TV-produktion

TV-produktion är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta inom något område av TV, redaktionellt eller inom produktionsteknik. Utbildningen är anpassad till arbetsmarknadens behov och bygger på praktiskt arbete från dag ett. Under de två åren du läser på TV-linjen får du lära dig de olika genrer och roller som finns inom TV-branschen. Kursen håller ett högt tempo och avslutas med en längre praktikperiod på TV-kanal eller produktionsbolag. 

 

Ansökan öppnar 2 februari

Om utbildningen

Utbildningen är praktiskt inriktad och varje deltagare får prova på olika positioner och ansvarsområden inom TV-produktion som producent, redaktör, inslagsproducent,  fotograf, redigerare eller reporter.Vid flerkameraproduktionerna utökas rollerna till scripta, bing, studioman, ljud, bildproducent, mixer osv. Under hela utbildningen lägger vi stor vikt vid det etiska frågorna som ofta uppkommer när man jobbar med media. Ett antal samarbetsprojekt genomförs under åren tillsammans med övriga linjer på skolan där det absolut största är en Välgörenhetsgala som också sänds på nätet.

 

Praktik & Projekt

Andra ämnen som också ingår i kursen är; samhällskunskap, mediekunskap, retorik, etik,  livsåskådning och personlig utveckling. Under åren görs också en del produktioner i samarbete med andra skolor och/eller organisationer.

Kanaler och produktionsbolag hör av sig med jämna mellanrum för hjälp vid inspelningar, under förra året assisterade deltagarna bland annat under Idrottsgalan på SVT.

År 1

Kurser under året:
Journalistik

Vad är en nyhet och hur skriver jag ett reportage?

Dramaturgi

Mer information kommer snart.

Nyhetsinslag

Mer information kommer snart.

Musikvideo

Mer information kommer snart.

Beställningsfilm

Mer information kommer snart.

Flerkamera-produktion

Mer information kommer snart.

Redigering i Avid

Mer information kommer snart.

Samhällskunskap

Mer information kommer snart.

Etik

Mer information kommer snart.

Retorik

Mer information kommer snart.

Mediekunskap

Mer information kommer snart.

Personlig utveckling

Mer information kommer snart.

Projekt: Din examens film

Mer information kommer snart.

 

År 2

Kurser under året:
Teknikfördjupning

Bli bättre på att hantera kameror, redigering, studioinspelning och livesändning.

 

TV-reality/pitch

Skapa ett pilotavsnitt inom realityformatet som ni spelar in och visar branschen.

Grävande journalistik

Lär dig metoderna för grävande journalistik och genomför ett eget grävprojekt.

Radio / Podd

Sänd liveradio i redaktioner, öva programlederi och lär dig göra radioreportage.

Budskapsjournalistik (kommunikation med ett syfte)*

Teori om beteendeförändring, varumärkesbygge, retorik och storytelling. Under kursen övas i kommunikation- och kampanjplanering som används i påverkansarbete.

 

*Denna kurs är ett tillval under hösten.

 

Sociala medier / Webbredaktör*

Teori om hur man arbetar på webben och lär sig historiken kring det förändrade medielandskapet. Kommunikationsteori om varumärkesbyggande och analys av hur man drar trafik och när. Deltagarna arbetar praktisk på olika plattformar och får analyserar etiska dilemman som uppstår i en klickvärld. I kursen ingår också att lära sig göra inslag med en smartphone.

*Denna kurs erbjuds som alternativ under höstterminen.

 

Projektarbete TV/radio eller print*

Deltagarna lär sig att driva och genomföra ett längre journalistiskt projekt. Målet är att lära sig hantera ett stort journalistiskt material och göra egna bedömningar om form, innehåll, presentation, tidsplan och använda berättarmodeller som passar valet av media och dess innehåll.

 

*Denna kurs erbjuds som alternativ under hösten.

 

Blogg från elever

Oskar förbereder för världens kväll på TV4

Oskar går TV årskurs 2 och gör praktik på Jarowskij TV. Hej Idag har det varit inspelning för hela slanten. Vi började rätt tidigt med att handla frukost till hela crewet. Därefter var det dax att börja rigga teknik och ljus. Under dagen har jag fungerat som...

läs mer

Följ Oskar på TV-praktiken på Jarowskij

Oskar Fagerström går TV årskurs 2 och är ute på praktik nu under våren. Efter sin första praktikperiod på Paradise Hotel är det dags för Världens kväll. Hej, Nu är jag hemma i Sverige igen och har påbörjar min andra praktik. Den är på Jarowskij där jag kommer arbeta...

läs mer

Lärare på utbildningen

Mats Levander

Mats Levander

Biträdande rektor & verksamhetsledare

Mats är medieutbildad på Kaggeholm och har sedan dess arbetat med media i över 30 år. Utöver att vara kursledare för årskurs två undervisar han i bla storytelling, dokumentärfilm och flerkameraproduktion. Kontakta Mats. 

Per Gustin

Per Gustin

Lärare

Mer info om Per kommer snart. Kontakta Per. 

Johanna Litsgård Lebourne

Johanna Litsgård Lebourne

Lärare

Förutom att vara verksamhetsledare för medieutbildningarna på Kaggeholm driver Johanna nättidningen Renew Magazine och jobbar som TV-producent. Johanna har arbetat inom TV som reporter, producent och programledare både i TV4 och SVT. Kontakta Johanna. 

Mattias Stjernqvist

Mattias Stjernqvist

Lärare

Mattias har arbetet som journalist på SR, SVT och TV4. Han började som lokalreporter, därefter blev det jobb på bland annat SR Ekot, Studio Ett och P1-morgon. Mattias har också varit på SVT-nyheter och Aktuellt och Rapport. Kontakta Mattias.

Erika Grundén

Erika Grundén

Lärare

Erika är mediautbildad på Kaggeholm och har sedan examen 2009 arbetat som frilansande TV-fotograf. Hon har bland annat filmat Bonde söker fru, Mästarnas mästare, Allt för Sverige, Robinson, Halv åtta hos mig m.fl. Nu undervisar hon i flera av våra kurser på medialinjen. Kontakta Erika. 

Kostnader

Boende & Mat

HT 2017 VT 2018
Internat (boende och mat), lägst 17 00 kr 20 500 kr
Internat (boende och mat), högst 24 000 kr 29 500 kr
Externat (endast mat) 5 500 kr 6 500 kr

Studiebesök och arbetsresor (per läsår)

Samtliga studerande (deponeras) 800 kr
TV-produktionsutbildningen 9 000 kr (för resan under andra året)

Terminsavgifter

Försäkring 50 kr
Kodlås 50 kr
Kopiering för skolarbete 300 kr
Internet/bredbandsuppkoppling 300 kr
Material TV-produktionsutbildningen 3 400 kr

Lär dig hantera tv, kameror & media

 

Ansök nu