Fem snabba frågor till tidigare journalisteleven Klara Stefansson som gick på Kaggeholm mellan 2011 och 2013, nu reporter på UNT, Upsala Nya Tidninging. Vad tänker du på när du på när jag säger journalistik på Kaggeholm?

– Två väldigt roliga år, både personligen och utbildningsmässigt. Jag träffade några av mina bästa vänner där och gillade att utbildningen var praktiskt lagd. Redaktionsövningarna kändes nära arbetslivet.

Vad tog du med dig från journalistutbildningen på Kaggeholm och in i ditt yrke?

– Att våga! Många söker kanske en journalistlinje för att de gillar att skriva, men en stor del handlar om att våga ta kontakt med folk du inte känner. Och att våga fråga på tills du verkligen förstår svaren. I den klass jag gick i var vi väldigt tajta och gjorde varandra modiga genom att peppa varandra och hjälpas åt.

Hur har din väg sett ut till den yrkesroll du har idag?

– Krokig. Det kändes jobbigt att ta examen till en början när jag inte fick jobb. Jag frilansade lite och pluggade samtidigt konstvetenskap för att bredda mig. Jobbmässigt försökte jag fokusera på att söka jobb under semesterperioder – vilket ledde till att jag fick förlängt på vissa ställen. Exempelvis på UNT, där jag jobbat i snart ett år och trivs jättebra.

Vad är ditt råd till de som funderar på att söka journalistik på Kaggeholm?

– Sök och testa! Eftersom antagningsdagen på skolan är väldigt praktiskt lagd med övningar i allt från intervjuer till presskonferenser känner du nog ganska direkt om det är något som passar dig.

Vad är det bästa med att jobba med journalistik?

– Jag är väldigt nyfiken av mig så jag tycker det är guld värt att få sätta mig in i olika ämnen – och sedan få läsaren/lyssnaren att förstå och bli intresserad själv. Jag uppskattar också att det finns många olika plattformar för journalistik, som tv, radio och webb, det breddar yrkesrollen.