Under veckan fick journalisttvåårna på Kaggeholms Folkhögskola finbesök av den prisbelönte radiodokumentärsmakaren Erik Hedtjärn. Han har, tillsammans med Amanda Glans, bland annat gjort den omtalade serien ”Riksdagen 100 dagar” men också ”Partiledaren – Håkan Juholts väg till makten”. För den fick han och Amanda Glans det stora journalistpriset år 2011.

– Jag har tre deviser jag följer när jag gör en radiodokumentär. En av dem är more is more. Lyssnaren vill ha mer spänning och mer show.

Framför en imponerad skara elever berättade Erik Hedtjärn om sina bästa radioknep. Hur man skapar spänning och cliffhangers på ett enkelt sätt.

– Lyssnaren ska veta varför den lyssnar. Varför dokumentären är viktig.

Under sin föreläsning visade han dramaturgiska kurvor, spelade upp ljudklipp och svarade på frågor. Han berättade också om sitt arbete som reporter och producent.

– Jag har ju mina knep. Ett av dem är ”bomben under bordet”. En bomb under bordet är inte spännande om man inte visar att den är där. Så är det med berättelser också. Man måste börja dramatiskt innan bomben smäller, men när den smäller ska den smälla ordentligt.

Nadia Hagberg, J2