllt av ljud; barnen är ivriga att tala, lära sig och förstå. Jag samlar sedan de yngre barnen; hjälper dem att skriva bokstav d. Undervisningen börjar lida mot ditt slut och plötsligt har jag tre sovande barn i mitt knä. Nu är det tid för endel att lämna förskolan; de hämtas av systrar, bröder, mammor och pappor. Även jag går hem, äter lite lunch, packar min väska och tar mig ut i byn. Jag är tacksam för det ljus och den värme som jag kan ge barnen och ser fram emot morgondagens sista besök på förskolan.

/Julia