Musik

Vi ger dig en mycket praktisk utbildning som ger dig verktyg i ditt musikskapande. Vi strävar efter att ha en musikutbildning som ligger nära verkligheten, och som förbereder dig på ett liv i musikbranschen. Utbildningen är ett till två år. Det finns två olika profiler: ensemble eller låtskrivning.

Ansökningsperioden är slut

Om utbildningen

Som studerande hos oss får du möjlighet att utvecklas och växa både som människa och musiker. Vår musikutbildning ger dig en god grund att stå på inför framtiden. Vi vänder oss till dig som vill jobba professionellt som musiker, sångare, låtskrivare eller församlingsmusiker samt till dig som vill förbereda dig för högre studier på musikhögskola och/eller vill bli musiklärare. Vi är också utbildningen för dig som ännu inte bestämt vad du vill göra i framtiden men vill investera ett år i dig själv och ditt musicerande.

Musikutbildningen har två profiler; ensemblespel och låtskrivning/komposition. Båda profilerna läser alla ämnen gemensamt, med undantag för profilämnet. Mycket tid ägnas åt samspelet och att musicera tillsammans i olika typer av ensembler

Skolans musikavdelning har inspelningsstudio med programmen Logic, Cubase och Reason och flera mindre övningsrum där du kan öva enskilt eller i grupp. Du har tillgång till dessa lokaler även efter skoldagens slut.

Inför ansökan:
Ansökningsdagar 24-26, 29 april 2019.
Sista ansökningsdag 1 apr 2019.
Läs mer här.

 

Två olika profiler

 ensembleprofilen får du spela i band med stor variation och tillsammans med lärarna utforskar ni olika genrer, epoker och stilar. Ämnet är indelat i block där vi djupdyker i en viss genre eller ett visst moment i några veckor. Blocket avslutas oftast med en redovisning eller konsert.

låtskrivningsprofilen kommer du under ditt år på Kaggeholm att fokusera på att skriva och komponera egen musik. Du får hjälp av erfarna lärare att utvecklas i ditt skapande, samt att arrangera dina låtar för band och spela in dina verk. I vår utbildning får du både möjlighet att framföra dina egna låtar samt att skriva till andra.

Alla musikelever samarbetar i olika projekt och produktionsveckor där vi förbereder och genomför konserter, inspelningar och gudstjänster.

Gå två år hos oss!
Om du vill kan du ansöka om att gå ett andra år hos oss! Om du ansöker och kommer in får du mer undervisningstid på ditt huvud- och bi-instrument. Du får möjlighet att fördjupa dig i ett eget-valt projekt, och även coachning för att driva projektet framåt. Du får planera och genomföra konserter och spelningar exkulsiva för åk 2. Och sist men inte minst får du planera och genomföra en turné!

Hur går ansökan till?

Kurser under året

Projekt under året

Kurser under året:
Låtskrivningsprojekt

Under en vecka i oktober skapar vi nytt! Våra låtskrivare har med sig nyskrivet material. Vi arrar, instrumenterar och repar tillsammans under fyra dagar. Projektet avslutas med en konsert i slutet av veckan.

Kreativa Workshops

Under uppbyggnad. Mer information kommer senare.

Julproduktion

De två sista veckorna på terminen bryter vi det vanliga schemat för att gå in i julproduktion. Tillsammans väljer vi ut material för att skapa en julkonsert som vi ”spelar” två gånger på två olika scener. Förutom de musikaliska utmaningarna lägger vi här stor vikt vid det sceniska uttrycket. I processen ingår även att få en god inblick/kunskap i de olika moment som den här typen av projekt innefattar. T ex scen, ljud, ljus, program, logistik, budget m.m.

I julproduktionen ingår även luciatåg plus diverse företagsgig.

Praktik- och konsertresa till Las Palmas/Gran Canaria

Första veckan i februari åker vi till Gran Canaria. Med oss har vi ett 40-tal låtar i blandad repertoar. Vi bor i Las Palmas, öns huvudstad, och åker sedan till olika platser på ön och ger konserter varje dag.  Det kan tex vara after-beach-spelning på hotell, gudstjänst/konsert i kyrka m.m.

Välgörenhetsgala

Kaggeholms folkhögskola har ett nära samarbete med Filadelfia Social. Varje år anordnar vi en välgörenhetsgala där alla insamlade medel går till deras arbete. Galan går av stapeln i Filadelfiakyrkan, Stockholm och är ett samarbete mellan linjerna på skolan. Musiklinjen står för låtskrivandet och framförandet av musiken, Journalistlinjen gör inslag och TV-linjen gör en fler-kameraproduktion av galan som sänds via webb. Här får vi möjlighet att jobba på en stor scen och lära oss agera framför kamera.

Slutproduktion

Slutproduktionen är det sista vi gör för läsåret. Ett sätt att knyta ihop säcken och ta till vara på och förfina all kunskap som hämtats in under året. Upplägget är detsamma som vid julproduktionen med den skillnaden att kursdeltagarna själva ansvarar för projektetet. Lärare finns med som coacher och bollplank.

Blogg från elever

Följ Kaggeholms Musiklinje

Vår musiklinjer uppträder på flera olika ställen under året. De spelar i stora och små sammanhang. För att få veta när och var de spelar följ dem på deras instagram @kaggeholmsmusiklinje. 

läs mer

Glad Lucia från Kaggeholm

Den 13 december går vår musikutbildning runt och lussar på olika företag och event. Våra elever utbildar sig antingen på vår låtskrivarlinje eller ensemble. Vi är glada att få möjligheten att höja stämningen med sång på flera platser idag. Läs mer om utbildningen...

läs mer

Avslutningskonserter med musiklinjen

Välkomna till musiklinjens avslutningskonserter! Söndag 3 juni 18.00 Mälarökyrkan Ekero Måndag 4 juni 19.00 Birka Filadelfiakyrkan Du kan förköpa biljetter via Swish 072-2318223. Skriv in i meddelandet: - vilken typ av biljett - vilken dag biljetten avser Priser Vuxen...

läs mer

Läs på Ekerö och i centrala Stockholm

Under nästa läsår flyttar vi från Ekerö till nya lokaler på St Eriksplan i Stockholm City. Höstterminen kommer att undervisas i våra lokaler på Ekerö, och då finns det möjlighet att bo på internat. Vårterminen 2020 startar inne i Rörstrands slott på St Eriksplan. I och med detta erbjuder vi inte internat på samma sätt som tidigare, men vi håller på att undersöka möjligheterna att hjälpa framtida elever med boende även efter flytten.

Lärare på utbildningen

Pernilla Thörewik

Pernilla Thörewik

Verksamhetsansvarig

Utbildad vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Undervisar i sång, kör, ensemble och sceniskt uttryck. Frilansar som sångpedagog/coach, sångerska, dirigent och körledare. Har  bl.a jobbat vid Yrkesdansarutbildningen på Balettakademien, Kulturama Musikdramatiska Grundskola och Svenska Danscompagniet.
Maila Pernilla. 

Hasse Johnzon

Hasse Johnzon

Lärare

Undervisar i gitarr, ensemble och musikproduktion. Utbildad gitarr-  och ensemblelärare vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Har bland andra spelat med E-type, Mikael Rickfors, Suss von Ahn och Uffe Christiansson, samt i olika musikalsammanhang.
Maila Hasse.

Margareta Engman

Margareta Engman

Lärare i personlig utveckling

Undervisar i personlig utveckling. Har förutom universitetsexamen i språk och litteraturvetenskap även studerat mentorskap och själavård. Har under många års tid arbetat med mentorskap och ledarutveckling i Tanzania och Sydafrika. Arbetar även med samtal och själavård i Mälarökyrkan.

Kristofer ”Krydda” Sundström

Kristofer ”Krydda” Sundström

Lärare i ensemble

Undervisar i ensemble, bas, datorstödd notskrivning. Utbildad bl.a. vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholms jazzlinje och kombinerar undervisningen med att frilansa som basist. Har under åren jobbat med en lång rad artister och genre-brett med bl.a. jazz, pop, funk, folkmusik och klassiskt.

Jonathan Alfredsson

Jonathan Alfredsson

Lärare i piano

Undervisar i piano. Arbetar till största del som frilansmusiker, och är verksam som pianist, organist, kapellmästare och arrangör i många olika sammanhang. Har ackompanjerat många svenska artister och haft längre samarbeten med bl.a. Samuel Ljungblahd, Frank Ådahl och Gladys Del Pilar.

Simon Liljeblad

Simon Liljeblad

Lärare i trummor

Utbildar sig vid Stockholms Musikpedagosika Institut. Undervisar i trummor. Frilansar som trummis och är aktuell som trummis bakom artisterna Jonathan Johansson och Elin Bergman. Har även samarbetat med Carola, Idol Sverige, Samuel Ljungblahd, Hanna Järver för att nämna några.

Matilda Bådagård

Matilda Bådagård

Lärare

Matilda är utbildad på Kungliga musikhögskolan i Stockholm (musikerlinjen med inriktning jazzsång, samt påbyggnadsutbildning i pedagogik) och har innan hon kom till Kaggeholm undervisat i många år på Bollnäs folkhögskola.

Terminsavgifter

Grundavgift för samtliga deltagare

Mat (fika & lunch, gäller endast HT 2019) 4 800 kr
Utflykter m.m. (gäller endast HT 2019)    200 kr
Gemensamma aktiviteter: utflykter, fika m.m. (gäller endast VT 2020) 2 100 kr
Teknik (IT, larm, lås)    800 kr
Försäkring      50 kr

Musiklinjen

Praktikresa under läsåret 7 000 kr
Instrument/material 1 000 kr
Transport    500 kr
Studiebesök    300 kr

Internat

HT 2019
Internat (boende och frukost), lägst 11 000 kr
Internat (boende och frukost), högst 15 000 kr

Ta första steget in i musikbranchen

Intresseanmälan