Media Tro & Samhälle

Media Tro & Samhälle är en utbildning för dig som vill arbeta inom skriv, webb, radio och TV och där vara med och lyfta kristna frågor och värderingar. Det kan vara inom kristen press, organisation, församling eller bistånd och självklart även inom annan media där du kan vara en röst för kristna värden. Nytt för i år är resan till Tanzania i första årskursen. Tillsammans med ungdomar från lokala kyrkor i Dar es Salaam jobbar vi med att kommunicera det kristna budskapet på olika sätt.

Ansökan öppnar 2 februari

Tro & Kommunikation

Utbildningen är anpassad till arbetsmarknadens behov och bygger på praktiskt arbete från dag ett. Under de två åren du läser får du lära dig de olika genrer och roller som finns inom TV, radio, press och webb. Varje kursdeltagare får prova på olika positioner och ansvarsområden som producent, redaktör, inslagsproducent, fotograf, redigerare och reporter. Andra ämnen som också ingår i kursen är samhällskunskap, mediekunskap, retorik, etik, livsåskådning och personlig utveckling. Kursen håller ett högt tempo och avslutas med en längre praktikperiod hos exempelvis någon av våra samarbetspartners som tidningen Dagen, IBRA eller PMU.

På Media Tro & Samhälle läser du specialkurser inom ämnet kristen tro och kommunikation i samarbete med Wilberforce Akademin. Under läsåret kommer du, att under fem helger, studera vid Svenska Evangeliska Alliansens Wilberforce Akademin. Där läser du om olika ideologier, lär dig olika verktyg för opinionsbildning och fördjupar dig i kallelsebegreppet. Du får träffa många av landets skarpaste kristna opinionsbildare. Läs mer om kursens innehåll här.

Du har möjlighet att välja mellan två huvudspår; TV-produktion eller journalistik. Huvuddelen av studierna sker tillsammans med deltagarna på Journalistik- och TV-produktionsutbildningarna.

Etik inom media & Tanzania

Under hela utbildningen lägger vi stor vikt vid de etiska frågorna som ofta uppkommer när man jobbar med media. Det kan handla om avvägningar om namnpublicering, vilka ord och uttryck man använder och hur man tänker vid bildpubliceringar. Du kommer också ha möjlighet att knyta nära kontakt med våra samarbetspartners Dagen, IBRA och PMU inom olika projekt. Som kursdeltagare på Media tro lär du även känna de andra som går på skolan, bland annat genom flera samarbeten som genomförs tillsammans med övriga linjer där det största projektet är en välgörenhetsgala som även sänds på nätet.

I februari/mars planerar vi att genomföra en resa för kursdeltagarna i Media Tro & Samhälle till Dar es Salaam i Tanzania. Tillsammans med ungdomar från flera kyrkor i Dar es Salaam jobbar vi med att kommunicera det kristna budskapet på olika sätt. Innan resan jobbar vi med kulturförståelse, storytelling och vittnesbördet. Under resan besöker vi både kyrkor och även flera sociala projekt. Här kommer vi att fundera över hur man kan använda media för att förändra sociala orättvisor. Resan genomförs i samarbete med en eller flera kyrkor i Sverige. Kostnaden för resan till Tanzania är ca 10000 kr. (Med reservation för förändringar om det blir för få deltagare)

År 1

Kurser under året:
Nyhetsinslag
 • om du väljer inriktning TV
Musikvideo
 • om du väljer inriktning TV
Beställningsfilm
 • om du väljer inriktning TV
Dokumentärfilm
 • om du väljer inriktning TV
Produktion för webben
 • om du väljer inriktning TV
Skrivandets grunder
 • om du väljer inriktning TV
Flerkamera-produktion
 • om du väljer inriktning TV
Livesändning av välgörenhetsgala
 • om du väljer inriktning TV
Dokumentärfilmens dramaturgi
 • om du väljer inriktning TV
Webbtidning
 • om du väljer inriktning journalistik
Redigering & Foto
 • om du väljer inriktning journalistik
Reportage & Personporträtt
 • om du väljer inriktning journalistik
Magasin
 • om du väljer inriktning journalistik

År 2

Kurser under året:
Teknikfördjupning
Bli bättre på att hantera kameror, redigering, studioinspelning och livesändning.
TV-reality/pitch
Skapa ett pilotavsnitt inom realityformatet som ni spelar in och visar branschen.
Grävande journalistik
Lär dig metoderna för grävande journalistik och genomför ett eget grävprojekt.
Radio / Podd
Sänd liveradio i redaktioner, öva programlederi och lär dig göra radioreportage.
Budskapsjournalistik (kommunikation med ett syfte)*

Teori om beteendeförändring, varumärkesbygge, retorik och storytelling. Under kursen övas i kommunikation- och kampanjplanering som används i påverkansarbete.

Vi arbetar med ett praktiskt projekt tillsammans med någon av våra samarbetspartners.

*Denna kurs är ett tillval under hösten.

Sociala medier / Webbredaktör*

Teori om hur man arbetar på webben och lär sig historiken kring det förändrade medielandskapet. Kommunikationsteori om varumärkesbyggande och analys av hur man drar trafik och när. Deltagarna arbetar praktisk på olika plattformar och får analysera etiska dilemman som uppstår i en klickvärld. I kursen ingår också att lära sig göra inslag med en smartphone.

*Denna kurs erbjuds som alternativ under höstterminen.

Projektarbete TV/Radio eller print*

Deltagarna lär sig att driva och genomföra ett längre journalistiskt projekt. Målet är att lära sig hantera ett stort journalistiskt material och göra egna bedömningar om form, innehåll, presentation, tidsplan och använda berättarmodeller som passar valet av media och dess innehåll.

*Denna kurs erbjuds som alternativ under hösten.

Blogg från elever

Intervju i Nyhetsmorgon, TV4

Vår medialärare Johanna Litsgård Lebourne besökte i går Nyhetsmorgon på TV4 för att prata om det sexuella våldet som kvinnor och barn utsätts för i Kongo. Hon gjorde det tillsammans med Maria Bard från PMU. Se hela klippet...

läs mer

Lärare på utbildningen

Erika Grundén

Erika Grundén

Lärare

Erika är mediautbildad på Kaggeholm och har sedan examen 2009 arbetat som frilansande TV-fotograf. Hon har bland annat filmat Bonde söker fru, Mästarnas mästare, Allt för Sverige, Robinson, Halv åtta hos mig m.fl. Nu undervisar hon i flera av våra kurser på medialinjen. Kontakta Erika

Johanna Litsgård Lebourne

Johanna Litsgård Lebourne

Lärare

Förutom att vara verksamhetsledare för medieutbildningarna på Kaggeholm driver Johanna nättidningen Renew Magazine och jobbar som TV-producent. Johanna har arbetat inom TV som reporter, producent och programledare både i TV4 och SVT. Kontakta Johanna. 

Mats Levander

Mats Levander

Biträdande rektor & verksamhetsledare

Mats är medieutbildad på Kaggeholm och har sedan dess arbetat med media i över 30 år. Utöver att vara kursledare för årskurs två undervisar han i bla storytelling, dokumentärfilm och flerkameraproduktion. Kontakta Mats. 

Tobias Fischer

Tobias Fischer

Lärare

Tobias har jobbat som frilansfotograf i mer än 15 år. Han har genom åren varit publicerad i hundratals tidningar och magasin – både svenska och utländska t ex ElleCafé och Dagens Nyheter. Tobias har jobbat med företag som till exempel ICA, Forsman & Bodenfors och Cirkus Cirkör. Kontakta Tobias.

Mattias Stjernqvist

Mattias Stjernqvist

Lärare

Mattias har arbetet som journalist på Sveriges Radio, SVT och TV4. Han började som lokalreporter, därefter blev det jobb på bland annat SR Ekot, Studio Ett och P1-morgon. Mattias har också varit på SVT-nyheter och Aktuellt och Rapport. Kontakta Mattias. 

Per Gustin

Per Gustin

Lärare

Mer info kommer snart. Kontakta Per. 

Kostnader

Boende & Mat

HT 2017 VT 2018
Internat (boende och mat), lägst 17 000 kr 20 500 kr
Internat (boende och mat), högst 24 000 kr 29 500 kr
Externat (endast mat) 5 500 kr 6 500 kr

Studiebesök och arbetsresor (per läsår)

Samtliga studerande (deponeras) 800 kr
Media Tro-utbildningen 9 000 kr (för resan under andra året)

Terminsavgifter

Försäkring 50 kr
Kodlås 50 kr
Kopiering för skolarbete 300 kr
Internet/bredbandsuppkoppling 300 kr
Material Media Tro 1 900 kr

Kombinera tro, praktik & kommunikation hos oss

 

Ansök nu