Linus Jönsson går andra året på TV-produktionslinjen och gör praktik på Warner Bros. 

Måndag 23 maj

Hej allihopa!
Linus heter jag och jag ska praktikblogga från Warner Bros!
Det är min sjätte vecka på WB och jag har varit produktionsassistent på tv-serien ”Vem tror du att du är”, ett släktforskningsprogram för SVT.
Den här dagen har gått till att planera för inspelning i Polen och Tyskland tillsammans med fotograf, inslagsproducent och deltagare. Det ska fixas taxi, läsas på manus och ha koll på all rekvisita som ska med. Saker och ting blir alltid lite mer meckiga när man jobbar utomlands och då blir det mitt ansvar att hjälpa till med de praktiska bitarna.
Imorgon bär det av till Berlin och sen åker vi till polska staden Stettin.
Imorgon får vi se vad som händer där! =) Allt gott!”

Ha det fint!
/ Linus Jönsson

Tisdag 24 maj

”Hallå ja!
Dag två på min bloggvecka som prod.ass. på ”Vem tror du att du är”.
Vi har tillbringat hela dagen med att resa från stockholm-Berlin med flyg, och sen Berlin-Stettin med bil. Det blir lite att släpa på när man har med sig 8 väskor på tre pers utomlands! Stettin ligger i norra Polen 13288040_10154221601267658_1877571372_oprecis vid gränsen till Tyskland och här har vår deltagare sina rötter från sin pappas sida.
Så inte mycket att rapportera om idag tyvärr! Men en sak kan jag säga och det är att de har rejäla ostbrickor i Polen! Mumma!”
Ha de!
/ Linus Jönsson

 

 
Onsdag 25 maj

”Hej igen!
Idag har det hänt grejer minsann!
Vi vaknade i Stettin, en kuststad i Polen där vår deltagare i programmet ”Vem tror du att du är” har släktband. Dagens första nedslag var på arkivet. Där skulle deltagaren få en rejäl genomgång av sin släkthistoria från en lokalhistoriker… Om allt hade gått enligt planerna, vilket det inte gjorde!
För så fort vi hälsat på den ansedde professor Gut informerar han oss att han ska hålla föredrag för tyska skolungdomar om en timme. Han trodde alltså att fyra timmars arbete kunde göras på en!
Jag såg paniken i Inslagsproducentens ögon. Insikten att vi kanske inte skulle kunna göra det vi kom för fick honom att snabbt ta två cigg och ringa ett intensivt samtal till producent-Mange.
Lyckligtvis hade experten en assistent som hette Alicija. Hon var nervös, oförberedd men efter professionella påtryckningar redo att guidea deltagaren genom de gamla dokumenten.
Jag fick vänta utanför rummet och passade på att fixa förnödenheter till teamet.
Efter en och en halv timme kommer hela teamet ut med en framtvingad förnöjsamhet över att det hela var över och hade gått bra.

Vi åkte vidare ner till Stettins hamn där sista delen med Alicija skulle äga rum. Vi åkte och åkte längs kajerna och båtarna tills vi kom fram till ett övergivet hamnparti. Tre rostiga kranar tornade upp sig med Stettins stadshus och stadsmuseum som bakgrund. En pangplats!
Morgonens nederlag började därmed hämtas hem.

Efter det avnjöts en god lunch på ”Stockholm” där jag fick agera oförstående svensk. Med lite tur kommer det med i programmet och min skådespelarkarriär blir spikad!

Det var nu dags för deltagaren att göra en summering av dagen och reflektera lite över det han hört. Detta skulle göras på ett tåg för att illustrera resan till nästa anhalt, Köthen.
Problemet var bara att tågen inte går direkt dit från Stettin. Så lösningen blev att alla i teamet fick åka tåg till en tysk stad en timme bort medan jag ensam fick köra vår hyrbil och plocka upp dem. Spännande känsla att swisha fram på den tyska landsbygden genom skog och fält. Och en typisk prod.ass.-uppgift.
Det hela gick bra och jag anlände 30 sek före teamet till inslagsproducentens stora glädje.
”Fan va underbar du e!” Utbrast han med en cigg som prydde hans stora leende!

13275344_10154224271492658_421738635_oKosan styrdes mot Köthen, två timmar bort och när vi kom fram fick återupptäcka min barndoms stora förälskelse; vit sparris! Underbart gott!
Ännu en TV-dag var till ända och efter en stunds återkopplande med nära och kära från Sverige kunde man somna gott på det gamla järnvägshotellet.

Vi hörs imorgon!”

Ha de!
/ Linus Jönsson