Musik

Vi är en musikutbildning som ligger nära verkligheten och som väl förbereder dig på ett liv i musikbranschen. Du kan välja mellan två profiler, låtskriv eller ensemble. Hos oss får du spela MYCKET. På båda profilerna står ensemblespel i fokus och under året kommer du få spela live i många olika sammanhang och på olika scener.

Ansökan stängd

Om utbildningen

Som studerande hos oss får du möjlighet att utvecklas och växa både som människa och musiker. Vår musikutbildning ger dig en god grund att stå på inför framtiden. Vi vänder oss till dig som vill jobba professionellt som musiker, sångare, låtskrivare eller församlingsmusiker samt till dig som vill förbereda dig för högre studier på musikhögskola och/eller vill bli musiklärare. Vi är också utbildningen för dig som ännu inte bestämt vad du vill göra i framtiden men vill investera ett år i dig själv och ditt musicerande.

Skolan har flera övningsrum och replokaler som får användas av deltagarna även efter skoltid. Det finns också inspelningsmöjligheter.

Alla musikelever samarbetar i olika projekt och produktionsveckor där vi förbereder och genomför konserter, inspelningar och gudstjänster. Vi samarbetar även med mediautbildningen och du kommer få tillfälle att medverka framför kamera i olika produktioner.

Oavsett vilken dröm du har inom musik kan Kaggeholm hjälpa dig att nå dina mål.

Inför ansökan:
Sista ansökningsdag 1 april 2021.
Antagningsdagar (görs digitalt) 26-29 april 2021.

Läs mer om avgifterna under året här.

Två olika profiler

På ensembleprofilen får du djupdyka i ensemblespel. Tillsammans med lärarna utforskar ni olika genrer, epoker och stilar. Ensembleprofilen har egna konserter där ni redovisar ert arbete från lektionerna. Ni jobbar även i olika projekt tillsammans med låtskrivarna och kommer då få arrangera och framföra originalmusik.

På låtskrivarprofilen får du fokusera på att komponera egen musik. Du får hjälp att utvecklas i ditt skapande, samt att arrangera dina låtar för band och spela in. I vår utbildning får du både möjlighet att framföra dina egna låtar samt att skriva till andra. Vi lägger stor vikt vid hantverket när det gäller komposition och textskrivning och du får nya låtuppgifter varje vecka som redovisas internt. Vi har också olika projekt, som t.ex att skriva för film eller för större events.

Utöver profilämnena har alla deltagare på musiklinjen flera ensembleämnen, som ensemblekommunikation och spelarverkstad. Andra ämnen är musikteori, kör, personlig utveckling och undervisning på huvud- och biinstrument. Läs mer om varje ämne under ”Kurser under året”. 

Gå två år hos oss!
Om du vill kan du ansöka om att gå ett andra år hos oss. I årskurs 2 får du mer undervisningstid på ditt huvud- och bi-instrument. Du får möjlighet att fördjupa dig i ett eget valt projekt, och även coachning för att driva projektet framåt. Du får planera och genomföra konserter och spelningar exklusiva för åk 2 samt planera och genomföra en turné.

Hur går ansökan till?

Läs mer

Så här går antagningen till: 

Skicka in din ansökan till utbildningen du är intresserad av via folkhögskolornas gemensamma system, SchoolSoft. Om du aldrig har använt SchoolSoft kommer du behöver skapa ett konto på Mina Sidor. Efter du har skapat ett konto/loggat in, kommer du kunna fylla i ansökningsformuläret.

Vid ansökan bifogas:
– Ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
– Kopior av betyg/intyg från tidigare studier och arbete
– Personbevis (inte äldre än tre månader)

Ansökningsprov:
Antagningsprov kommer att äga rum mellan den 24-26 april samt 29 april. I ansökningsformuläret kan du fylla i, i prioritetsordning, de datum du vill bli kallad till. Möjligheten att byta dag för ansökningsprov är mycket begränsad. Ca två veckor innan antagningsdagen kommer du bli kontaktad av skolan via mejl med mer information.

Kostnad antagningsdagen:
Det kostar 150 kr för antagningsdagen, och i det ingår lunch och fika.

Sista ansökningsdag är 1 april 2021.

Läs mer

Så här går antagningen till: 
Skicka in din ansökan till utbildningen du är intresserad av via folkhögskolornas gemensamma system, SchoolSoft. Om du aldrig har använt SchoolSoft kommer du behöva skapa ett konto på Mina Sidor. Efter du har skapat ett konto/loggat in, kommer du kunna fylla i ansökningsformuläret.

Vid ansökan bifogas:
– Ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
– Kopior av betyg/intyg från tidigare studier och arbete
– Personbevis (inte äldre än tre månader)

Antagningsprov:
Antagningsprov kommer att äga rum mellan den 26-29 april. I ansökningsformuläret kan du fylla i, i prioriteringsordning, de datum du vill bli kallad till. (Möjligheten att byta dag för antagningsprov är mycket begränsad.)

I år görs antagningsprovet på distans. Det delas upp i två delprov:

Delprov 1: alla sökande skickar in en video på en valfri låt (låtskrivare skickar in en egenskriven låt).

Delprov 2: De som går vidare från delprov 1 kallas till antagningsdag på distans.

Provet tar en hel dag och består av följande delar:

Spelprov
Ett obligatoriskt stycke.
Eventuell oförberedd uppgift.

Teoriprov

Intervju

Sista ansökningsdag är 1 april 2021.

Information om antagningsprov

Antagningsprov:
Antagningsprov kommer att äga rum mellan den 26-29 april. I år görs antagningsprovet på distans. 

Ett mail med mer information om antagningsprovet har skickats till alla sökande. Har du sökt men inte fått ett mail, hör av dig till info@kaggeholm.se 

Projekt under året

Kurser under året:
Låtskrivningsprojekt
Under en vecka i oktober skapar vi nytt! Våra låtskrivare har med sig nyskrivet material. Vi arrar, instrumenterar och repar tillsammans under fyra dagar. Projektet avslutas med en konsert i slutet av veckan.
Julproduktion
De två sista veckorna på terminen bryter vi det vanliga schemat för att gå in i julproduktion. Tillsammans väljer vi ut material för att skapa en julkonsert som vi ”spelar” två gånger på två olika scener. Förutom de musikaliska utmaningarna lägger vi här stor vikt vid det sceniska uttrycket. I processen ingår även att få en god inblick/kunskap i de olika moment som den här typen av projekt innefattar. T ex scen, ljud, ljus, program, logistik, budget m.m.

I julproduktionen ingår även luciatåg plus diverse företagsgig.

Slutproduktion
Slutproduktionen är det sista vi gör för läsåret. Ett sätt att knyta ihop säcken och ta till vara på och förfina all kunskap som hämtats in under året. Upplägget är detsamma som vid julproduktionen med den skillnaden att kursdeltagarna själva ansvarar för projektetet. Lärare finns med som coacher och bollplank.

Lärare på utbildningen

Pernilla Thörewik

Pernilla Thörewik

Kursföreståndare & lärare

Utbildad vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Undervisar i sång, kör, ensemble och sceniskt uttryck. Frilansar som sångpedagog/coach, sångerska, dirigent och körledare. Har  bl.a jobbat vid Yrkesdansarutbildningen på Balettakademien, Kulturama Musikdramatiska Grundskola och Svenska Danscompagniet.
Maila Pernilla. 
Hasse Johnzon

Hasse Johnzon

Lärare

Undervisar i gitarr, ensemble och musikproduktion. Utbildad gitarr-  och ensemblelärare vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Har bland andra spelat med E-type, Mikael Rickfors, Suss von Ahn och Uffe Christiansson, samt i olika musikalsammanhang.
Maila Hasse.
Margareta Engman

Margareta Engman

Lärare i personlig utveckling

Undervisar i personlig utveckling. Har förutom universitetsexamen i språk och litteraturvetenskap även studerat mentorskap och själavård. Har under många års tid arbetat med mentorskap och ledarutveckling i Tanzania och Sydafrika. Arbetar även med samtal och själavård i Mälarökyrkan.
Kristofer ”Krydda” Sundström

Kristofer ”Krydda” Sundström

Lärare i ensemble

Undervisar i ensemble, bas, datorstödd notskrivning. Utbildad bl.a. vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholms jazzlinje och kombinerar undervisningen med att frilansa som basist. Har under åren jobbat med en lång rad artister och genre-brett med bl.a. jazz, pop, funk, folkmusik och klassiskt.
Jonathan Alfredsson

Jonathan Alfredsson

Lärare i piano

Undervisar i piano. Arbetar till största del som frilansmusiker, och är verksam som pianist, organist, kapellmästare och arrangör i många olika sammanhang. Har ackompanjerat många svenska artister och haft längre samarbeten med bl.a. Samuel Ljungblahd, Frank Ådahl och Gladys Del Pilar.
Jonas Lidholm

Jonas Lidholm

Lärare i trummor

Undervisar i trummor. Mer info kommer.

Matilda Bådagård

Matilda Bådagård

Lärare

Matilda är utbildad på Kungliga musikhögskolan i Stockholm (musikerlinjen med inriktning jazzsång, samt påbyggnadsutbildning i pedagogik) och har innan hon kom till Kaggeholm undervisat i många år på Bollnäs folkhögskola.

DELTAGARAVGIFTER

Skolavgifter

Fika och gemensamma aktiviteter    1 100 kr/termin
Teknik 650 kr/termin
Försäkring    50 kr/termin

Elevkårsavgift

Elevkårsavgift 50 kr/år

Kursavgifter: Musik

Material          400 kr/termin
Produktion och transport          500 kr/termin
Utrustning och instrument          600 kr/termin
Studiebesök och aktiviteter          300 kr/termin
Resa              ca 7 000 kr

Total kostnad

Totalt per termin utan kostnad för resa   3 650 kr/termin

Ta första steget in i musikbranchen