Musik

Vi är en musikutbildning som ligger nära verkligheten och som väl förbereder dig på ett liv i musikbranschen. Du kan välja mellan två profiler, låtskriv eller ensemble. Hos oss får du spela MYCKET. På båda profilerna står ensemblespel i fokus och under året kommer du få spela live i många olika sammanhang och på olika scener.

Vill du studera musik?

Ansök stängdes 12 mars 2024!

Om utbildningen

Som studerande hos oss får du möjlighet att utvecklas och växa både som människa och musiker. Vår musikutbildning ger dig en god grund att stå på inför framtiden. Vi vänder oss till dig som vill jobba professionellt som musiker, sångare, låtskrivare eller församlingsmusiker samt till dig som vill förbereda dig för högre studier på musikhögskola och/eller vill bli musiklärare. Vi är också utbildningen för dig som ännu inte bestämt vad du vill göra i framtiden men vill investera ett år i dig själv och ditt musicerande.

Skolan har flera övningsrum och replokaler som får användas av deltagarna även efter skoltid. Det finns också inspelningsmöjligheter.

Alla musikelever samarbetar i olika projekt och produktionsveckor där vi förbereder och genomför konserter, inspelningar och gudstjänster. Vi samarbetar även med mediautbildningen och du kommer i olika produktioner få tillfälle att medverka framför kamera, eller som låtskrivare komponera beställningsmusik.

Oavsett vilken dröm du har inom musik kan Kaggeholm hjälpa dig att nå dina mål.

Inför ansökan 2024:
Ansökan öppnar 1 februari 2024
Sista ansökningsdag: 12 mars 2024
Antagningsdagar: 22-25 april 2024.

Läs mer om avgifterna under året här.

 

 

Två olika profiler

På ensembleprofilen får du djupdyka i ensemblespel. Tillsammans med lärarna utforskar ni olika genrer, epoker och stilar. Ensembleprofilen har egna konserter där ni redovisar ert arbete från lektionerna. Ni jobbar även i olika projekt tillsammans med låtskrivarna och kommer då få arrangera och framföra originalmusik.

På låtskrivarprofilen får du fokusera på att komponera egen musik. Du får hjälp att utvecklas i ditt skapande, samt att arrangera dina låtar för band och spela in. I vår utbildning får du både möjlighet att framföra dina egna låtar samt att skriva till andra. Vi lägger stor vikt vid hantverket när det gäller komposition och textskrivning och du får nya låtuppgifter varje vecka som redovisas internt.

Utöver profilämnena har alla deltagare på musiklinjen gemensamt flera ensembleämnen, som ensemblekommunikation och spelarverkstad. Andra ämnen är musikteori, kör, personlig utveckling och undervisning på huvud- och biinstrument. Läs mer om varje ämne under ”Kurser under året”.

Gå två år hos oss!
Om du vill kan du ansöka om att gå ett andra år hos oss. I årskurs 2 får du mer undervisningstid på ditt huvud- och bi-instrument. Du får möjlighet att fördjupa dig i ett eget valt projekt, och även coachning för att driva projektet framåt. Du får planera och genomföra konserter och spelningar exklusiva för åk 2 samt planera och genomföra en turné.

Hur går ansökan till?

Läs mer
Läs mer

Så här går antagningen till: 
Skicka in din ansökan till utbildningen du är intresserad av via folkhögskolornas gemensamma system, SchoolSoft. Om du aldrig har använt SchoolSoft kommer du behöva skapa ett konto på Mina Sidor. Efter du har skapat ett konto/loggat in, kommer du kunna fylla i ansökningsformuläret.

Vid ansökan bifogas:
– Ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
– Kopior av betyg/intyg från tidigare studier och arbete
– Personbevis (inte äldre än tre månader)

Antagningsprov
Antagningsprov till musiklinje kommer att ske i två steg.

Delprov 1:
Alla sökande skickar in en video på en valfri låt. Söker du låtskrivning ska du skicka in en video där du framför en egen låt. Söker du ensemble får du fritt välja vilken låt du framför. Söker du båda profilerna ska du skicka in två videor.

All information om format på video och tillvägagångssätt för att skicka in den kommer du att få efter ansökan har stängt 12 mars 2024. Har du ej fått ett mail så hör av dig till info@kaggeholm.se.

Observera att videon/videorna ska vara oss tillhanda 20 mars.

Delprov 2:
Går du sedan vidare till steg två kommer du bli kallad till antagningsprov på skolan 22-25 april 2024. I ansökningsformuläret kan du fylla i, i prioriteringsordning, de datum du vill bli kallad till. (Möjligheten att byta dag för antagningsprov är mycket begränsad.)

Antagningsprovet innehåller

– spelprov
– teoriprov
– intervju

Vid spelprovet väljer du en låt från vår låtlista och framför på ditt huvudinstrument (länk kommer senare). Du kommer även att få göra vissa oförberedda uppgifter.

Sista ansökningsdag: 12 mars 2024.

Kurser under året

Enskild undervisning på biinstrument

Vi erbjuder undervisning på fortsättningsnivå på de flesta instrument. För den som inte sedan tidigare spelar ett bi-instrument erbjuds undervisning på nybörjarnivå i sång, piano eller gitarr.

Läs mer på länkarna nedan: 

Kursplan för sång som bi-instrument.

Kursplan för gitarr som bi-instrument. 

Kursplan för trumset som bi-instrument.

Kursplan för piano som bi-instrument. 

Kursplan för bas som bi-instrument. 

Gemensamma lektioner på huvudinstrumentet


Läs mer på länkarna nedan: 

Kursplan för gemensamt huvudinstrument.

Ensemble: Spelverkstad


Läs mer på länken nedan: 

Kursplan för spelverkstad. 

Ensemble: Kommunikation


Läs mer på länken nedan: 

Kursplan för ensemble-kommunikation. 

Ensemble: Profil (profilämne för ensembleprofil)


Läs mer på länken nedan: 

Kursplan för ensemble.

Låtskrivning (profilämne för låtskrivningsprofil)


Läs mer på länken nedan: 

Kursplan för låtskrivning.

Gehör/teori
Kör


Läs mer på länken nedan: 

Kursplan för kör. 

Personlig utveckling


Läs mer på länken nedan: 

Kursplan för personlig utveckling. 

Datorstödd notskrivning


Läs mer på länken nedan: 

Kursplan för datorstödd notskrivning.

Projekt under året

Låtskrivningsprojekt
Under en vecka i oktober skapar vi nytt! Våra låtskrivare har med sig nyskrivet material. Vi arrar, instrumenterar och repar tillsammans under fyra dagar. Projektet avslutas med en konsert i slutet av veckan.
Julproduktion
De två sista veckorna på terminen bryter vi det vanliga schemat för att gå in i julproduktion. Tillsammans väljer vi ut material för att skapa en julkonsert som vi ”spelar” två gånger på två olika scener. Förutom de musikaliska utmaningarna lägger vi här stor vikt vid det sceniska uttrycket. I processen ingår även att få en god inblick/kunskap i de olika moment som den här typen av projekt innefattar. T ex scen, ljud, ljus, program, logistik, budget m.m.

I julproduktionen ingår även luciatåg plus diverse företagsgig.

Musik i Stockholm
Under två veckors tid bryter vi den vanliga undervisningen och fokuserar på att möta publik i olika format. Dessa veckor handlar om att komma ut i samhället och få rutin på att ”gigga” på flera, ofta väsensskilda, scener. Vi jobbar med två olika typer av repertoarer, och scenframställningar under dessa veckor. Ett set för mer akustiska, finstämda sammanhang och ett underhållningsset, med mycket covers och ös!
En vecka med medialinjen
Under en vecka på våren samarbetar musiklinjen och medialinjen och skapar tillsammans en show i TV-format. Musiklinjen står för det musikaliska innehållet och medialinjen skapar det journalistiska innehållet, samt producerar sändningen.
Slutproduktion
Slutproduktionen är det sista vi gör för läsåret. Ett sätt att knyta ihop säcken och ta till vara på och förfina all kunskap som hämtats in under året. Upplägget är detsamma som vid julproduktionen med den skillnaden att kursdeltagarna själva ansvarar för projektetet. Lärare finns med som coacher och bollplank.

Lärare på utbildningen

Pernilla Thörewik

Pernilla Thörewik

Kursföreståndare & lärare

Utbildad vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Undervisar i sång, kör, ensemble och sceniskt uttryck. Frilansar som sångpedagog/coach, sångerska, dirigent och körledare. Har  bl.a jobbat vid Yrkesdansarutbildningen på Balettakademien, Kulturama Musikdramatiska Grundskola och Svenska Danscompagniet.
Maila Pernilla. 
Hasse Johnzon

Hasse Johnzon

Lärare

Undervisar i gitarr, ensemble och musikproduktion. Utbildad gitarr-  och ensemblelärare vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Har bland andra spelat med E-type, Mikael Rickfors, Suss von Ahn och Uffe Christiansson, samt i olika musikalsammanhang.
Maila Hasse.

Margareta Engman

Margareta Engman

Lärare

Undervisar i personlig utveckling. Har förutom universitetsexamen i språk och litteraturvetenskap även studerat mentorskap och själavård. Har under många års tid arbetat med mentorskap och ledarutveckling i Tanzania och Sydafrika. Arbetar även med samtal och själavård i Mälarökyrkan.
Kristofer ”Krydda” Sundström

Kristofer ”Krydda” Sundström

Lärare

Undervisar i ensemble, bas, datorstödd notskrivning. Utbildad bl.a. vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholms jazzlinje och kombinerar undervisningen med att frilansa som basist. Har under åren jobbat med en lång rad artister och genre-brett med bl.a. jazz, pop, funk, folkmusik och klassiskt.
Matilda Bådagård

Matilda Bådagård

Lärare

Matilda undervisar i låtskrivning/komposition, studio och ensemble. Utöver sitt arbete på Kaggeholm frilansar hon som sångerska, musiker och kompositör. Hon är utbildad på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.
Jonas Lidholm

Jonas Lidholm

Lärare

Undervisar i trummor och slagverk. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt Berklee College of Music i Boston. Har spelat i en mängd genres och sammanhang som frilans, bl.a. med Jill Johnsson, Sanna Nielsen, September (Petra Marklund), Petter, Carola, samt på Stadsteatern Stockholm.

Simon Berggren

Simon Berggren

Lärare

Simon Berggren undervisar i piano. Utbildad bl.a. vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Spelar i en rad olika sammanhang, men framförallt inom jazzen och den klassiska musiken. Är också produktiv kompositör.

DELTAGARAVGIFTER

Skolavgift    
Skolavgiften går till fika, gemensamma aktiviteter, teknik och försäkring. 
1 800 kr/termin
Elevkårsavgift
Elevkårsavgiften går direkt till elevkåren som leds av elevrådet. Skolan hjälper elevrådet med faktureringen.
50 kr/år
Kursavgift Musik
Kursavgiften går till material, produktion, transport, studiebesök, aktiviteter, utrustning och instrument och projekt.
2 700 kr/termin
   
Total kostnad per termin 4 550 kr/termin 
Specifikation
Skolavgift  
Fika och gemensamma aktiviteter 1 100 kr/termin
Teknik 650 kr/termin
Försäkring 50 kr/termin
   
Elevkårsavgift 50 kr/år
   
Kursavgift Musik  
Material 200 kr/termin
Produktion och transport 500 kr/termin
Utrustning och instrument 1 200 kr/termin
Studiebesök och aktiviteter 300 kr/termin
Projekt 500 kr/termin
   
Total kostnad  
Totalt per termin 4 550 kr/termin

Specifikationen visar hur avgiften normalt fördelar sig på olika kostnader. Fördelningen kan variera något från år till år på grund av löpande justeringar i kursupplägget.

Specifikation
Skolavgift  
Fika och gemensamma aktiviteter 1 100 kr/termin
Teknik 650 kr/termin
Försäkring 50 kr/termin
   
Elevkårsavgift 50 kr/år
   
Kursavgift Musik  
Material 200 kr/termin
Produktion och transport 500 kr/termin
Utrustning och instrument 1 200 kr/termin
Studiebesök och aktiviteter 300 kr/termin
Projekt 500 kr/termin
   
Total kostnad  
Totalt per termin 4 550 kr/termin

Specifikationen visar hur avgiften normalt fördelar sig på olika kostnader. Fördelningen kan variera något från år till år på grund av löpande justeringar i kursupplägget.

Ta första steget in i musikbranchen

Ansök stängdes 12 mars 2024!