1/3 onsdag

Imorse vaknade vi till skyfall igen. Men till skillnad från Emma och Esther så fryser definitivt inte jag och Hanna där vi bor. Svett, svett och åter svett. Men skyfallen kyler ner lite iaf, det gillar vi!

Idag har vi haft en liten utflyktsdag! Redan imorse drog vi iväg till staden Bagamoyo.

Processed with VSCO with c1 presetVi började med att gå in på ett museum där vi bland annat kunde se och läsa om saker från tiden då slavhandel pågick. Vi fick se kedjor som användes för att kedja ihop slavarna när de skulle ”fraktas” mellan olika ställen. Så hemskt, men så viktigt att vara medveten om.

Vi såg även ett supergammalt baobab träd som planterades år 1868 (!) och massa fina gamla byggnader och ruiner. En intressant dag!

Den sista biten ”hem” skulle jag ta mig själv. Jag har inte tidigare gått

Processed with VSCO with c1 preset

runt helt själv här i Tanzania. Jag har hela tiden varit i en grupp med andra svenskar, eller med någon tanzan som jag känner och som ”skyddar” mig från allt haha. Idag blev första gången jag var helt själv.. och till råga på allt hade det blivit lite för sent, så det höll även på att mörkna. Vi har tidigare märkt att som vita i den här staden blir vi väldigt utstirrade. Dels för att vi generellt sätt ses som att vi är väldigt rika. De som säljer saker på gatorna, taxichaufförer och tiggare blir lätt väldigt efterhängsna. Men den störta faktorn till alla blickar och rop är antagligen att det finns ett väldigt litet antal vita här. När vi går omkring på gatorna sticker vi ju ut,

Processed with VSCO with c1 preset

med vår ljusa hud och vårt blonda hår. Många har aldrig sett människor med det utseendet vi har. Vi hör ofta människor på gatorna som ropar ”mzungu”/”wazungu” som betyder typ ”viting”/”vitingar”. Ibland sträcker de ut händer och försöker röra vid oss. Men om vi innan har tyckt att många har ropat mzungu, så var det inget jämfört med nu, när jag plötligt var ensam. Om vi innan har tyckt att många har stirrat så var det inget jämfört med nu. Jag hörde hur folk på bussen pratade med varandra på swahili, de nämnde mzungu och brast sedan ut i skratt. (Att det kändes värre kan såklart också ha berott på att jag kände mig ensam. Men jag tror även att det blir ännu mer utstickande att vara en, ensam vit bland alla afrikaner.) Detta är i alla fall en så oerhört ovan och

Processed with VSCO with c1 preset

konstig situation. Just i den stunden tyckte jag att det enbart var obehagligt. Och som svensk, där ”udda” absolut inte får pekas ut, är det svårt att förstå deras reaktion… men i denna kulturen sägs ofta det som tänks. Och visst förstår en att folk blir förvånade när de ser en person som sticker ut helt och hållet från resten av folkhavet. Att förstå detta gör det ju dock inte mindre obehagligt när en faktiskt blir utsatt för det.

/Amanda